Charles Bayart nieuwe voorzitter van Zonnebeekse Heemvrienden

Kersvers voorzitter van de Zonnebeekse Heemvrienden, Charles Bayart, bij het heksenmonument dat door de Zonnebeekse Heemvrienden aan de inwoners van Beselare geschonken werd. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Kersvers voorzitter van de Zonnebeekse Heemvrienden, Charles Bayart, bij het heksenmonument dat door de Zonnebeekse Heemvrienden aan de inwoners van Beselare geschonken werd. (foto ZB)©zenon bekaert beselare
Redactie KW

Sinds kort is Charles Bayart uit Beselare de nieuwe voorzitter van de Zonnebeekse Heemvrienden. Hij volgt Eddy Lesage op, die bestuurslid blijft. “Geschiedenis van het eigen heem mag niet verdwijnen”, aldus de nieuwe voorzitter.

De Zonnebeekse Heemvrienden zijn opgericht in 1971 en tellen over de vijf deelgemeenten een 500-tal leden. De voornaamste doelstelling is om de bevolking kennis te laten maken met de lokale geschiedenis. De nieuwe voorzitter is sinds kort Charles Bayart (59). Charles is zaakvoeder van drankencentrale Bayart en woont op de Berg in Beselare. “Ik ben al zeker 40 jaar lid van de heemkring”, begint Charles zijn verhaal. “ Oud-burgemeester Paul Priem was een kennis van mijn grootvader en kwam te weten dat ik erg geïnteresseerd was in geschiedenis . Hij raadde me aan om lid te worden, wat ook gebeurde.”

Geen stap in onbekende

“De vraag om voorzitter van de heemkring te worden, kwam er omdat huidig voorzitter Eddy Lesage het kalmer aan wil doen”, gaat Charles verder. Naast het voorzitterschap van de heemkring is Charles ook voorzitter van vzw De Heksenstoet . Daarnaast is hij afgevaardigde van de heemkring bij de erfgoedcommissie. “Eddy blijft echter in het bestuur, waar hij de jongerenwerking op zich neemt. Dat is een heel belangrijk onderwerp: de jongeren zijn de leden van de toekomst. Door mijn interesse en passie voor het verleden heb ik de taak van voorzitter aanvaard.”

“Het is zeker geen stap in het onbekende. Ik heb praktisch met alle bestuursleden een link. Verder werk ik al 20 jaar mee aan de boekenbeurs van de Westhoek. De heemkring, die dit jaar 50 jaar bestaat, is wellicht de eerste vereniging die na de fusies over heel Groot-Zonnebeke werkte . Ook met Beselare is er een band, want het heksenmonument op het marktplein is er gekomen door de Heemvrienden in 1988. Voor dit interview heb ik me bij het standbeeld laten fotograferen: op deze plaats komen Zonnebeekse Heemvrienden en Heksenstoet samen en van beide organisaties ben ik voorzitter.”

Verjonging

Charles Bayart kent de werking van de Heemvrienden goed en wil in dezelfde richting verder werken. “Een punt waar ik toch in de toekomst wil op inzetten, is de verjonging. We moeten onze redactie aanvullen met nieuwe jonge krachten . De redactieleden van ons tijdschrift ‘Het Zonneheem’ leveren nog altijd kwaliteitswerk af, maar ook hier is verjonging welkom.”

“De geschiedenis van het eigen heem mag niet verdwijnen. Die passie moeten we blijven aanwakkeren. Jongeren kunnen misschien voor een andere invalshoek zorgen. Ook wil ik inzetten op sociale media . In onze huidige samenleving is dit het medium bij uitstek om heel snel veel mensen te bereiken. Een kenner zou zeker welkom zijn. Verder zal ik het werk van mijn voorgangers verderzetten met centraal de plaatselijke geschiedenis en erfgoed.” (NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.