Chef Koen Devos kookte voor prinsen in Brugge

Chef Koen Devos. © Maxime Petit
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De West-Vlaamse chef-kok Koen Devos mocht zaterdagmiddag koken voor onze Prins Laurent, de Brits Prins Andrew en de andere hoge gasten in Brugge naar aanleiding van 75 jaar bevrijding. Prins Andrew is geheelonthouder wat alcohol betreft en als dierenvriend eet Laurent geen eend en kwartel, leren we van chef Koen Devos.

Koen Devos staat al bijna dertig jaar aan het fornuis van zijn eigen restaurant La Cravache in Rekkem. In al die jaren kookte hij al voor heel wat bekende gasten. “Onder meer Yves Leterme kwam een paar keer bij ons over de vloer toen hij eerste minister was. We mochten ook al Patrick Dewael verwelkomen, net als gouverneur Carl Decaluwé en voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans”, vertelt chef Koen Devos.

Sinds dit weekend mag hij nog een aantal namen toevoegen aan zijn lijstje gasten met naam en faam. Koen mocht immers de lunch bereiden die werd voorgeschoteld aan onze prins Laurent, de Britse prins Andrew en de andere hoge gasten in Brugge naar aanleiding van de festiviteiten rond 75 jaar bevrijding. De lunch vond plaats op het domein van de Schuttersgilde Sint-Sebastiaan en die locatie was niet toevallig gekozen. De Britse Grenadier Guards waren immers ook naar Brugge afgezakt voor de herdenking van het einde van WOII en deze garde werd op deze locatie in 1656 opgericht door de Engelse koning Karel II die in Brugge in ballingschap leefde.

Prins Andrew and Prins Laurent in Brugge.
Prins Andrew and Prins Laurent in Brugge.© (Foto Belga)

“Ik verzorg enkele keer per jaar de catering bij de festiviteiten van de Sint-Sebastiaansgilde en toen bleek dat ze hoog bezoek zouden krijgen naar aanleiding van 75ste verjaardag van de bevrijding van Brugge, dachten ze natuurlijk al vlug aan mij”, vertelt Koen Devos. “Ik kan wel zeggen dat er bij de voorbereiding van zo’n lunch met hoge gasten niet over één nacht ijs wordt gegaan. Alles gebeurt in overleg met de entourage en de veiligheidsverantwoordelijken van zowel ons koninklijk paleis als van het Britse hof. Toen u mij gisteren belde was het evenement nog aan de gang en mocht ik op uitdrukkelijke vraag van onder meer de staatsveiligheid nog niets zeggen over het diner en vooral de locatie.”

Lamsfilet

“Nu het evenement achter de rug is kan ik er wel iets meer over kwijt. Het menu heb ik uiteraard op voorhand moeten over maken aan de bevoegde diensten. En er zijn bepaalde zaken waar we moesten op letten. Ze liet men weten dat prins Andrew nooit alcohol drinkt. De mensen die de bediening in de zaal op zich namen hielden daar dus rekening mee. En als dierenvriend eet prins Laurent liever geen eend en kwartel, twee ingrediënten die voorkwamen in het voorgerechtje. Voor hem hebben we dan een alternatief voorgerechtje voorzien, iets met mozarellakaas en garnaaltjes. Maar noem prins Laurent zeker geen vegetariër want het hoofdgerecht bevatte lamsvlees en dat was voor hem geen probleem.”

Koen kookte zaterdag in Brugge voor een dertigtal personen. Naast de beide prinsen schoven onder meer ook Brugs burgemeester Dirk De Fauw, de Brugse hoofdcommissaris-korpschef Dirk Van Nuffel en de Britse ambassadeur in België mee aan tafel. Als voorgerechtje serveerde Koen een ‘salade folle’ met eend, kwartel en pata negra ham. Het hoofdgerecht bestond uit een lamsfilet met kruidenkorst en groene boontjes en als dessertje bracht Koen een bavarois van aardbeien met ook wat framboosjes op het bord.

(PDV)

Chef Koen Devos kookte voor prinsen in Brugge
© Maxime Petit
Chef Koen Devos kookte voor prinsen in Brugge
© Maxime Petit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier