CEO van Pluimveeslachterij Lammens: “We willen iedereen aan boord houden”

Er hangen - letterlijk en figuurlijk - donkere wolken boven Pluimveeslachterij Lammens, maar de CEO blijft opvallend positief. © Foto Kurt
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Pluimveeslachterij Lammens beleeft moeilijke tijden. Het bedrijf kampt met een aanzienlijke schuldenberg én zag zich bovendien verplicht om tot twee keer toe producten terug te roepen wegens sporen van salmonella. Volgens CEO Koen Goossens is er echter goede hoop dat de schuldeisers en de rechtbank van koophandel het ingediende herstelplan zullen aanvaarden. “We willen opnieuw investeren om te groeien en mogelijk komen er zelfs nog arbeidsplaatsen bij”, klinkt het opvallend positief.

De Torhoutse pluimveeslachterij Lammens gaat door zwaar weer. Het bedrijf stapelde de voorbije jaren de schulden op en zag zich afgelopen zomer zelfs genoodzaakt om 80 tijdelijke arbeidskrachten te ontslaan. Daar komt nog eens bij dat het bedrijf recent twee keer kort na elkaar, op verzoek van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), enkele producten moest terugroepen wegens mogelijke aanwezigheid van salmonella. Het ging om producten die werden verspreid via de Okay-winkels: kippenzigeunerburgers en kippenballetjes. Kort daarvoor werden ook de kippenboomstammetjes bij Carrefour uit de rekken gehaald.

CEO: “Niet enkel besparen”

Het FAVV wil niet in detail treden over de specifieke situatie bij Lammens, maar laat wel verstaan dat de ‘terugroepactie’ een initiatief is van het bedrijf zelf, op advies van het FAVV. “Wij zullen sowieso het bedrijf goed blijven opvolgen en waar nodig opnieuw ingrijpen”, klinkt het bij de woordvoerster van het FAVV.

Maar het zijn toch vooral de opgebouwde schulden die het bedrijf zorgen baren. Om de crisis te bezweren, stelden de familiale zaakvoerders en bestuurders halfweg mei met Koen Goossens een externe CEO aan, die de rol van crisismanager opneemt en het bedrijf weer in veiliger wateren moet brengen. “Zoals bekend zit het bedrijf momenteel dus in de WCO-procedure, waarbij we dus gebruik maken van de Wet betreffende de Continuïteit van Ondernemen“, zegt CEO Koen Goossens.

“We genieten tijdelijke bescherming tegen schuldeisers, tot 30 november om precies te zijn. De voorbije maanden hebben we, samen met de syndicale organisaties, hard gewerkt aan het opmaken van een herstelplan voor het bedrijf. We hebben al gesnoeid met de schrapping van 80 tijdelijke arbeidskrachten, maar we snoeien ook om te groeien. Het is dus niet de bedoeling om enkel te besparen. Integendeel, in het herstelplan zijn ook investeringen voorzien. Zoals een bijkomende investering van 500.000 euro in de infrastructuur en 1 miljoen euro in het kader van de exploitatievergunning. Of het plan ook voorziet in het schrappen van arbeidsplaatsen? Neen, daar kan ik formeel in zijn: het is de bedoeling om iedereen die hier nu nog actief is aan boord te houden. En ik zal meer zeggen: het moet zelfs mogelijk zijn om op termijn het volume uit te breiden, waardoor we mogelijk nog bijkomende arbeidskrachten zullen nodig hebben.”

Rechtbank op 23 november

“Door de maatregelen die we de voorbije maanden al genomen hebben, zien de cijfers er al een groot stuk rooskleuriger uit”, gaat Koen Goossens voort. “Dat beseffen ook onze huisbank ING én onze schuldeisers. Met de kippenleveranciers blijft de verstandhouding alleszins goed.” De CEO heeft dus mooie plannen, maar deze kunnen maar ten uitvoer gebracht worden als hij ook de schuldeisers en de rechtbank van koophandel kan overtuigen. Op 23 november heeft de zitting van de rechtbank van koophandel plaats waarbij dus ook de schuldeisers zich over het herstelplan buigen.

“Uiteraard vragen we dat de rechtbank en de schuldeisers ons herstelplan zouden genegen zijn. De schuldeisers moeten erover stemmen en om aanvaard te worden, hebben we een dubbele meerderheid nodig. Dit wil dus zeggen een meerderheid van de schuldeisers, maar we moeten ook een goedkeuring hebben van een vertegenwoordiging van meer dan 50 procent van de totale schuld en deze bedraagt 11,4 miljoen euro. De ‘gedelegeerd rechter’ bekijkt dan de positie van de schuldeisers en een week later worden de betrokkenen opnieuw samen geroepen en doet de rechtbank een uitspraak.”

De directie van Lammens, hier vertegenwoordigd door Johan Lammens, Michel Goossens en Koen Goossens, is hoopvol voor de toekomst.
De directie van Lammens, hier vertegenwoordigd door Johan Lammens, Michel Goossens en Koen Goossens, is hoopvol voor de toekomst.© Foto Kurt

Het zijn dus heel spannende dagen voor het bedrijf Lammens. Het voortbestaan van de pluimveeslachterij hangt af van het aanvaarden van het herstelplan. “Het plan gaat ook uit van een gedeeltelijke kwijtschelding van de schuld en het bedrijf zou dan het restant van de schuld gespreid over vijf jaar terugbetalen aan de schuldeisers. We hebben er goede hoop in, want onze huisbank ING heeft veel vertrouwen in het bedrijf en in ons herstelplan.”

“Ook met de grootste afnemers Carrefour en Colruyt zijn de contacten nog altijd goed. Ik wil trouwens eens benadrukken dat de situatie met die salmonella volledig los staat van de financiële situatie en dit herstelplan. Het FAVV verricht zeer strenge controles en de kippensector is sowieso een sector die gevoelig is aan salmonella. Wij werken zo goed mogelijk samen met de controlediensten en stellen alles in het werk voor veilige producten.”

172 mensen tewerkgesteld

Ook Marnik Willaert, vakbondssecretaris van het ACV, heeft wel een goed oog in de toekomst van het bedrijf. “Wij hebben als syndicale organisatie een goed contact met CEO Koen Goossens en waren nauw betrokken bij de opmaak van het dit herstelplan. Het is alvast heel positief dat alle medewerkers aan boord zouden kunnen blijven. Ook de geplande investeringen in het machinepark zijn een positief signaal”, aldus Marnik. “Ik hoop echt dat we een kans krijgen om verder te werken”, besluit CEO Koen Goossens. “In dit bedrijf zijn 172 mensen tewerkgesteld en daar hangen dus ook veel gezinnen vanaf. Dat maakt het zeker de moeite om ervoor te vechten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier