Chaletuitbaters kerstplaza in Roeselare zien geen meerwaarde in alcoholtester

Het resultaat van de alcoholtester is hoopgevend na de vierde poging. Schepen José Debels is opgelucht na de meer normale resultaten. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Tot en met zondag 6 januari zal er in de kerstplaza naast de ijspiste een ‘Alcoscan’ staan. Dat is een alcoholtester waarmee je snel en nauwkeurig je alcoholintoxicatie kan opmeten. Wij trokken met schepen van feestelijkheden José Debels naar de kerstmarkt om een proefondervindelijk onderzoek uit te voeren.

De Stad Roeselare zette dit jaar de preventiecampagne ‘Hou je maten in de gaten’ op. Die focust op drugs, tabak, alcohol, gehoorschade en veilig vrijen, en roept de inwoners op om zorg te dragen voor de mensen om zich heen. Met de eindejaarsperiode in het verschiet geeft de stad extra aandacht aan overmatig alcoholgebruik en rijden onder invloed. De alcoholtester naast de ijspiste moet daarbij helpen. Onderaan de meter staan telefoonnummers van taxidiensten.

De stad kreeg de tester in bruikleen van het Fonds Emilie Leus. Dat fonds werd opgericht na het overlijden van de 18-jarige Emilie Leus, die het slachtoffer werd van een dodelijk verkeersongeval waarbij de chauffeur onder invloed was. Het is de bedoeling dat de stad na de testperiode evalueert of het nuttig is om zo’n meter permanent in de stad te plaatsen. Daarbij wordt gedacht aan uitgaansbuurten of openbare parkings.

Taxi bellen ?

Voor deze campagne schakelde de stad ook cartoonist Lectrr in. Hij maakte een cartoon die op de Grote Markt en in de chalets zal uithangen. Alle uitbaters van de chalets en cafés in de buurt kregen ook een informatiepakket over alcoholpreventie.

Blijkbaar is er iets fout gelopen in de communicatie want enkele chaletuitbaters kijken verbaasd op als we hen vragen waar de alcoholtester staat. “We zien daar een cartoon hangen onder de aankondiging WC maar we weten niet waar de tester staat”, geeft iemand toe.

“De tester is zeer eenvoudig te bedienen en uiterst hygiënisch maar weigert plots dienst”

“Ik denk bovendien niet dat dit een meerwaarde zal bieden”, denkt een andere. “Wie naar de kerstmarkt komt, weet vooraf of hij of zij zal drinken of BOB zijn. Ik denk niet dat ‘een beetje drinken’ lukt.”

Op mijn opmerking dat er taxinummers onder de tester hangen, komt er meteen een antwoord. “Heb je al eens geprobeerd een taxi te bellen in Roeselare ? Als wij bellen voor onze klanten horen wij steevast dat ze anderhalf uur tot twee uur moeten geduld hebben of dat ze zelfs helemaal niet kunnen komen.”

Eenvoudig systeem

Ondertussen is schepen José Debels gearriveerd en we besluiten de alcoholtester in de kerstplaza te inspecteren. Het systeem is zeer eenvoudig te bedienen en uiterst hygiënisch. Je moet op een knop drukken die de tester activeert, je steekt een rietje in een opening en je blaast gedurende een vijftal seconden door het rietje. Na enkele seconden weet je hoeveel promille alcohol je in je lichaam hebt.

Een jenever en een Jägermeister aan Den Hert: proefondervindelijk onderzoek. (Foto Stefaan Beel)
Een jenever en een Jägermeister aan Den Hert: proefondervindelijk onderzoek. (Foto Stefaan Beel)© STEFAAN BEEL

We trekken met schepen José naar een eerste kerstchalet: José kiest voor een graanjenever en ondergetekende voor een Jägermeister. Wanneer we daarna door ons rietje in de Alcoscan blazen, verschieten we ons een bult: José blijkt 0,7 promille te blazen. Ik hou het op 0,2. Blijkt echter dat José veel te vroeg heeft geblazen en tien minuten later klokt hij bij de vierde poging af op 0,19.

Meer drinken

Tevreden over die resultaten bestellen we bij Kevin van Den Hert een nieuwe graanjenever en Jägermeister. We wachten tien minuten en blazen opnieuw in de Alcoscan. José blaast dit keer eerst 0,37 en een minuutje later 0,31 om nog een minuutje later te eindigen op slechts 0,170, zelfs 0,02 beter dan na één jenever ! Wat hem meteen doet besluiten dat hoe meer hij drinkt, hoe minder het tekent.

“We verschieten ons een bult: schepen José Debels blijkt 0,7 promille te blazen na één jenever”

Op naar een derde jenever en de sfeer komt er in. We worden geroutineerde Alcoscan-gebruikers want we blijven nu braaf een kwartier wachten vooraleer de tester op te zoeken. Vol zelfvertrouwen stappen we met ons rietje op de tester af om dan op het scherm volgende boodschap te lezen: ADB Small is gestopt. Geen idee wat dit betekent maar blazen zit er niet meer in voor ons. Dit doet ons meteen besluiten om ons experiment af te breken want we missen een ijkingspunt betreffende ons drankverbruik.

Goedkoop parkeren

Kom je tijdens de kerstperiode met de wagen naar Roeselare, dan is parkeren in één van de centrumparkings wellicht de beste oplossing. Bovendien heeft de stad de goedkoopste parkings van alle centrumsteden. Iedere zaterdag kun je vanaf 12 uur spotgoedkoop parkeren op de parking Ooststraat-Station, de Wallenparking, parking De Munt en de Moermanparking. Je betaalt slechts 1 euro voor 4 uren en 2 euro voor 8 uren.

Gratis bussen

Maar nog beter en goedkoper is het openbaar vervoer. In de maand december – op zaterdag en zondag – brengen de stads- en regiobussen van de Lijn de bezoekers gratis naar het stadscentrum. De capaciteit van de bussen wordt zelfs uitgebreid op de kerstshoppingweekends van 16 en 23 december. En op 26 december (Kerstparade) rijden er voortdurend gratis shuttlebussen van de Expohallen naar het centrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier