Chaos in West-Vlaamse rijscholen: “We weten nog niet of we morgen mogen starten”

De West-Vlaamse rijscholen verkeren in chaos. De telefoons staan er roodgloeiend. Op het overlegcomité van vrijdag werd immers besloten dat rijlessen en –examens voor het rijbewijs B morgen (dinsdag) weer van start zouden kunnen gaan. Alleen is daar op dit moment nog altijd geen officiële bevestiging van. “Dit is geen manier van doen. Hoe kunnen wij nu holderdebolder alles correct laten verlopen als we zelfs nog niet weten of we morgen wel mogen starten?”, aldus Marc Van Herrewegen, directeur van VTIR.

De instructeurs van rijschool VTIR hopen morgen weer aan de slag te zijn.© AN
De instructeurs van rijschool VTIR hopen morgen weer aan de slag te zijn.© AN

Op het secretariaat van rijschool VTIR, met vestigingen in Kortrijk, Roeselare, Ingelmunster en Tielt, rinkelen alle telefoons zonder onderbreking. “Dat gaat al zo sinds vrijdag 15.30 uur”, weet de directeur. “Ik heb werkelijk alle medewerkers gevraagd om vandaag (maandag) te komen werken. Zelfs wie niet op de planning stond sprong in. Op een bepaald moment ben ik zelf ook begonnen met telefoontjes aannemen.”

Weten van niets

Niet dat ze de mensen aan de andere kant van de lijn kunnen verder helpen. Iedereen wil immers rijlessen boeken want tijdens het overlegcomité van vrijdag werd besloten dat rijlessen en examens voor het rijbewijs B weer zouden kunnen doorgaan. Alleen is er nog steeds geen officiële informatie vanuit het ministerie. Als die er niet snel komt dan kunnen de eerste geplande lessen van morgen alvast niet doorgaan.

“Wij hebben het nieuws dat we weer mochten opstarten ook vernomen via de media. Maar verder weten we van niets. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je enkel terug dat er snel meer informatie komt. Toch bellen mensen ons ononderbroken op. Iedereen wil de eerste zijn”, aldus Marc.

Twee maanden wachten

“Zelfs als de goedkeuring van het ministerie er al komt, zijn nieuwe klanten eraan voor de moeite. “Die zullen al snel twee maanden moeten wachten want mensen die al lessen bij ons boekten voor november en december krijgen voorrang. We proberen hen nu allemaal zo snel mogelijk te contacteren. Nieuwe klanten vragen we om zich te registreren via de website. Zij krijgen een telefoontje als er plaatsen vrij zijn. Maar dat zal dus wat geduld vergen.”

De directeur is niet te spreken over de manier van werken van de overheid. “Wij moeten hier nu holderdebolder van alles inplannen en iets realiseren dat normaal weken kost. We kunnen niet toveren. Waarom kondigen ze dat niet een beetje op voorhand aan? Dan zou het ministerie misschien ook tijd hebben om zich goed voor te bereiden. De absolute chaos maakt het voor ons erg moeilijk om alles eerlijk te laten verlopen.”

Geen extra uren

Ondanks alle obstakels gaan alle 40 instructeurs van rijschool VTIR morgen toch aan de slag. “We zullen geen tandje bijsteken wat rijuren betreft”, geeft Marc nog mee. “Dat geeft geen zin want de examencentra werken op hun normale tempo verder. Dus zelfs als je sneller rijlessen zou kunnen nemen, dan zit je nog met een wachtlijst van drie maanden aan het examencentrum.”

Bij andere rijscholen horen we gelijkaardige geluiden. De zaakvoerders van de Kortrijkse Rijschool waren nog niet bereikbaar voor commentaar. “Het is hier dan ook al de hele dag chaos alom”, verontschuldigt een telefoniste zich.

Moraal van het verhaal, wie nu pas start met het behalen van zijn of haar rijbewijs, zal nog een hele tijd geduld moeten oefenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.