Chef-kok Vincent Florizoone pakt uit met nieuw evenement Soulever: “Keuken is niets zonder souschef”

Vincent Florizoone met zijn zoon Felix, die hem in Brasserie Albert bijstaat als souschef. © GLO
Gillian Lowyck

Culinaire evenementen zijn hot. Overal zetten chefs tegenwoordig hun beste beentje voor om de bezoeker een topgerecht voor te schotelen. Maar wat met de souschef, de rechterhand van de chef? En de sommeliers, die zorgen voor de lekkerste wijnen? Vincent Florizoone, chef van brasserie Albert in het Thermae Palace, wil daar met het evenement Soulever verandering in brengen. Overgoten met een tikkeltje rock-‘n-roll, of wat had je gedacht.

In het Thermae Palace vindt op 24 maart Soulever plaats. Het evenement zet de souschefs en de sommeliers van de Belgische toprestaurants in de kijker. Drijvende kracht achter het evenement is Vincent Florizoone, chef-kok in brasserie Albert in het Thermae Palace. “Wanneer ik de tijd nog vind om een dergelijk evenement te organiseren? Ach, ik slaap maar drie uur per nacht”, zegt hij.

Rechterhand

De souschef is de rechterhand van de chef, die ook zijn taken overneemt wanneer de chef zelf afwezig is. De meeste souschefs klimmen na verloop van tijd op tot chef. “Geen enkel restaurant draait zonder souschef. Achter elke culinaire mastermind schuilt een geweldige souschef”, vertelt Vincent. “Die is de drijvende kracht van de keuken, maar krijgt daar zelden eer voor van het publiek. Dit evenement is een manier om souschefs in de spotlight te zetten en hen de appreciatie te geven die ze verdienen. Het was trouwens niet altijd even gemakkelijk om ze te overtuigen om deel te nemen. De meesten vonden het een tof idee, maar zelf deelnemen? Dat was niet zo evident…”

De vaste souschef van Vincent is door een ongeval niet aanwezig op het evenement, maar hij heeft een meer dan waardige vervanger gevonden in zijn zoon Felix (17), die les volgt aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. “Wanneer ik afwezig ben, neemt hij de keuken over”, vertelt de chef trots.

Verse garnalen

Niet alleen souschefs staan in de spotlights tijdens Soulever, ook sommeliers. “Hoewel wijn de laatste jaren al wat meer aandacht heeft gekregen, is er eigenlijk nog nooit een écht evenement geweest rond hen. Op het culinair festival Flemish Food Bash dat ik eerder organiseerde – onder meer op het strand van Oostduinkerke – kreeg vooral bier aandacht. Nu staan de sommeliers in the picture.”

Achter elke culinaire mastermind schuilt een geweldige souschef

Tien souschefs – onder meer De Kromme Watergang ** (Nederland), De Jonkman ** (Brugge), Atelier Ducheyne (Brugge), Cuines 33 * (Knokke-Heist), Hostellerie St.-Nicolas ** (Ieper) en Kok au vin (Brugge) – zullen zorgen voor 14 gerechten. De sommeliers zullen zorgen voor meer dan dertig wijnen. “Allemaal aan democratische prijzen”, zegt Vincent. Zijn zoon en souschef Felix zal een gerechtje met garnalen maken, die recht van het Oostendse vissersschip O.62 Dini komen.

Tatoeage

Vincent Florizoone zou Vincent Florizoone niet zijn als het evenement niet werd overgoten met een flinke scheut rock-‘n-roll. “Er komt een show met levende kippen, er komen bodypainters, er is muziek van Paco en JP, Pudde, Jazz’a’leen,… Ook de lokale chocolatier Olivier Willems en patissier Frederick Debusschere komen langs en vanaf 18 tot 23 uur zorgt charcuterie Mazure voor de vulle goeste voor zij die later komen zoals de horeca. Mazure is wereldberoemd voor zijn americain préparé.” Wie dat wil, kan ook een piercing of tatoeage laten zetten. “Op Flemish Food Bash deden we dat ook en dat was enorm populair.”

De chef blijft niet op zijn lauweren rusten en is alweer het volgende gastronomische evenement aan het voorbereiden. “Wat dat precies zal zijn, maak ik bekend op Soulever. Maar ik kan wel al zeggen dat het een evenement zal zijn met 50 topchefs uit de hele wereld.” Dat belooft!

Tickets kosten 15 euro en zijn online te verkrijgen of in het Thermae Palace Hotel. Soulever vindt plaats op zondag 24 maart, de deuren openen om 12 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier