Centrumverantwoordelijke Manu Potin stapt over van Sea Life naar vogelopvangcentrum

De Krant van West-Vlaanderen kon een koffer vol kranten afgeven aan het opvangcentrum in Beernem. De kranten worden niet enkel gebruikt als bodembedekking in de kooien, maar ook als nestvulling voor egels en eekhoorns. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem start het opvangseizoen met een nieuwe centrumverantwoordelijke: Manu Potin. Na 16 jaar maakt hij de overstap van het Sea Life in Blankenberge. “Het is heel anders werken: hier vangen we wilde dieren op, die wild moeten blijven.”

“Dit is het eerste jong van dit jaar.” De nieuwe centrumverantwoordelijke Emmanuel Manu Potin (44) toont het eerste, verzwakte duivenjong dat het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC Beernem) opvangt in Beernem. Ook voor het centrum zijn het bijzondere tijden. “Dieren die hulp nodig hebben, mogen natuurlijk nog altijd gebracht worden. Die mogen de mensen in een afgesloten hok naast onze opvangcentrum plaatsen, waarna wij ze halen en verzorgen.”

“In 2019 vingen we 3.500 dieren op”

Bezoekers, scholen en vrijwilligers mogen even niet komen. “Op dit moment doen we al het werk met de drie vaste mensen. Gelukkig is het op dit moment nog kalm. Hopelijk blijft het zo nog een drietal weken. Want we weten dat het binnen de kortste keren helemaal zal omslaan. Met het warmere weer komen de dieren stilaan uit hun winterslaap. Er zullen weer heel veel jonge dieren in de problemen komen…”

Manu Potin met de eerste patiënt van het nieuwe seizoen.
Manu Potin met de eerste patiënt van het nieuwe seizoen.© Davy Coghe

De grootste groep patiënten in Beernem zijn babyvogels. “Vanaf mei tot eind september krijgen we enorm veel baby’s binnen, die om de twee uur eten moeten krijgen. Als er hier een tiental nesten binnenkomt met elk vier à zes jongen, weet je dat dit enorm veel werk betekent. Net voor de winter krijgen we ongeveer 500 egels binnen. Verzwakt, te mager, ziek door wormen, gebeten door een hond of gewoon te klein om de winter te kunnen overleven…. Vorig jaar hebben we 3.500 dieren opgevangen, een gigantisch aantal.”

Aanpassing

Voor bioloog Manu Potin is het zijn allereerste seizoen bij het VOC Beernem. Na zestien jaar ruilde hij het Sea Life in Blankenberge in voor het opvangcentrum in Beernem. Hij vervangt er verantwoordelijke Kevin De Cock, die met zijn vrouw Eva Claeys verhuisde naar Canada om er wilde dieren te verzorgen in het Aspen Valley Wildlife Sanctuary. “Er werd enorm veel goed werk geleverd door mijn voorganger”, vertelt hij. “Hier en daar moeten er nog wat details aangepast worden, maar ik kan voortbouwen op een heel mooie basis. Bovendien kan ik hier rekenen op heel veel en zeer gemotiveerde vrijwilligers, wat mijn taak zeer makkelijk maakt.”

Centrumverantwoordelijke Manu Potin stapt over van Sea Life naar vogelopvangcentrum
© Davy Coghe

Van de vissen en de zeehonden van Sea Life Blankenberge naar de vogels in het VOC Beernem: het is wennen. “Vooral in het contact met de dieren. In Beernem vangen we wilde dieren op, en die moeten wild blijven. We moeten zo weinig mogelijk contact maken. In Sea Life wordt er gewerkt met dieren die in gevangenschap geboren worden. Zij moeten getraind worden en leren om met mensen in contact te komen.”

KW-kranten voor het VOC


‘Oproep! We zijn dringend op zoek naar kranten om al onze patiënten een propere huisvesting te kunnen garanderen.’ Zo klonk de noodoproep van het opvangcentrum. Daarom hield de redactie van De Krant van West-Vlaanderen net voor de uitbraak van de coronacrisis een lenteschoonmaak en kon zo een koffer vol kranten afleveren. “Voor de dieren is er niet enkel eten nodig, maar ook kranten. Veel kranten. Die gebruiken we als bodem in de hokken van de vogels. Die worden elke dag ververst. Daarnaast versnipperen we ook de kranten, om als nestvulling te gebruiken voor onze egels, eekhoorntjes en dergelijke. Met deze levering kunnen we een heel jaar weg.”

Kranten heeft het opvangcentrum intussen genoeg, maar iedereen kan de organisatie steunen. “Mensen kunnen lid worden voor 15 euro per jaar. In ruil krijg je vier keer per jaar een informatieboekje in de bus. De mensen kunnen ook een gift doen, waarbij elk bedrag hoger dan 40 euro fiscaal aftrekbaar is. Of de mensen kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. In het weekend komen we soms nog wat handen tekort.”

www.voc-bulskampveld.be