Cercle-doelman Miguel Van Damme vindt geschikte beenmergdonor

Minguel Van Damme. © belga
Redactie KW

Goed nieuws voor Miguel Van Damme (26): de keeper van Cercle Brugge heeft een geschikte donor gevonden voor een beenmergtransplantatie. Begin juni stelden de dokters voor de tweede keer leukemie vast. Na een wereldwijde zoektocht is er nu licht aan het einde van de tunnel.

Leukemie. Kanker in het bloed, voor de tweede keer. Dat verschrikkelijke verdict kreeg Miguel Van Damme (26) vier maanden geleden te horen. In 2016 kreeg hij al eens precies hetzelfde nieuws. Maar Van Damme vocht én won de strijd. Negen maanden na de diagnose leek hij leukemievrij.

Alleen keerde de ziekte terug en moest de doelman van Cercle Brugge opnieuw het gevecht aangaan. “We moeten nu volop donoren zoeken, wereldwijd”, vertelde Miguel midden juni. “Iedereen kan zich daarvoor opgeven bij het Rode Kruis. Het zou mij en veel andere mensen kunnen helpen. Ik zal er altijd voor blijven vechten. Het wordt een lange, helse strijd. Mij hebben ze verteld dat die zeker zes maanden zal duren, wellicht wordt het langer. Maar opgeven zal ik nooit.”

Perfecte match

En kijk, vier maanden later kreeg de doelman uit Zerkegem fantastisch nieuws: er is een donor gevonden. Sterker nog, een ’10/10-match’, wat synoniem staat voor de best mogelijke donor.

“Al is dat geen absolute garantie”, vertelt Van Damme vanuit het ziekenhuis. “Woensdag onderga ik de transplantatie. Dat duurt op zich maar een kwartiertje, maar de weken erna zijn cruciaal. De voortekenen zijn goed, maar de kans bestaat nog steeds dat mijn lichaam de lichaamsvreemde cellen afstoot. We blijven dus voorzichtig, maar wel hoopvol.”

Wie zijn donor is, blijft ook voor Miguel geheim. Hoe graag hij het ook zou weten – in het bijzonder om die persoon te bedanken – de dokters houden zich aan het voorgeschreven protocol. “Deze week krijg ik nog chemo en bestraling om de slechte stamcellen uit mijn beenmerg te halen en zo plaats te maken voor de donorcellen. De dokters hebben goede hoop op een goede afloop, zeker omdat ik nog jong ben. Maar opnieuw: zekerheid kunnen ze me niet geven.”

Momenteel ligt hij op quarantaine omdat zijn immuniteit door de bestraling op een zeer laag pitje staat en hij daardoor enorm vatbaar is voor infecties.

Voetbalcarrière

De voorbije maanden kreeg Van Damme heel wat berichtjes en steunbetuigingen uit de voetbalwereld. Niet in het minst van zijn ploegmaats bij Cercle Brugge. Dat Van Damme ondanks de tegenslag nog altijd strijdvaardig is, bewijzen zijn toekomstplannen.

“De ambitie is zeker om terug tussen de palen te staan. In een ideaal scenario begin ik vanaf januari, februari weer op te bouwen. Laat het me zo stellen: als ik dit seizoen niet meer tussen de palen sta, dan wil ik het zeker volgend seizoen”, besluit een optimistische Miguel Van Damme. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier