Cedric en Loïc De Backere uit Ingelmunster maken hun eigen Picon des frères

Cedric (links) en Loïc Debackere begonnen met hun eigen ‘Picon des frères’: “We wilden ons nieuw brouwsel delen met de wereld.” (foto FODI)©FODI
Cedric (links) en Loïc Debackere begonnen met hun eigen ‘Picon des frères’: “We wilden ons nieuw brouwsel delen met de wereld.” (foto FODI)©FODI
Redactie KW

Hun voorliefde voor picon zorgde ervoor dat de broers Cedric en Loïc De Backere besloten om hun eigen picon op de wereld te zetten en die ook met iedereen te delen. “Picon maken is niet moeilijk, maar niet iedereen kan góeie maken. Onze picon bekoort zowel mannen als vrouwen”, knipoogt Cedric.

Cedric en Loïc zijn de zonen van Frank en Kathleen De Backere-Verfaillie uit de Zwanestraat. Cedric (33) is getrouwd met Lieselot Bogaert en woont in Meulebeke. Hij is de papa van Ferre (7) en Free (1) en werkt als productiemanager bij Berry Alloc in Wielsbeke.

Loïc (30) is getrouwd met Lisa Demasure. Hij is de papa van Liam (4) en in augustus komt er een tweede kindje bij. Het gezin woont in de Oudstrijdersstraat in Ingelmunster en Loïc werkt als magazijnier bij Latexco in Tielt. In bijberoep runt hij Taste of Melo, samen met Melanie Cloet. Op donderdag werkt hij nog bij Butcher Buyse in de Oostrozebekestraat, waar hij allerlei kwaliteitsgerechten bereidt.

Cedric maakt al elf jaar deel uit van het hoofdbestuur van de Mennefeesten, Loïc zetelt al zes jaar in datzelfde bestuur.

Logo met twee handen

Cedric en Loïc drinken al jaren graag picon. “De voorbije twee jaar is dat zelfs onze favoriete aperitief geworden”, lacht Cedric. “We maakten ook al regelmatig eigen mengelingen. Loïc en ik experimenteerden met het drankje, we dronken er immers al zoveel. In de ene plek was die al beter dan in een andere plaats, maar we vonden meestal dat er toch nog iets te kort in zat.”

“Van zodra we ons eigen brouwsel goed vonden, lieten we dat proeven door andere picon-liefhebbers en vrienden. We kregen positieve reacties, zodat we besloten ons nieuw brouwsel te delen met de wereld.”

Cedric en Loïc moesten niet lang nadenken over een naam en logo. “Picon is Frans en dus besloten we een Franse benaming te nemen. Het werd Picon des frères. In het logo bemerk je twee handen. We zijn twee broers, we slaan onze handen in elkaar en samen gaan we die nieuwe uitdaging aan. Met dank aan Hannelore Vandenabeele, die ons nieuw logo creërde”, zegt Loïc.

Het laatste weekend van februari was de officiële start van de verdeling van Picon des frères. “De aanvraag voor onze vergunning duurde enkele weken. Na een controle door het FAVV (voedselagentschap, red.) kregen we de goedkeuring, zodat we met onze verdeling konden starten.”

Niet te bitter of te zoet

Cedric en Loïc zijn niet de enige die picon maken. Er zijn veel mensen – en nu vooral door de lockdown – die hiermee aan de slag gaan.

“Dat klopt, maar niet iedereen kan goede picon maken”, benadrukt Cedric. “De ene drinkt zijn picon graag op de ene manier, de andere liever anders. Het is afhankelijk van wat je erin doet. Iedere picon begint met iets en dat is ook zo bij ons. We leerden bij door andere picon te drinken en door op het internet recepten te zoeken. Maar het aperitief was nooit af. Wij maakten er iets apart van.”

“Onze picon bekoort zowel mannen als vrouwen. Niet te bitter, niet te extreem zoet. We kozen voor een middenweg. Voeg er een ijsblokje aan toe en werk af met een sinaasappelschijfje.”

Typisch zomeraperitief

Loïc vult aan: “Onze picon ben je na één glas niet beu. Je kan er blijven van drinken zonder koppijn te hebben. Het alcoholpercentage bedraagt 20 graden.”

Komen de broers niet te laat uit met hun eigen picon, want de feestdagen zijn al een tijdje voorbij? “Helemaal niet”, reageert Loïc. “Picon is een typisch zomeraperitief. Leg de barbecue aan en geniet vooraf van een picon. Trouwens, de drank is in opmars”, voegt Cedric eraan toe. “We bemerken dat heel wat mensen gin of rum inruilen voor picon. Het wordt een van dé aperitieven van het jaar.”

“Voor de echte fanaat hebben we flessen van vijf liter aan 80 euro per fles. We verkopen ook flessen van 700 ml aan 15 euro. We hebben ook testertjes van 20 ml. Die proevertjes kan je meenemen om even uit te proberen. Onze picon is te koop bij Butcher Buyse, maar je kan ook rechtstreeks bij ons bestellen.”

(PD)

Rechtstreeks bestellen kan via picondesfreres@gmail.com of 0473 85 27 79 (Cedric)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.