Charlotte kookt met topchef Jeroen De Pauw op Njam: “Een fantastische ervaring”

Al tien jaar is televisiezender Njam een groot succes. Zeker in deze eindejaarsperiode wordt het druk bekeken. Misschien komt jouw feestmenu deze keer wel van Charlotte Cardoen (38) uit Gistel, want samen met topchef Jeroen De Pauw staat ze aan het fornuis in het programma ‘Wat cheft de pot’. Al heeft Charlotte opvallend genoeg zelf nooit een opleiding tot kok gevolgd.

Charlotte mocht samen met Jeroen De Pauw in de potten roeren.© Njam
Charlotte mocht samen met Jeroen De Pauw in de potten roeren.© Njam

Charlotte Cardoen is geboren in Antwerpen, maar verhuisde met haar ouders naar het zuidwesten van Frankrijk toen ze 10 jaar was. “‘Le Sud-Ouest’, met onder andere Bordeaux, Cahors, Toulouse en de Périgord, geldt als één van de rijkste culinaire regio’s van het land. Daar heb ik veel gerechten en keukentips geleerd. Maar ik heb helemaal geen opleiding tot kok genoten.”

Autodidact

“Ik studeerde in Parijs aan een ‘business school’, en leerde koken aan mijn mama. Ik keerde terug naar België, leerde de liefde van m’n leven kennen die toevallig uit Gistel komt… et voila , intussen wonen we al negen jaar samen in Gistel met onze kindjes Guillaume (8) en Elise-Marie (5)”, lacht Charlotte. “Ik ben dus géén Njam-chef, hé, laat staan dat ik überhaupt chef ben. Natuurlijk kan ik wel een aardig potje koken en heb er altijd al van gehouden om gasten te verwennen – noem me gerust autodidact of selfmade”, knipoogt ze.

Kookdemo’s

“Hoe Njam dan bij mij terecht kwam? Wel, ik ben directeur bij AMC, al 55 jaar producent van kookpotten en pannen. Mijn job combineert het runnen van een bedrijf met mijn lievelingshobby koken. Eén van onze speerpunten is het geven van kookdemo’s aan huis. Maar door de coronacrisis gingen we op zoek naar een andere manier om onze producten in de kijker te zetten. Zo knoopten we gesprekken aan met Njam, toch dé kookzender in Vlaanderen, en besloten we enkele afleveringen te maken. De producten van AMC spelen hierin een grote rol, maar het is absoluut geen ‘ platte commerce ’. We houden het vrij subtiel en ‘Wat cheft de pot’ blijft een authentiek kookprogramma. Njam stelde voor dat chef Jeroen De Pauw en ik het samen zouden presenteren. Voordien had ik nog nooit voor een camera gestaan, maar het is een fantastische ervaring gebleken.”

“Voordien had ik nog nooit voor een camera gestaan”

“Voorafgaand de opnames hebben Jeroen De Pauw en ik elkaar twee keer vrij kort ontmoet. Op de eerste draaidag ontstond een echte klik. ‘Hoe beginnen we hieraan’, vroeg ik aan Jeroen. ‘Ach, doe gewoon je ding en dat loopt wel los’, antwoordde hij. En zo zijn we vertrokken. Ach, Jeroen is een hele toffe en toegankelijke gast, zoals je op televisie ziet. Hij luistert en denkt mee. De wisselwerking tussen ons zit ook goed. Wat je op televisie ziet, is amper geknipt of gemonteerd. Dat maakt het mooi, echt en authentiek.”

Positieve reacties

In het programma gebruiken Jeroen en Charlotte dus de potten en pannen van AMC. Daar is wel iets speciaals aan. “Eigenlijk laten we mensen koken zonder bak- of vetstof. Het is zo dat je perfect kan braden zonder vet, zo lang je maar op de juiste temperatuur zit. Al ons kookgerei heeft een deksel, waar je een bijgeleverde thermometer op kan plaatsen. Die duidt aan wanneer de pot of pan de correcte temperatuur heeft bereikt en je vlees, vis of zelfs risotto kan bereiden. Dit systeem is er voor professionele chefs, maar ook voor de doorsnee kok of beginneling die nog wat buikgevoel ontbreekt.”

“Of ik nog meer programma’s ga presenteren? Ach, dat weet je natuurlijk nooit, maar dat was natuurlijk een project om het bedrijf te helpen. Dit is alvast voor herhaling vatbaar. De reacties die ik krijg, zijn alvast heel positief en dat maakt het een zeer fijne ervaring”, besluit Charlotte Cardoen.

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.