Ceo ÖkoFEN Ludwig Van Wonterghem (57) duidt zoon Karel als opvolger aan

Oud-ceo ÖkoFEN België Ludwig Van Wonterghem (links) en kersvers zaakvoerder Karel Van Wonterghem (foto BRU)© BRU
Oud-ceo ÖkoFEN België Ludwig Van Wonterghem (links) en kersvers zaakvoerder Karel Van Wonterghem (foto BRU)© BRU
Redactie KW

Het familiebedrijf ÖkoFEN België telt dit jaar 17 lentes. Zaakvoerder Ludwig Van Wonterghem (57) vond dit het ideale moment om het roer over te dragen aan zoon Karel (34). Ludwig zelf zal zijn pijlen voortaan richten op Stroomop, zijn tweede bedrijf.

Het familiebedrijf ÖkoFEN België, dat gespecialiseerd is in centrale verwarming op pellets, heeft al een rijke geschiedenis. Ludwig Van Wonterghem, een groot liefhebber van natuur en ecologie, lanceerde destijds als eerste de pelletkachel in Vlaanderen. “Ik ben ingenieur van opleiding”, vertelt Ludwig. “Aanvankelijk werkte ik voor een Oostenrijks bedrijf met een vestiging in België dat spuitgietmachines verkocht om kunststofproducten te vervaardigen. Dat bracht met zich mee dat ik op regelmatige basis ook richting Oostenrijk moest voor opleidingen. Daar zag ik voor het eerst een pelletkachel. Niet veel later prijkte de eerste pelletkachel van Vlaanderen in de fotozaak van mijn echtgenote An.”

“Mijn vader zal er altijd zijn om me raad te geven indien nodig”

Ludwig besloot daarop zijn toenmalige job af te bouwen en zelf een zaak in pelletkachels op te starten. “De ruimte achterin de fotowinkel bleek me snel te krap, waardoor uitbreiding zich opdrong. Dat grotere pand vond ik in de Harelbeeksestraat”, herinnert hij zich.

Tweede bedrijf

De pelletkachels kenden zo’n succes dat ÖkoFEN vier personeelsleden in dienst moest nemen. In 2012 zette ook zoon Karel zijn eerste passen binnen het bedrijf. In oktober 2014 verhuisde ÖkoFEN België Stroomop naar een passiefhuis, een pand dat paste bij de ecologische aspiraties van Ludwig Van Wonterghem. Na 17 jaar ceo bij ÖkoFEN België maakt Ludwig nu plaats voor zijn zoon Karel. Aan zijn pensioen denkt Ludwig evenwel nog niet. Hij zal zich nu volop richten op Stroomop, een tweede bedrijf in zijn portefeuille. “Ik wil het levenswerk van mijn vader voort laten groeien”, valt Karel in, die ook industrieel ingenieur is en zich voorts met volwassenenonderwijs verdiepte in de loodgieterij.

Nuttige bagage

“Dat de ecologische voetafdruk van heel wat mensen gereduceerd moet worden om de verdere opwarming van de aarde te stoppen, is een open deur intrappen. Met ons product is dat zeker mogelijk, gezien de vele mogelijkheden. Er ligt dus veel werk op mij te wachten”, lacht Karel.

“Lang zal ik mij alvast niet moeten inwerken als kersverse ceo van ÖkoFEN België gezien ik al acht jaar voeling heb met het bedrijf als werknemer. Die nuttige bagage wil ik nu gaan aanwenden om de basis die mijn vader legde verder op te bouwen.”

“Aangezien ik naast ons product ook de werking van het bedrijf heel goed ken, mag dit geen probleem zijn. Mijn vader zal er ook altijd zijn om me te adviseren”, besluit de papa van drie kinderen die met zijn 34 jaar meteen ook de jongste van het team van ÖkoFEN België is. (BRU)

BRU

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.