Chef Manu Janssens van St-Omer in Bellegem wint ‘Lekker Roodbruin’

Vlnr. regiomanager Katrien Six en voorzitter Claude Croes van Toerisme Leiestreek, Tom Vansteenkiste, Emmanuel Janssens, Sébastien Ververken, Lien Vanhaverbeke en ondervoorzitter Bruno Dhaenens van Toerisme Leiestreek en gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block. © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

‘Lekker Roodbruin : chef we dagen je uit’ is een nieuw project van Toerisme Leiestreek. Negen chefs, die alle de Vlaamse roodbruine bieren in hun gerechten verwerken, kruisten de degens in een unieke kookwedstrijd in het Huis van de Voeding in Roeselare.

Het project behelst overigens veel meer dan de kookwedstrijd alleen. De negen deelnemende chefs werden ook ingewijd in de kennis van de roodbruine bieren in de regio, van de brouwerijen Rodenbach uit Roeselare, De Brabandere uit Bavikhove, Verhaeghe uit Vichte en Omer Vander Ghinste uit Bellegem. Deze brouwerijen hebben ze ook allemaal bezocht. En ter voorbereiding van de kookwedstrijd organiseerden hun coaches Sofie Gaytant van Sofie’s Choice uit Roeselare en Pieter Demarest van Gastroluxe uit Zedelgem ook inspirerende workshops.

Daarna konden de deelnemende chefs met hun favoriete roodbruine bier aan de slag. Ze stelden hun creaties vandaag voor aan de jury, die naast algemeen directeur Stefaan Gheysen van Westtoer nog bestond uit Sofie Vanrafelghem, Willem Asaert en Hilaire Spreeuwers.

Applaus voor de winnaar

Een stevig applaus brak los wanneer de winnaar werd bekendgemaakt : Emmanuel Janssens, als enige Franstalige in het gezelschap toch wel een buitenbeentje. Hij kaapte de zege weg met een chocolade-sabayon-karamel-frambozen-gebak met ijs en een koekje van Cuvée des Jacobins. Een Bellegems bier uiteraard, want St-Omer is daar gevestigd, en Emmanuel, die alleen in zijn keuken staat, werkt uitsluitend met verse en seizoengebonden producten van plaatselijke producenten.

Tweede werd Tom Vansteenkiste van Belga Queen in Gent, derde Sébastien Ververken van Vol-Ver in Marke. Die was, met de Michelinster die hij gisteren op zak stak, toch ook wel een beetje de vedette van de avond.

De andere deelnemers waren Peter De Smet (In den new karpel, Drongen), Thomas Dejonckheere (Hoornaert, Kachtem), Domien Plovier (‘t Rusteel, Gullegem), Nico Saveyn (2Dine, Gent), Jo Taveirne (Den Oesterput, Wevelgem) en als enige vrouw in het gezelschap Els Van Braeckel (Brasserie BrunO, Deinze). Allen vonden ze dit project een unieke ervaring, die hen ook de kans bood om een aantal collega’s eens op een andere manier te leren kennen.

En voor het toerisme is dit soort streekgastronomie natuurlijk een zegen. Dat onderstreepte gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block nogmaals in zijn gelegenheidstoespraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier