Chef Bart Desmidt gaat terug naar de essentie van het koken met vernieuwde Bartholomeus

"Vanachter mijn fornuis kan ik de zee zien. Dat is koken op een relaxte manier", vertelt Bart Desmidt. (foto DM)
Redactie KW

Restaurant Bartholomeus onderging een grondige renovatie en een totale metamorfose. Na een verbouwing van drie maanden opent het gewezen tweesterrenrestaurant met een nieuw concept: één menu, een open keuken en een chef’s table waar slechts plaats is voor een beperkt aantal gasten. ‘Simpel en goed’ is straks de slagzin van de nieuwe Bartholomeus.

Na 25 jaar en een cv waarop een 18/20 in de Gault & Millau en twee Michelinsterren blinken, was het tijd voor iets anders. “Ik wilde gedurende drie maanden de pauzeknop indrukken. De druk lossen. Even doen waar ik goesting in had. Niet meer meegesleurd worden in het dagelijkse moeten”, vertelt chef-kok Bart Desmidt die ondertussen de Bartholomeus compleet liet vernieuwen. “Dankzij een fantastisch team hoefde ik me over niks druk te maken. De verbouwingen werden vakkundig uitgevoerd door Bart Debuf van het Kortrijkse Kordekor in samenwerking met architect Glenn Sestig en de Knokke-Heistse keukenbouwer Hillux”, aldus Bart Desmidt die de opening van zijn nieuwe eettempel plande op 18 maart.

Traiteurdienst

“Corona stak echter stokken in de wielen”, aldus de chef-kok die samen met vennoot Philip Vandamme besloot om een traiteurdienst te verzorgen. “Dankzij de koelwagen van Filip Devlieger werd onze thuisbezorgdienst een enorm succes. Wij begonnen om 1 uur ‘s nachts en stopten om 17 uur ‘s avonds. Gedurende de eerste drie weken van de lockdown waren wij helemaal alleen. Ik vroeg me dikwijls af: heeft niemand van mijn collega’s dit nodig?”

“Wij hebben ons heel goed geamuseerd, maar ik deed het vooral om de jeugd te sensibiliseren. Ik heb een zoon van 16 jaar: Arnaud. Dagelijks maakte ik traiteurbakjes en ondertussen maakte ik een opdrachtenlijstje voor Arnaud. Naast studeren stonden daar allerlei jobs op zoals tuinman spelen, auto’s wassen… (glimlacht) Als je als vader de handen uit de mouwen steekt, kan je ook je zoon motiveren”, aldus de Knokse chef-kok die in december vijftig jaar wordt.

Bart Desmidt viert zijn verjaardag straks in stijl: met een gloednieuw restaurant. “Het wordt een nieuw verhaal. Ik moet mij om niks of niemand meer zorgen maken. Vroeger draaiden we 70 couverts. Nu is er plaats voor 18 gasten. Vroeger beschikte ik over een negenkoppige keukenbrigade, nu staat er nog één iemand in de keuken: onze afwasser die al vijftien jaar trouwe dienst heeft.”

Eenvoud en kwaliteit

Het fornuis staat centraal in de verbruikszaal. Daarrond nemen de gasten plaats. “Philip Vandamme, al jarenlang mijn rechterhand, en ikzelf koken. We gaan terug naar de essentie van het koken: naar prachtige producten, naar eenvoud en kwaliteit. ‘Simpel maar goed’ is voortaan de slagzin van de Bartholomeus. Dat de klanten op mijn vingers staan te kijken, deert me niet. Ik heb niks weg te steken. Klanten zien het hele bewerkingsproces. In de Bartholomeus komt niks uit pakjes. Mijn vrouw Sandra neemt de bediening voor haar rekening. We hebben de Bartholomeus samen gerealiseerd. En samen gaan we nog vijftien jaar door. Na onze eerste service vorige week stond mijn haar rechtop mijn armen van blijdschap. De nieuwe Bartholomeus is schitterend. Een gemoedelijke sfeer. Vanachter mijn fornuis kan ik de zee zien. Dat is koken op een relaxte manier. Eén menu, zowel ‘s middag als ‘s avonds. Geen theater, geen show, maar natuurlijk wel alles coronaproof deze dagen. We zijn gesloten op zondag, maandag en dinsdag. Na 25 jaar ben ik voor het eerst op zondag thuis. Meer sociaal leven, meer aandacht voor mijn vrouw en zoon. Mijn gezin en koken zijn de belangrijkste zaken in mijn leven.”

Snel zijn

Wie een plaatsje wil reserveren in de nieuwe Bartholomeus moet zich haasten. “De zaterdagavonden zijn tot het eind van het jaar gereserveerd. ‘s Middag en ‘s avonds zitten we vol tot eind augustus. Enkel voor september zijn er nog enkele plaatsjes”, aldus Bart Desmidt. (Dirk Meulders)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten