Charlotte Bourgeois in Costa Rica: “Ik wilde al altijd in het buitenland gaan wonen”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Charlotte Bourgeois uit Kortrijk is jong, avontuurlijk en ondernemend. Ze runt haar eigen bed&breakfast in Costa Rica, en doet dat helemaal op haar eentje. “Ik voelde mij hier onmiddellijk thuis”, vertelt ze.

Hoe lang woon je al in Costa Rica en hoe ben je daar terecht gekomen?

“In 2010 heb ik een multitalenjaar gedaan met de EF-school (Education First, red). Ik ben eerst 4,5 maanden naar Costa Rica getrokken om er Spaans te leren. Nadien heb ik nog Engels gestudeerd in Australië, en Frans in Frankrijk. In 2011 ben ik voor twee maanden terug naar Costa Rica gekomen omdat ik hier mijn hart verloren had. Uiteindelijk kwam ik elk jaar terug op vakantie en deed ik er regelmatig vrijwilligerswerk. In 2013 heb ik besloten om hier definitief te komen wonen. Ik ben dan verhuisd in 2014.”

Je woont op je eentje in Playa Tamarindo, in de provincie Guanacaste, en runt er je eigen b&b. Een jonge vrouw in een ver buitenland met een eigen zaak: het is niet vanzelfsprekend. Hadden je ouders geen schrik toen je dit avontuur aanging?

Charlotte Bourgeois in Costa Rica:

“Voor mij was het een voor de hand liggende beslissing, omdat ik hier echt mijn leven wilde starten. Toen ik het besluit nam, kreeg ik dan ook de volle steun van mijn ouders en familie. We hebben alles tot in de kleinste details uitgeplozen en kregen ook veel hulp van onze advocaat ter plaatse. Na enkele jaren ken je dan ook de omgeving en de lokale bevolking.”

“Ik heb al mijn hele leven met het idee gespeeld om in het buitenland te gaan wonen. Ik wist alleen niet waar, maar toen ik hier kwam studeren voelde ik mij onmiddellijk thuis. Na mijn verschillende verblijven hier wist ik al snel dat het Costa Rica zou worden.”

Charlotte Bourgeois in Costa Rica:

Je lijkt me sowieso behoorlijk avontuurlijk aangelegd, houdt ook van niet alledaagse sporten zoals diepzeeduiken en skydiven. Was je in West-Vlaanderen ook al zo actief op dat vlak?

“Ik heb al altijd veel gesport. Zo heb ik in een tennis-, zwem- en volleybalclub gezeten. Met de familie gingen we jaarlijks skiën of snowboarden en tijdens onze zomervakanties kon je mij ook altijd in het water vinden, bijvoorbeeld voor waterski. Tijdens mijn jaar in het buitenland heb ik skydiving, diepzeeduiken, ziplines, tubing, rafting en nog meer van dat avontuurlijks gedaan. Ik hou van een portie adrenaline!”

Wat maakt het zo aangenaam leven in Costa Rica? Wat kan je daarentegen wel eens ferm tegensteken?

Charlotte Bourgeois in Costa Rica:

“Ik vind het ‘pura vida’ leven heel relax. Zo sta ik ‘s morgens op met de zon en geniet ik eerst van een stevige strandwandeling met de honden. Na het ontbijt start ik mijn werkdag, om deze dan met een mooie zonsondergang af te sluiten. Ik leef hier veel dichter bij de natuur en kan de stress gemakkelijker omzetten naar iets positiefs. Ik maak mij niet meer druk, maar laat alles op mij afkomen. We vinden altijd wel een oplossing.”

“Ik heb wel moeite gehad met het trage ritme. Vaak had ik een lange to do-lijst voor een bepaalde dag, maar als ik twee items kon afmaken, dan stond ik al heel ver. Niet alles kan hier in een keer gedaan worden, je moet telkens terug om alles af te werken. Niet alles is dicht bij de deur, dus vaak verlies je veel tijd om naar de grotere steden te rijden.”

Heb je al Costa Ricaanse gewoontes overgenomen?

“Ik heb een mooie combinatie gevonden tussen de Belgische en Costa Ricaanse gewoontes. Ik denk dat ik die sneller overgenomen heb, doordat ik in een gastfamilie gewoond heb. Ik wil mij hier aanpassen, maar je kan je afkomst niet verbergen of achterlaten.”

Keer je nog vaak naar Vlaanderen terug? En omgekeerd: komt het thuisfront je soms opzoeken?

Charlotte Bourgeois in Costa Rica:

“Eén of twee keer per jaar ben ik in België bij familie en vrienden. Mijn ouders en broers komen mij ook twee tot drie keer per jaar bezoeken en hebben hun hart hier verloren. Mijn broer is een echte surfer geworden en mijn ouders voelen zich hier al echt thuis.”

Wat doe je er in je vrije tijd?

“Ik maak lange (strand)wandelingen met mijn honden of ga graag iets drinken of eten met vrienden. Of ik ga naburige landen bezoeken. De reismicrobe zit er nog altijd in.”

Is dit nu je definitieve ‘thuis’?

“Ik heb geen plannen om weg te gaan, maar ik kan niet in de toekomst kijken. Een terugkeer naar België zit er waarschijnlijk niet meer in. Ik denk dat als ik uit Tamarindo weg zou gaan, ik dan voor een andere bestemming kies.”

Wat moeten onze lezers zéker bezoeken of doen bij een reisje in jouw regio?

Charlotte Bourgeois in Costa Rica:

“Ga met een lokale visser de zee op om daar te snorkelen, vissen en speervissen. Nadien wordt de vangst lekker klaargemaakt op een barbecue op het schelpenstrand van Playa Conchal. El Viejo Wetlands is ook een aanrader. Daar leer je alles over de suikerrietpantages en ga je ook ‘wildlife’ spotten op de rivier, om je voormiddag af te sluiten met een lekkere Costa Ricaanse lunch…”

(Frederik Jaques)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.