CD&V geen fan van uitbreiding speelbos in Staden:“Meerderheid gaat mee in hype”

Burgemeester Francesco Vanderjeugd en milieu-en landbouwschepen Chris Verhaeghe bij de aangekochte grond in de Hospitaalstraat. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Burgemeester Francesco Vanderjeugd en milieu-en landbouwschepen Chris Verhaeghe bij de aangekochte grond in de Hospitaalstraat. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Oppositiepartij CD&V heeft het niet begrepen op de geplande uitbreiding van het speelbos in de onmiddellijke nabijheid van het heem van de Chirojongens. De gemeente wil er op aangekochte grond 11.000 bomen aanplanten. Volgens CD&V is de omgeving van het Keuneleutebos in Westrozebeke een betere locatie.

“We willen deze legislatuur 11.400 bomen aanplanten op openbaar domein”, vertelt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD), “Bedoeling is om per inwoner een boom te planten.”

De gemeente heeft daarvoor 5 hectare grond van doen. “We hebben daarvoor een budget van 450.000 euro vrijgemaakt”, weet de burgemeester. “Ondertussen hebben we al 3,5 hectare grond aangekocht, goed voor een bedrag van ongeveer 350.000 euro.”

De aangekochte grond is landbouwgrond die zich in de onmiddellijke nabijheid van het speelbos bij het heem van de Chirojongens bevindt. “Bedoeling is het speelbos uit te breiden”, aldus de burgemeester.

CD&V is evenwel geen voorstander van die plannen. “De meerderheid volgt het structuurplan niet”, stelt gemeenteraadslid Hans Mommerency. “De aangekochte gronden zijn bevestigd agrarisch gebied. Vooraleer er iets aan het structuurplan kan veranderd worden, moet eerst een openbaar onderzoek volgen waarbij iedereen opmerkingen kan formuleren.”

Geen goed voorbeeld

“De meerderheid hanteert een vreemde manier van denken. Er wordt landbouwgrond aangekocht in functie van bosbouw, terwijl er nog geen ruimtelijk uitvoeringsplan is om dat te doen. De gemeente geeft hier het goede voorbeeld niet.”

“Je kan het vergelijken met een burger die een huis bouwt op een plaats waar dat niet mag en redeneert van ‘ze zullen het wel bouwgrond maken’. Dat is echt iets uit de jaren 60.”

CD&V heeft echter nog andere bezwaren. “De gemeente heeft 1 hectare grond aan het Keuneleutebos in Westrozebeke gekocht en er is ook nog een strook grond rond het bos vrij”, weet Hans Mommerency. “De bosuitbreiding komt er best waar al een bos is. Door de aanleg van een bos in Staden ga je versnipperen. De meerderheid gaat ook mee in de hype dat elke gemeente een bos moet hebben. De burgemeester heeft altijd gesteld dat er een bos in Staden moet komen, terwijl er ook grond voor bos in Westrozebeke beschikbaar is.”

“Een bevraging rond de wijziging van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van het speelbos leverde geen reacties op”, reageert burgemeester Francesco Vanderjeugd, “Het is ook de gemeente die bepaalt welke richting we willen ingaan. We kunnen er effectief overgaan tot het aanplanten van bomen.”

“Aanwezigheid van groen dicht bij de dorpskern biedt een meerwaarde”

“Overigens wordt de grond rond het Polderbos ook benut”, stelt schepen van Milieu en Landbouw Chris Verhaeghe (Open VLD), “Daar zullen ook aanplantingen gebeuren. Ik denk daarbij onder andere aan de jaarlijkse aanplanting van geboortebomen. De aangekochte grond krijgt deels een andere bestemming als weideland en als bloemenweide.”

Bewuste keuze

“Ik vind het overigens niet zo mooi dat Hans beweert dat we meedoen aan een hype”, aldus burgemeester Vanderjeugd, “Dat toont aan dat hij niet in de opwarming van de aarde schijnt te geloven. Dan kan je evengoed beweren dat corona niet bestaat. Dat er een bos komt in Staden heeft niks met een hype te maken, maar is een bewuste keuze als bestuur. Duurzaamheid is dan ook een heel belangrijk punt in ons beleid. De aanleg van een bos is een engagement dat we opnemen om tegemoet te komen aan de klimaatopwarming.”

“We waren ook geen vragende partij om de grond bij het Chirolokaal aan te kopen. De eigenaar is zelf naar ons toegestapt. We vonden dit met de onmiddellijke nabijheid van het speelbos een opportuniteit die we niet aan ons konden laten voorbijgaan.”

“De aanwezigheid van groen dicht bij de dorpskern biedt trouwens een meerwaarde”, meent schepen Verhaeghe, “Dat is in deze tijden wel bewezen door de vele wandelaars die een groen plekje opzoeken.” (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.