Chef van sterrenrestaurant Vol-Ver wint Café Paté

Sebastien Ververken van Vol-Ver met zijn winnende paté. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Sebastien Ververken, de chef van restaurant Vol-Ver in Marke, won maandag de patéwedstrijd Café Paté.

Café Paté is een wedstrijd tussen Kortrijkse chefs waar elk de beste paté klaar maakt. Het begon als een ludiek idee aan de toog en kreeg sindsdien elk jaar een vervolg. Felix François van restaurant het Vliegend Tapijt in Marke en Matthias Speybrouck van restaurant Va et Vient in Kortrijk zijn de organisatoren. Er werd ondertussen ook al eens een wedstrijd uitgeschreven voor het beste hoofdvlees.

Voor het tweede jaar op rij vindt de wedstrijd plaats op Chef 19, een beurs voor de gastronomie. De jury bestond uit Frank Cops van Gault&Millau, Marcelo Ballardin (chef van restaurant OAK in Gent), Pieter Declercq (van de blog Hot Cuisine de Pierre), chef-kok Guy Vancauteren en Wim Opbrouck.

Drie winnaars uit Marke

De deelnemers waren Karel Callebert (Walle 111), Thijs Clinckemaillie (Hula), Dirk-Jan Decock (Taste and Colors), Martijn Defauw (Rebelle), Frederik Desmet (Oud Walle), Felix François (Het Vliegend Tapijt), Bas Ghyselen (Vier), Ludovic Ghyselen (Argendael), Klaas Lauwers (Messeyne) Matthias Speybrouck (Va et Vient) en Sebastien Ververken (Vol-Ver).

Sebastien Ververken van restaurant Vol-Ver won de wedstrijd. Tweede werd Martijn Defauw van Restaurant Rebelle en derde Felix François van restaurant Het Vliegend Tapijt. Opvallend is dat deze drie koks allen in Marke wonen en er hun restaurant hebben. Ook het publiek mocht stemmen en daar ging Martijn Defauw met de eerste plaats weglopen.

Structuur, kleur, smaak en afwerking

Voor de wedstrijd van dit jaar mocht iedereen een paté maken zoals hij zelf wou. Bij paté zijn structuur, kleur en smaak heel belangrijk en ook een mooie afwerking is leuk. “Ik koos voor een paté met wilde eend“, vertelt winnaar Sebastien Ververken. “Momenteel zijn er nog niet veel opties om met wild te werken: haas en fazant starten pas vanaf 15 oktober.” De wilde eend bleef in Sebastiens paté de hoofdzaak, maar omdat die nogal droog kan zijn combineerde hij met wat varkensvlees voor de smeuïgheid. Voor de binnenkant maakte Sebastien een farçe waarin hij de filet van wilde eend verwerkte.

“Technisch is dit niet zo evident”, zegt hij. “De temperatuur mag maar ten hoogste naar 62 graden gaan en dan moet er snel afgekoeld worden, anders is alles overgaar.” Sebastien maakte een consommé van karkassen waarmee hij de paté omhulde. Hij bestrooide de paté met okkernoten. “Ik stuurde een paar keer de kruiding bij eer ik tevreden was over het resultaat. Als je de paté koud proeft, is de smaak ook altijd anders dan als hij pas afgebakken is. Het blijft altijd spannend!”

Vol-Ver

Sebastien en zijn vrouw Sharon De Volder runnen al vijf jaar restaurant Vol-Ver in Marke. Het koppel heeft met Hélène (7), Arnaud (5) en Edouard (4) drie kinderen. Sebastien volgde hotelschool in Ter Duinen in Koksijde. Hij voegde er nog een zevende specialisatiejaar sommelier aan toe. Hij werkte nog bij Hof van Cleve, Comme Chez Soi, Pierre Gagnaire en in ‘t Konvent. In restaurant Vol-Ver biedt Sebastien altijd drie hapjes aan die mensen kunnen bestellen. Eén daarvan wordt nu de paté waarmee Sebastien Café Paté won.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier