Celstraffen voor stelende Bulgaren

De beklaagden sloegen verschillende keren toe. © Getty Images
Redactie KW

Vijf Bulgaren die vanuit Noord-Franse zigeunerkampen op strooptocht trokken langs bestelwagens in Zuid-West-Vlaanderen zijn dinsdag 14 juli door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot effectieve celstraffen van 12 tot 37 maanden. In de nacht van 15 op 16 december 2019 konden vier van hen op heterdaad betrapt worden in Moorslede. Sindsdien verblijven vier van hen in de cel.

De arrestatie van de vier kwam er na een tip van een bewoner uit de Kouterweg. Die had rond 1 uur opgemerkt dat enkele verdachten werkmateriaal aan het overladen waren van een voertuig naar een ander. Daarna vertrokken ze met één van de wagens.

De andere auto met Franse nummerplaat lieten ze achter. De politie stelde zich verdekt op en wachtte tot ze de auto kwamen ophalen. In beide wagens lag werkmateriaal dat eerder die nacht gestolen was bij drie inbraken in bestelwagens in Moorslede.

Verder onderzoek, onder meer van hun telefoons en ANPR-camera’s, kon hoofddader Yordan I. (30) aan 16 inbraken in bestelwagens linken. Hij kreeg met 37 maanden cel de zwaarste straf. Kompaan Ivaylo S. (28) kwam in aanmerking voor 12 inbraken en liep tegen 22 maanden cel aan. Hij werd eerder al eens veroordeeld tot 15 maanden celstraf voor inbraken.

Zwarte markt

Twee Bulgaarse vrouwen waren enkel de nacht van de arrestatie mee op dievenpad. Zij kregen net als een vijfde verdachte elk 12 maanden effectieve celstraf.

Volgens de openbare aanklager sloegen ze toe in Moorslede, Roeselare, Waregem, Kortrijk, Menen, Wervik, Zonnebeke, Zele en Wevelgem tussen juni en december 2019. Het gestolen werkmateriaal verdween binnen één dag naar de Franse zwarte markt. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier