Céline van Love Charlie begeleidt vrouwen in strijd tegen kanker

Céline Laridon. (foto Cobap)
Redactie KW

Céline Laridon slaagde er een jaar geleden in om haar gevecht tegen kanker om te zetten tot een nieuwe wending in haar leven. Ze ontwikkelde Love Charlie-mutsjes die vrouwen met kanker helpen om het haarverlies door chemo modieus en comfortabel op te vangen. Na een jaar zijn de mutsjes een groot succes, maar Céline gaat nu ook een stap verder. Ze begeleidt lotgenoten en helpt hen om met de juiste mindset het gevecht aan te gaan.

Love Charlie is na een jaar een bekend merk aan het worden in de modewereld. Céline begeleidt haar klanten met veel passie en liefde zodat ze niet enkel optimaal gestyled worden, maar zich ook goed in hun vel voelen. “Ik kreeg regelmatig de vraag of mensen gewoon eens konden praten met mij. Ik ben daarom beginnen nadenken om mensen in een apart traject te begeleiden. Ik heb de ziekte zelf doorstaan, maar ik heb het op mijn eigen manier gedaan. Dat kan misschien inspirerend werken.”

Céline kreeg haar diagnose in 2018 en was tot juni 2019 in behandeling. In september werd Love Charlie geboren en sindsdien gaat het goed met haar. “Love Charlie was mijn afleiding. Ik ben mezelf soms tegengekomen, maar het is een ongelofelijk jaar geweest. Er is een wereld opengegaan en ik heb zoveel mensen leren kennen”, blikt Céline terug.

Praktische zaken

De mooie wending in haar leven krijgt nu een nieuw hoofdstuk. “Mijn persoonlijke ziekte heb ik afgesloten, maar ik kan wel andere mensen helpen door mijn ervaring. Het is een onbekend proces. Je kan wel vragen stellen in het ziekenhuis, maar soms wil je gewoon eens praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, zonder daarvoor meteen naar een lotgenotengroep te gaan. Ik ben echter geen psycholoog en dat is ook niet mijn ambitie. Ik help mensen op weg voor heel praktische zaken zoals de voorbereiding op het haarverlies, maar ik help vooral bij de voorbereiding om de strijd mentaal aan te gaan. Als je borst geamputeerd wordt bij borstkanker en je haar valt uit, dan valt je vrouwelijkheid even weg. Door andere kledij te dragen, kan je echter de aandacht verleggen en je ook beter voelen. Dat is de reden waarom ik begonnen ben met Love Charlie. Ik had geen nood om mijn ziekte weg te steken met een pruik, maar ik wilde ook geen chemomuts dragen. Als je je niet druk moet maken over je haar, dan heb je meer tijd om te focussen op je genezing.”

Positieve blik

Céline draagt al van bij de start een positieve boodschap uit. “Bij chemo denk je meteen aan kale, overgevende mensen, maar eigenlijk is dat al sterk geëvolueerd. Ik ga niet zeggen dat het gemakkelijk is want het doet veel met je lichaam. Er zijn moeilijke dagen, maar er zijn ook goede dagen. Je moet je daar aan optrekken.”

Céline wil mensen niet overladen met medelijden. “Soms heb je gewoon iemand nodig die toont wat er wel allemaal nog mogelijk is. Als je bijvoorbeeld soms nog kan werken, doe dat dan ook want je gedachten kunnen verzetten, is immens belangrijk. Als je de hele dag in je zetel ligt, ga je je alleen maar zieker voelen. Je hebt dan iemand nodig die het heft in handen neemt voor jou. Voor mensen in je omgeving is dat weliswaar niet altijd gemakkelijk omdat ze niet weten wat je doormaakt. Ik weet wat het is om een slechte dag te hebben. Maar ik weet ook hoeveel deugd het kan doen om eens naar buiten te gaan op zo’n slechte dag.”

Postkaarten

Ondertussen zit Céline nog vol plannen. “Ik breng in september voor de eerste verjaardag van Love Charlie een postkaartenreeks, Power Postcards, uit met boodschappen met een grappige knipoog voor iemand die door kanker gaat. Ik steek zelf altijd een kaartje bij mijn mutsen met een bemoedigende boodschap en ik hoor vaak dat vrouwen het aan de koelkast hangen. Na de diagnose krijg je veel berichtjes, maar later wordt dat minder. Soms is het leuk om te weten dat iemand aan je denkt.” (Leen Belpaeme)

Meer info over Céline en Love Charlie via www.lovecharlie.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.