Chipdag Blauwe Kruis voor katten afgelast na ‘druk van dierenartsen’

Op 28 december was normaal gezien de chipdag voor katten gepland in Oostende, om te vermijden dat katten soms onnodig in het asiel terechtkomen.

© Getty Images/iStockphoto

Het Blauwe Kruis van de Kust merkt dat vele poezen op vandaag onnodig in het dierenasiel terechtkomen. Om dat te voorkomen wil het Blauwe Kruis van de Kust het chippen zoveel als mogelijk promoten en organiseerde in Oostende een chipdag in samenwerking met de stad. Verschillende dierenartsen waren bereid om hieraan mee te werken en konden door de afspraken te bundelen de chip tegen een goedkoper tarief inplanten.

Maar de voorbije weken groeide de druk van de Orde van Dierenartsen op de dierenartsen om niet mee te doen aan de chipdag. Het argument was dat het inplanten van een chip enkel kon in de praktijk van de dierenarts.

Mensen op dergelijke wijze intimideren en onder druk zetten, zijn regelrechte maffiapraktijken

“Een vreemd argument want hier in het Blauwe Kruis hebben we een ruimte die aan alles voldoet en waar ook gechipt wordt”, zegt Fabrice Goffin, voorzitter van het Blauwe Kruis van de Kust. “In samenspraak beslisten we met de dierenartsen om de chip in de praktijk van de dierenartsen in te brengen, maar de druk vanuit de Orde der Dierenartsen bleef aanhouden. Verschillende dierenartsen vertelden ons dat er in de telefoons gedreigd werd met schorsing als we zouden meewerken met de chipdag van het Blauwe Kruis, hoe en waar het chippen ook mocht plaatsvinden. Mensen op dergelijke wijze intimideren en onder druk zetten zijn regelrechte maffiapraktijken.”

Het Blauwe Kruis van de Kust is diep geschokt over deze praktijken. “Als organisatie stellen wij een groot probleem vast en dat uitgerekend de Orde der Dierenartsen de oplossingen keldert, kan er bij ons niet in.”

Ook schepen voor Dierenwelzijn Tom Germonpré reageert vol ongeloof. “Verschillende dierenartsen waren bereid om mee te werken maar zegden onder druk van de Orde hun medewerking op. Ik wil een gesprek met de Orde om te horen wat het probleem precies is. In Nederland is het organiseren van chipdagen heel courant en daar kunnen ze het doen aan een tarief van 15 euro.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.