Chiara Devooght van Peetje Klakke in Wingene pakt uit met eerste eigen bier

Chiara Devooght is apetrots op haar eerste eigen biertje. "Ik beschouw dit als mijn kindje", zegt ze. © PVH
Philippe Verhaest

Bij het eetcafé Peetje Klakke kan je niet enkel terecht voor een lekker glas of een stevige maaltijd, je kan er nu ook een volledig gepersonaliseerd bier aan de lippen zetten. “De Peetje Klakke Tripel is een droom die werkelijkheid wordt”, zegt zaakvoerder Chiara Devooght. “En volgend jaar willen we een tweede bier creëren.”

Het eetcafé Peetje Klakke is een begrip in Wingene en de wijde omgeving. Sinds vier jaar runt Chiara Devooght (25) de populaire zaak, voordien stond haar mama Carine er achter de toog. “Een echte familiezaak, dus”, glimlacht Chiara. “Ergens was het logisch dat ik ook in de horeca zou belanden. Aan Spermalie in Brugge heb ik een diploma als chef-kok behaald en daarna ben ik meteen bij mijn mama aan de slag gegaan. Toevallig, want ze had voor enkele maanden wat extra hulp nodig. Dat werd al snel een jaar en uiteindelijk heb ik Peetje Klakke van haar overgenomen. Sindsdien is deze plek mijn passie geworden.

Peetje Klakke combineert volgens Chiara de beste accenten van een gezellig café, maar biedt ook lekkere gerechten aan. “De typisch Vlaamse kost”, verduidelijkt ze. “Biefstuk-friet, stoofvlees… Ik maak er trouwens een punt van om alles zelf te bereiden. De keuken, dat is mijn échte biotoop. Daar kan ik me volledig uitleven.”

Goeie leerschool

Na vier jaar voelt Chiara zich als een vis in het water in Peetje Klakke. “Ik heb destijds de juiste beslissing genomen, al liep het niet altijd van een leien dakje. Ik ben enkele keren tegen de spreekwoordelijke muur gelopen, maar dat bleek de beste leerschool. Ondertussen zit mijn zaak helemaal op kruissnelheid.”

Dat bewijst ze met de creatie van een eigen bier. “Vier jaar geleden had ik amper al bier gedronken”, geeft ze toe. “Het zei me niks. Maar gaandeweg ben ik me er in gaan verdiepen en nu hebben we een stevig uitgewerkte bierkaart, die we ook regelmatig vernieuwen. Het enige wat ik nog miste was een eigen biertje.”

De eerste slok van mijn eigen bier was erg spannend. Maar het smaakte overheerlijk

Daarvoor trok Chiara afgelopen voorjaar naar Brouwerij De Feniks in Kortrijk. “Samen met de brouwer heb ik het recept voor onze tripel samengesteld. Het bier bevat passievrucht, mango, koriander en een toets vanille. Volledig mijn eigen keuze en dat wilde ik ook. Onze Peetje Klakke Tripel moest en zou uniek zijn.”

Vorige week was het eerste brouwsel van 500 liter klaar en kon Chiara eindelijk haar eigen bier proeven. “Erg spannende momenten”, glimlacht ze. “Maar de eerste slok wist me meteen te overtuigen. Een schitterend en overheerlijk bier.”

Commercialiseren

De Peetje Klakke Tripel is momenteel te verkrijgen in het eetcafé zelf, maar Chiara wil haar creatie ook commercialiseren. “Daarvoor ben ik nog op zoek naar partners om ons bier op de markt te brengen. En ik heb ook de smaak te pakken. Sowieso volgt er een tweede brouwsel van onze Tripel en in 2020 wil ik een nieuw bier lanceren. Bruin, rood, een pils… Alle pistes liggen nog open. Ik ben erg trots dat ik deze stap gezet heb en beschouw de Peetje Klakke Tripel als mijn kindje. Hopelijk mogen er nog enkele volgen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier