https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Chef David Grosdent van L’envie krijgt eerste Michelin-ster: “Volopgenietenvan het moment”

David Grosdent pakte in 2020 2 prijzen: Chef van het Jaar én een extra ster. (foto SR)
David Grosdent pakte in 2020 2 prijzen: Chef van het Jaar én een extra ster. (foto SR)
Redactie KW

Nadat David Grosdent (34) in november de titel van Jonge Chef van het Jaar wist te bemachtigen, kan hij nu ook zijn eerste Michelinster aan de gevel van L’envie bevestigen. Afgelopen maandag kreeg het restaurant de bevestiging tijdens de online ceremonie georganiseerd door de culinaire bijbel.

Het is de droom van zowat iedere restaurateur en het is het resultaat van een jarenlang parcours, vaak met vallen en opstaan. Toch is L’envie, het culinaire restaurant van David Grosdent en zijn vrouw Ines Vankeirsbilck, nog een jong veulen in het culinaire landschap. “Nadat ik heel wat ervaring kon opdoen in Brussel, Spa en zelfs Frankrijk openden we onze zaak een vijftal jaar geleden in Sint-Denijs. We hebben lang nagedacht over onze identiteit en ik denk dat we er tot nu toe steeds trouw aan zijn gebleven. Ongeacht de tendensen van het moment.” De chef-kok wist zijn bekendheid uit te bouwen door gebruik te maken van lokale en niet-alledaagse ingrediënten. Daarnaast is David ook vaak terug te vinden in zijn eigen moestuin. “Want tomaten uit eigen tuin smaken natuurlijk nog altijd dat tikkeltje beter”, lacht hij.

Ontgoocheld in 2020, verrast in 2021

Of de ster als een complete verrassing kwam? “Eigenlijk wel. Ik moet bekennen dat we stiekem vorig jaar al hadden gehoopt om er eentje in de wacht te slepen. We hebben toen de ceremonie gevolgd en waren enorm teleurgesteld toen we niet werden weerhouden. Je moet begrijpen dat zo’n ster niet alleen een bekroning is maar eveneens een erkenning. Men spreekt vaak over prestige, maar voor ons is het vooral een duidelijk teken dat we goed bezig zijn.

“Stiekem hadden we vorig jaar al op die ster gehoopt”

Dit jaar werd de ceremonie volledig digitaal gehouden als gevolg van de coronamaatregelen en eigenlijk waren we nog aan het twijfelen of we die wel volledig zouden volgen. Afgelopen donderdag kregen we dan uit het niets een telefoontje. Of we de ceremonie via het digitale Zoom-platform zouden volgen maandag? We hadden natuurlijk niet meteen de link gelegd, maar stemden toe. Wanneer het moment aanbrak waarop de sterren werden overhandigd, kon iedereen live volgen hoe afgevaardigden van de Michelingids naar de winnaars trokken. Plots zagen we onze straat in beeld komen en hoewel we het beeld herkenden, begrepen we niet meteen wat er gaande was. Toen we aan het raam gingen kijken, zagen we de cameraploeg staan en dat was ook het moment waarop het besef kwam: onze eerste ster was binnen.”

Voeten op de grond

Een eerste Michelinster en de wereldtop die lonkt. Toch blijft David stevig met de voeten op de grond. “We gaan nu eerst en vooral volop genieten van het moment”, gaat hij verder. “Het liefst van al zouden we ons geluk willen delen met de klanten maar dat moet helaas nog even wachten. Nadien is het verder bouwen aan ons levenswerk. Een tweede ster is absoluut geen drijfveer en we willen er ook geen wedstrijd van maken. Net na de bekendmaking kregen we al telefoontjes van klanten die willen komen eten, ongeacht de datum dat we weer mogen openen. We moeten er nu natuurlijk voor zorgen dat die klanten, wanneer ze uiteindelijk weer mogen komen tafelen, zich nog steeds goed voelen in ons restaurant. We kunnen trouwens ook nog niet meteen uitpakken met onze winst, want de koksvest met ster die iedere winnaar krijgt, werd voor mij een maatje te klein geleverd.” (SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten