Chalet van de Mooimakers krijgt plaats op Stationsplein in Roeselare

De Mooimakers steken een tandje bij in de strijd tegen zwerfafval en sluikstort. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Om de strijd tegen zwerfvuil de komende maanden in de spotlights te zetten, vind je tot eind oktober de chalet Huis van de Mooimakers aan het station en worden thematische acties georganiseerd. Zo worden voorbijgangers attent gemaakt op het belang van een propere stad.

Heel Vlaanderen ergert zich te pletter aan zwerfvuil en sluikstorters. Onderzoek toont aan dat steeds meer Vlamingen zelf de handschoen opnemen voor propere straten en buurten. “In 2008 gaf 42 procent van de ondervraagde Vlamingen aan nooit zwerfvuil op te rapen”, weet schepen van Bebloeming en Netheid Marc Vanwalleghem.

“Tegenwoordig raapt vier op vijf Vlamingen regelmatig rondslingerend afval op en dat is natuurlijk goed nieuws. Wie zwerfvuil opruimt, is namelijk minder geneigd zelf nog zwerfvuil te veroorzaken. Maak er gewoon een gewoonte van om papiertjes, mondmaskers en kauwgom in de vuilbak te gooien in plaats van zomaar op de grond. Dan is het voor iedereen aangenamer om te wandelen, te winkelen en te wonen in onze mooie stad. De stad wil inwoners oproepen om overtreders aan te spreken, maar ook om mensen die zich wel aan de regels houden een schouderklopje te geven. Een glimlach of een bemoedigend knikje doen wonderen voor het samenhorigheidsgevoel.”

corona-afval

Samen met de vrijwillige Mooimakers #VANRSL start de stad een campagne op het Stationsplein en werd in samenwerking met de Kringwinkel een chalet als huiskamer ingericht.

“Het stationsplein zelf is de tuin waar lege blikken, sigarettenpeuken of fruit niet thuis horen. De chalet blijft tot 31 oktober staan. Tijdens de maanden september en oktober zetten we verschillende thema’s in de kijker om mensen te informeren en te sensibiliseren over zwerfvuil, de gevolgen en de vaak eenvoudige oplossingen”, aldus Marc. “Tot 20 september luidt het onderwerp: zwerfvuil en sluikstort. Tussen 21 september en 4 oktober focussen we op hondenpoep. Daarna richten we ons op sigarettenpeuken en het nieuwe corona-afval om de laatste twaalf dagen kauwgom aan te pakken.”

noeste helpers

Wie in zijn eigen buurt een extra steentje wil bijdragen, kan zich als ‘Mooimaker’ registreren via www.mooimakers.be. De Mooimaker engageert zich om af en toe de stoep of de goot van de straat te vegen, zijn favoriete groene plekjes regelmatig op te ruimen of zwerfvuil te verwijderen op het pleintje in de buurt. “De stad ondersteunt die noeste helpers met opruimmateriaal zoals een grijper, fluohesjes, handschoenen en afvalzakken. De Mooimakers zijn de belangrijkste schakels van ons netwerk voor een proper Roeselare.” (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.