Charlie’s Angels verzamelen spullen voor Duinkerke: “We moeten vluchtelingen helpen waar dat kan”

Eva Waes, Lara Barhoumi, Mia Vandamme zijn beschermengelen voor de vluchtelingen. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Eva Waes, Lara Barhoumi, Mia Vandamme zijn beschermengelen voor de vluchtelingen. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Eva Waes uit Varsenare, de vrouw van Krak Servaas Sierens, zamelt spullen in voor het vluchtelingenkamp in Duinkerke. De sociaal geëngageerde vrouw wil zo de levensomstandigheden verbeteren van de vluchtelingen en merkt veel Vlaamse en Varsenaarse solidariteit, met een nieuwe versie van ‘Charlie’s Angels’ tot gevolg…

“In Noord-Frankrijk waren de afgelopen decennia steeds illegale vluchtelingenkampen. Het huidige kamp in Duinkerke met de gemeenschap zoals we die kennen is er sinds 2015”, begint Eva. “In april 2017 werd dit kamp gesloten door conflict binnen het kamp en druk van de Franse regering. Sindsdien is het kamp informeel gebleven en heeft het zich verplaatst rond Grande-Synthe, meestal dicht bij het natuurreservaat Puythouck.”

“De bevolking van dit kamp schommelt sinds 2016 tussen 300 en 2.000 inwoners. Momenteel schatten we dat het kamp uit ongeveer 400 mensen bestaat. Het kamp is een mengelmoes van mannen, vrouwen en kinderen. De overgrote meerderheid daarvan is Koerdisch. Ze komen onder andere uit Pakistan, Afghanistan, Syrië, Irak en Iran, maar ook Vietnam.”

Eigendom vernietigd

“De overgrote meerderheid van deze vluchtelingen wil asiel aanvragen in het Verenigd Koninkrijk”, gaat Eva Waes verder. “De Franse regering ziet de vluchtelingen die in dit kamp wonen liever gaan dan komen. Regelmatig vinden politie-opruimingen plaats waarbij het onderdak(tenten) en de persoonlijke eigendommen van individuen in beslag worden genomen of vernietigd en waarna ze gedwongen worden het gebied te verlaten.”

“ Met lage temperaturen en constante politieopruimingen vormt de kou een extreme bedreiging voor degenen in het kamp. De afgelopen weken zijn de omstandigheden blijven verergeren met stevige rukwinden, dalende temperaturen en zware regenval. Evenzo is de kampplaats buitengewoon onhygiënisch.”

“Zolang er op wereldvlak massaal verdiend wordt aan wapenhandel en oorlogvoering voor vele landen een lucratieve bezigheid is, zie ik geen oplossing voor de vluchtelingenstroom. De honger naar macht en geld is van alle tijden. Jammer genoeg geldt dat ook voor vluchtelingen”, meent Eva Waes.

“Onze voorouders zijn destijds ook massaal gevlucht in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Daarbij komt ook nog de opwarming van de Aarde die voor hongersnood zorgt. Dit zal meer en meer een vluchtelingenstroom op gang brengen. We mogen vluchtelingen niet ontmenselijken en moeten ze helpen waar het kan”, benadrukt Eva.

Oproep op Facebook

Haar hulp voor vluchtelingen kwam er nochtans eerder toevallig, maar nu creëert ze mee een warme dynamiek voor solidariteit. “Een vijftal jaar terug kwam ik in het bezit van een 400-tal mutsen die vernietigd zouden worden omdat het logo dat erop stond verouderd was. Op zoek naar een vereniging die ze gebruiken kon, kwam ik in aanraking met mensen die actief waren in Duinkerke.”

“ Eens ik me bewust was van de nood daar, ben ik blijven kledij inzamelen. Dankzij Facebook kan ik mensen oproepen om gewenst gerief bij mij binnen te brengen. Ik sorteer alles en de Gentse organisatie ‘Belgian Aid Network’, die nauw samenwerkt met Mobile Refugee Support in Duinkerke, komt het gerief ophalen.”

Wekelijkse rit

“Sedert november rij ik zelf wekelijks naar Duinkerke, liefst met een volle auto. Intussen hebben we ook een vaste vrijwilligersgroep opgebouwd vanuit Varsenare. Het kerntrio bestaat uit Mia Vandamme en Lara Barhoumi (beiden uit Sint-Andries, red.) en mezelf. We noemen ons ‘Charlie’s Angels’ genaamd naar de oprichter van MRS Charles Whitbrouck. We zamelen in, moedigen elkaar aan en gaan sorteren in de loods van MRS.”

“ Op Charlies vraag helpen we ook op het terrein. MRS biedt een scala aan diensten die voorzien in basisbenodigdheden (tenten, slaapzakken, zeilen, rugzakken, kledij, hygiëne) om de levensomstandigheden draaglijker te maken. Daarnaast bieden ze ook communicatieondersteuning, inclusief dagelijkse services voor toegang tot stroom en wifi voor maximaal 500 personen tegelijk.”

Hulp gezocht

Het MRS kernteam bestaat momenteel uit een aantal ervaren hulpverleners naast een rotatie van (kortere) vrijwilligers. Het team onderscheidt zich door zeer nauw samen te werken met de gemeenschap en neemt de tijd om naar de behoeften van individuen te luisteren. Deze methode kan voor vrijwilligers erg vermoeiend en tijdrovend zijn, maar levert een veel meer menselijke dienstverlening op. Bij MRS is momenteel een grote behoefte aan langdurige vrijwilligers. Zoals de naam het aangeeft, biedt MRS mobiele ondersteuning.

“Als je meer wilt weten, neem dan contact op met admin@mobilerefugeesupport.org . Zelf zamel ik tal van materiaal in. Voor accommodatie zijn tenten, slaapzakken, plastiek zeilen, rugzakken, herenbottines, smartphones, powerbanks, opladers en wollen dekens meer dan welkom. Ook is er een constante nood aan vooral herenkleding. Die mag je bij mij thuis langs de Oudenburgweg 47 te Varsenare afleveren of je mag me contacteren via het mailadres eva.waes@telenet.be”, besluit de barmhartige Eva Waes.

Het zou goed kunnen dat ze de kraktrofee volgend jaar gewoon overneemt van haar man Servaas Sierens…

(PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.