Cerclefans Patrick en Ronny op bedevaart naar Oostakker

Patrick Neyens en Ronny Berghman hopen dat veel Cerclefans hun voorbeeld volgen. © ACR
Redactie KW

Patrick Neyens en Ronny Berghman stappen als trouwe Cerclesupporters naar de grot van Lourdes in Oostakker. “Een danktocht omdat groen-zwart kampioen werd, maar ook voor een goede genezing voor onze Cerclevriend Alexander Boi.”

Patrick Neyens (65) is al decennia supporter van groen-zwart. In 1963 ging hij voor de eerste keer naar Cercle. “Ik was toen tien jaar. De periode van Gilbert Bailliu, Jackie Decaluwé, Gilbert Mortier… Per verkocht exemplaar van Shot kreeg ik een halve Belgische frank, goed voor een reep chocolade en een cola in de kantine van Tuur Ruysschaert.”

In 1969 is Patrick toegetreden tot het bestuur van d’Echte, de supportersvereniging die dit jaar 50 jaar bestaat. In 1973 zat hij met hen in de opnamestudio voor de legendarische Cercleplaat Allee Cerkel. “De eerste kreet aanmoedigen die je op het schijfje hoort, komt van mij. Het is gebaseerd op Ghislain De Groote. We waren destijds de pioniers van het lawaai maken. Ghislaintje kroop toen op de omheining en met een gebalde vuist riep hij aanmoedigen.”

Een nieuw elan

Begin dit seizoen, bij de eerste training, smeedde Patrick plannen om als Cercle de kampioenstitel behaalde, nog maar eens naar het bedevaartsoord in Oostakker te stappen. “Ik heb er altijd in de titel geloofd. Een nieuw elan, nieuwe financiën, nieuwe mogelijkheden. En ik houd woord.”

Patrick is niet aan zijn proefstuk toe. Hij deed dezelfde stunt als weddenschap in 1996, toen Cercle de bekerfinale haalde.

“We waren toen met 15 sympathisanten en ongeoefend. Ronny (65), die nu ook weer meegaat, was de enige ervaren wandelaar. De helft bereikte de grot, de andere helft met speler Jurgen Landuyt moest vervroegd in de bezemwagen stappen.”

De tweede keer was enkele seizoenen geleden toen Cercle alsnog het behoud kon afdwingen. “En nu is het omwille van het kampioenschap in 1B. Er volgt nu enkel nog een vierde keer als we kampioen spelen in 1A”, lacht Patrick, die nog een extra reden heeft om de bedevaart te ondernemen. “Voor een goede genezing voor onze Cerclevriend Alexander Boi, met wiens vader Jan Boi ik destijds in de klas zat in de Frères. Misschien zijn er nog wel mensen die voor die reden willen meestappen.” Alexander Boi herstelt van een ongeval. Na de wedstrijd Cercle Roeselare werd hij opgeschept door een auto en lag een tijdlang in coma.

Halve afstand

Iedereen die wil, kan meewandelen. De afstand bedraagt ongeveer 50 kilometer. Deelnemers voor de laatste 20 kilometer kunnen instappen vanaf 13 uur in Lovendegem. De logistieke steun en begeleiding is in handen van d’ Echte. “We hoeven dus geen bagage, drinken of eten mee te sleuren. Er zijn wagens die meerijden. Wie de volledige afstand wil stappen kan op zaterdag 16 juni naar Grafikon komen, nabij de brug van Steenbrugge. We verzamelen daar ‘s morgens in de refter bij een kop koffie om 6 uur.” (ACR)

Wie wenst deel te nemen kan contact opnemen via patrickneyens@yahoo.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier