De gespannen sfeer ontstond al tijdens het burenduel in het Jan Breydelstadion. Cerclefans staken er een vlag van de stadsrivaal in brand. Volgens getuigen als een reactie op het feit dat Clubsupporters eerder in de wedstrijd een vlag van Cercle-sfeergroep 'Bruggias' in brand hadden gestoken. Er vatten ook enkele stoeltjes vuur. De brandweer moest tussenkomen.

"De Voetbalcel gaat onderzoeken wat er precies gebeurd is en via camerabeelden achterhalen wie daar de hand in heeft", zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter. "De verantwoordelijken kunnen gestraft worden op basis van de Voetbalwet, maar er kunnen ook gerechtelijke gevolgen zijn. Gelukkig konden de stewards mensen met brandbaar materiaal tijdig vatten, anders kon het nog erger geweest zijn."

Vechtpartijen

Maar ook na de wedstrijd bleef het onrustig rond het stadion in Sint-Andries. Supporters gingen met elkaar op de vuist. "Onze mensen zijn een viertal keer moeten tussenkomen. Er werden ook twee mannen uit Rijsel bestuurlijk aangehouden. Die waren gekomen met de bedoeling om herrie te schoppen."

Voor de wedstrijd zouden Clubsupporters een vlag van Cercle-sfeergroep 'Bruggias' in brand gestoken hebben., BELGA
Voor de wedstrijd zouden Clubsupporters een vlag van Cercle-sfeergroep 'Bruggias' in brand gestoken hebben. © BELGA

Dat er drie jonge Cerclefans van hun fiets zouden geslagen zijn door Clubsupporters, zoals circuleert op Twitter, kan Lien Depoorter niet bevestigen.

Cercle: "Geschrokken"

Bij Cercle betreuren ze alvast de feiten. "We hebben geprobeerd om positief toe te werken naar deze wedstrijd, met de bedoeling een echte derbysfeer te creëren", reageert communicatieverantwoordelijke Louis-Philippe Depondt. "Natuurlijk is het niet leuk als dat dan ontaardt in vechtpartijen. We zijn zeker geschrokken. De derbty mag animo met zich meebrengen, maar het moet vriendelijk en respectvol blijven. Dit gedrag komt niet overeen met de waarden en normen van Cercle. We betreuren dan ook ten zeerste dat er dergelijke zaken gebeuren, die niks met voetbal te maken hebben. Voetbal moet een feest zijn."

De gespannen sfeer ontstond al tijdens het burenduel in het Jan Breydelstadion. Cerclefans staken er een vlag van de stadsrivaal in brand. Volgens getuigen als een reactie op het feit dat Clubsupporters eerder in de wedstrijd een vlag van Cercle-sfeergroep 'Bruggias' in brand hadden gestoken. Er vatten ook enkele stoeltjes vuur. De brandweer moest tussenkomen. "De Voetbalcel gaat onderzoeken wat er precies gebeurd is en via camerabeelden achterhalen wie daar de hand in heeft", zegt politiewoordvoerster Lien Depoorter. "De verantwoordelijken kunnen gestraft worden op basis van de Voetbalwet, maar er kunnen ook gerechtelijke gevolgen zijn. Gelukkig konden de stewards mensen met brandbaar materiaal tijdig vatten, anders kon het nog erger geweest zijn."Maar ook na de wedstrijd bleef het onrustig rond het stadion in Sint-Andries. Supporters gingen met elkaar op de vuist. "Onze mensen zijn een viertal keer moeten tussenkomen. Er werden ook twee mannen uit Rijsel bestuurlijk aangehouden. Die waren gekomen met de bedoeling om herrie te schoppen."Dat er drie jonge Cerclefans van hun fiets zouden geslagen zijn door Clubsupporters, zoals circuleert op Twitter, kan Lien Depoorter niet bevestigen.Bij Cercle betreuren ze alvast de feiten. "We hebben geprobeerd om positief toe te werken naar deze wedstrijd, met de bedoeling een echte derbysfeer te creëren", reageert communicatieverantwoordelijke Louis-Philippe Depondt. "Natuurlijk is het niet leuk als dat dan ontaardt in vechtpartijen. We zijn zeker geschrokken. De derbty mag animo met zich meebrengen, maar het moet vriendelijk en respectvol blijven. Dit gedrag komt niet overeen met de waarden en normen van Cercle. We betreuren dan ook ten zeerste dat er dergelijke zaken gebeuren, die niks met voetbal te maken hebben. Voetbal moet een feest zijn."