Chaplin wordt nieuwe pleisterplaats voor paardenliefhebbers in Winkel

Vorige vrijdag werd d' Oude Smisse voor een laatste keer opengehouden. Vanaf vrijdag 3 januari 2020 zijn paardenliefhebbers iedere eerste vrijdag van de maand welkom in jeugdhuis Chaplin. © ©Jan STRAGIER
Redactie KW

Café De Oude Smisse sloot definitief de deuren. Vorige vrijdag werd het café voor een laatste keer opengehouden. Het clublokaal van de organisatoren van Winkel Koerse gaat tegen de vlakte en ruimt plaats voor vier woningen. De koninklijke vzw Paardenkoers aan de Steene Molen is dus haar thuisbasis kwijt maar het gemeentebestuur, het paardenkoerscomité en jeugdhuis Chaplin slaan de handen in elkaar en zorgen voor een oplossing.

Bij de organisatie van de paardenkoers wordt St.-Eloois-Winkel ingedeeld in 40 wijken. Elke wijk zorgt voor straatversiering en krijgt een paard toegewezen waarvoor er gesupporterd wordt.

De straatversiering wordt beoordeeld door een jury en ook voor de wijk met het winnend paard is een prijs voorzien. De prijzen bestaan uit drankbonnen die telkens de eerste vrijdag van de maand konden geconsumeerd worden in het paardenkoerscafé het Smiske. De winnende wijk krijgt ieder jaar een straatfeest aangeboden.

Vanaf volgende maand kunnen de winnaars dus niet meer terecht in De Oude Smisse maar de samenwerking tussen het comité met het gemeentebestuur en jeugdhuis Chaplin leidde tot een oplossing.

Tijdelijke oplossing

Vanaf volgend jaar, dus voor het eerst op vrijdag 3 januari 2020, zullen deze drankbonnen op de eerste vrijdag van de maand kunnen geconsumeerd worden in jeugdhuis Chaplin. Dit jeugdhuis behoudt zijn eigen werking maar wie drankbonnen heeft van de paardenkoers, kan die verbruiken in de Chaplin. Iedere eerste vrijdag van de maand zal het interieur van de Chaplin opgesmukt worden met foto’s en affiches van de paardenkoers.

“Dit is een tijdelijke oplossing”, geeft burgemeester Bart Dochy nog mee. “We willen in de toekomst een nog meer duurzame oplossing uitwerken.”

De gemeente overweegt de aankoop van de Chaplin en een naastliggend vrij perceel. Dit zou de mogelijkheid bieden om een mooi project jeugdhuis, annex buurthuis te creëren. Daarbij zou ruimte kunnen gemaakt worden voor een sterke autonome werking van jeugdhuis Chaplin, aangevuld met bruikbare accommodatie voor het paardenkoerscomité en diverse andere verenigingen uit de gemeente.

Het café De Oude Smisse werd indertijd aangekocht door Eric Vandemoortele, de vader van Krist, huidig voorzitter van het comité. Winkel Koerse kreeg dit gebouw gratis in huur. Na een vijftal jaar werd Krist eigenaar van het café, terwijl het daarnaast gelegen ‘stoffagekot’ (een loods, red.) naar zijn zus ging. Deze laatste gaf dit door aan haar zoon Dries Withouck.

Het café werd de vaste pleisterplaats voor het bestuur van Winkel Koerse en voor de vaste ‘eerste vrijdagen’. Samen met het ‘stoffagekot’ was het ook de opslagplaats voor het groot en klein materiaal van Winkel Koerse.

“Later werd vastgesteld dat er zware verbouwingswerken moesten gebeuren aan het café. Alle opties werden overwogen, maar uiteindelijk werd geopteerd om het café en het ‘stoffagekot’ een andere bestemming te geven. We zochten naar een oplossing voor het café en het opbergen van ons materiaal. Dit kregen we via het voorstel van de gemeente en het jeugdhuis”, zegt Kris Vandemoortele.

Het klein materiaal van Winkel Koerse zal kunnen ondergebracht worden in de nieuwbouw naast Chaplin. Voor het grote materiaal wordt er nog een oplossing gezocht. Een leegstaande loods of een schuur in de omgeving zou een goede oplossing kunnen zijn.

Vier woningen

En wat gaat er dan gebeuren met het dubbele perceel waarop De Oude Smisse en de loods staan?

“Dries zou op de grond van het ‘stoffagekot’ twee huurwoningen bouwen. Ik opteerde ook voor twee huurwoningen, maar er waren wat problemen voor de bouw omdat de straat daar dichtbij kwam te liggen. We moeten dus een stuk achteruit bouwen zodat ook de veiligheid naar de rotonde gewaarborgd blijft. Op de hoek komt nog een gebouw met twee verdiepingen met een kantoorruimte die zal ingenomen worden door Belipro, een bedrijf dat ik samen met mijn vennoot run”, zegt Kris.

“Tussen de beide percelen lag een kapelletje. We opteerden ervoor om het oorspronkelijk Mariabeeld een waardevolle plaats te geven binnen de muren van het gebouw”, zegt Kris. (Eddy Logie)

8880

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier