CD&V Torhout eert overleden voorzitter met Prijs Johan Windels

Wijlen Johan Windels, naar wie de nieuwe prijs genoemd wordt. De Torhoutse CD&V-afdeling wil haar in juni 2019 overleden voorzitter op die manier postuum eren. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op zaterdag 9 oktober heeft in Torhout voor het eerst de uitreiking van de Prijs Johan Windels plaats. Daarmee wil de CD&V-afdeling van de stad haar overleden voorzitter postuum eren. De prijs wordt toegekend aan huisarts Kris Monballyu, medisch expert van het plaatselijke vaccinatiecentrum.

De uitreiking gebeurt om 16 uur in het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove. Gemeenteraadslid Pieter Billiet, CD&V-voorzitter Hilde Stockman, burgemeester Kristof Audenaert, laureaat Kris Monballyu en Vlaams minister Hilde Crevits zullen het woord voeren.

De politieke microbe van thuis meegekregen

Johan Windels, die advocaat was, is op 29 juni 2019 overleden. Hij moest nog 70 jaar worden. Zijn vader Roger Windels, gestorven in november 1996, is van 1977 tot eind 1987 senator geweest en van begin 1983 tot eind april 1991 burgemeester van Torhout.

Johan kreeg de politieke microbe van thuis mee. Hij werd in 1973 lid van de Torhoutse CVP en in maart 2007 voorzitter van de CD&V-afdeling, een taak die hij tot net vóór zijn dood bleef vervullen. Zwaar ziek gaf hij toen zijn functie door aan Hilde Stockman. “Hij hechtte er groot belang aan dat onze partij een sterke groep zou blijven vormen”, zegt zij. “Die samenhang lag hem na aan het hart, want zo kun je van Torhout een bruisende en voorspoedige stad blijven maken. Johan was een aimabele man, die onze partij-afdeling meer dan twaalf jaar heeft geleid en er zich hard voor heeft ingezet.”

Johan woonde met zijn vrouw Nicole Rogiers in de Karel de Ghelderelaan, waar hij jarenlang zijn praktijk als advocaat had. In 2015 verhuisde hij zijn advocatenkantoor naar de Oude Gentweg. Hij was sinds september 1972 aan de Brugse balie actief. Zijn specialiteit was het bouw- en het strafrecht.

Gedreven voorzitter van volleybalploeg op hoogste niveau

In zijn vrije tijd is Johan voorzitter en supporter nummer één van de voormalige Torhoutse ereklasseclub in het volleybal geweest. Als hij zijn ploeg aanmoedigde, deed hij dat met een enorm enthousiasme. Na zijn collegetijd aan het Sint-Jozefsinstituut in Torhout was hij destijds met zijn ouders naar Brugge verhuisd, maar als jonge advocaat keerde hij in 1974 naar Torhout terug. Vier jaar later werd hij voorzitter van de volleybalclub, die roemrijke jaren doormaakte. Na ongeveer twintig jaar voorzitterschap werd hij erevoorzitter.

Hij behoorde samen met zijn vrouw Nicole ook tot de werkgroep die verbroedert met het Russisch-orthodoxe koor Blagovest, dat in 1988 in de Letse hoofdstad Riga werd opgericht. De verbroedering met Vlaanderen startte in 1994.

Laureaat Kris Monballyu gooide zich in de strijd tegen corona

“De Prijs Johan Windels wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die verdienstelijk is geweest voor de stad en de bevolking”, licht Hilde Stockman toe. “Iemand die heeft bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Torhout. Dokter Kris Monballyu van de huisartsenpraktijk Het Atrium is de terechte eerste laureaat van onze prijs.”

Kris Monballyu is de medeoprichter en medische coördinator van het Torhoutse test- en triagecentrum. Samen met een schare medewerkers heeft hij zich uit de naad gewerkt om het geheel op poten te zetten en vlot te laten functioneren. Dat is uitstekend gelukt. Ook is hij het voorbije anderhalf jaar de medische expert van het covidteam van de Eerstelijnszorg Houtland en Polder geweest én van de twee vaccinatiecentra van die zone. Hij gooide zich meer dan wie ook in de strijd tegen corona.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.