NMBS dreigt treinverkeer naar kust stop te zetten, justitieminister Vincent Van Quickenborne verdedigt ‘raamregel’

Onder meer in het station van Oostende was het dinsdag erg druk.© BELGA/KURT DESPLENTER
Onder meer in het station van Oostende was het dinsdag erg druk.© BELGA/KURT DESPLENTER

Sophie Dutordoir, de ceo van de NMBS, dreigt ermee om het treinverkeer naar de kust stop te zetten als de regering haar plannen niet herziet. Dat staat donderdag in de kranten van Sudpresse en in Le Soir. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) blijft achter de raamregel bij de NMBS staan.

Zoals al langer bekend zullen reizigers naar de kust van zaterdag 3 tot en met zondag 18 april, en tijdens het weekend van 24 en 25 april, enkel kunnen plaatsnemen aan het raam, met uitzondering van kinderen tot twaalf jaar. Die moeten plaatsnemen naast de volwassen persoon die hen begeleidt.

Dutordoir plaatste woensdag in een brief aan premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Mobiliteit George Gilkinet (Ecolo) vraagtekens bij de beslissingen van het Overlegcomité.

Onbeheersbaar

“Zoals herhaaldelijk benadrukt, zal de uitvoering van deze beslissingen de NMBS in een situatie brengen die, zonder andere dringende en bindende maatregelen van de overheid, onbeheersbaar dreigt te worden”, klinkt het.

“De situatie die we de laatste uren op het terrein hebben waargenomen, toont aan dat de gemaakte afspraken en de gezamenlijke inspanningen niet voldoende zijn om de toestroom van reizigers te stoppen.”

Ultimatum

Ondanks alle inspanningen brengen dergelijke situaties de veiligheid van het personeel en de reizigers in het gedrang. De ceo stelt de regering daarom voor een soort ultimatum: een noodbesluit dat de NMBS toelaat om al de beschikbare transportcapacititeit te mobiliseren ofwel een dringende maatregel om het reizen met de trein naar de kust strikt te beperken.

Als de regering niet positief reageert op een van de twee verzoeken, is het volgens Dutordoir een optie om het verkeer naar de betrokken bestemmingen stil te leggen. “De risico’s voor reizigers en ons personeel zouden dan onaanvaardbaar zijn”, aldus Dutordoir, die aangeeft dit scenario wel koste wat het kost te willen vermijden.

Inzet politie

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) van zijn kant blijft achter de raamregel bij de NMBS staan. De maatregel dient om het risico op besmettingen op de treinen te verlagen en wordt best gerespecteerd, stelde Van Quickenborne donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Justitieminister Vincent Van Quickenborne blijft achter de maatregel van het Overlegcomité staan.© BELGA/ERIC LALMAND
Justitieminister Vincent Van Quickenborne blijft achter de maatregel van het Overlegcomité staan.© BELGA/ERIC LALMAND

Minister Van Quickenborne licht toe dat de maatregel een voorstel is van het coronacommissariaat, dat werd overgenomen door de verschillende regeringen binnen het Overlegcomité. Het dossier is woensdag nog besproken binnen het kernkabinet. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) wil aan de maatregel vasthouden en kan rekenen op de steun van zijn collega’s, onder andere voor de inzet van politie, aldus de liberale vicepremier.

Hij benadrukt dat eenvoudigweg iets moest worden gedaan aan de beelden van volle treinen en vindt dat de regel dan ook best wordt gerespecteerd. Daarbij merkt Van Quickenborne op dat het voor winkels ook niet eenvoudig is zich te organiseren op het verkopen op afspraak, zoals tijdens hetzelfde Overlegcomité werd beslist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier