CD&V wil een steward om Oosthove proper te houden

© a-MV
Redactie KW

Als het van de oppositiepartij CD&V afhangt, dan loopt er elke zomer op het stadsdomein Oosthove een steward rond om de netheid in orde te houden en eventuele problemen met hangjongeren positief aan te pakken.

“Ik krijg klachten door van hangjongeren op Oosthove, van jongeren die er alcohol zitten te drinken op en rond de speeltoestellen”, aldus fractieleider Bercy Slegers. “Dit bevordert de sfeer en het gebruik van Oosthove tijdens de zomer als echt speelplein en park niet. De inzet van een steward zou preventief een goede zaak zijn, in plaats van de politie te bellen. De opdracht van een steward zou bijvoorbeeld ook kunnen worden uitgebreid naar alle speelpleintjes.”

Wij gingen op een woensdagavond omstreeks halfnegen even kijken op Oosthove. Op het verste deel troepten een achttal jongeren samen. Wat uiteraard mag. Alleen die ene jonge kerel op de fiets overtrad de regels, want fietsen en bromfietsen zijn er niet toegelaten. Wat trouwens staat aangeduid. Donderdagmiddag gingen we terug. Rond de bank waar woensdagavond jongeren waren, lag er behoorlijk wat zwerfvuil. Van lege blikken en kleine plastic flessen tot veel sigarettenpeuken.

Overroepen

Burgemeester Youro Casier (SP.A) noemt de situatie, aangekaart door CD&V, overroepen. “Ik ben zelf op Oosthove geweest”, aldus de burgemeester. “Er waren jongeren aan het picknicken en heb met hen gepraat. Ze vinden het niet leuk dat ze worden beladen met alle zonden van Israël. Ze zijn zelfs aan het nadenken om een actie op poten te zetten om aan te tonen dat er ook jongeren zijn die het wel goed menen, aandacht hebben voor het milieu en respect hebben voor de speeltoestellen op Oosthove.”

“Misschien moet men bij CD&V ook eens luisteren naar de jongeren? Het is tevens belangrijk om dit alles in het juiste perspectief te plaatsen. Wat zijn hangjongeren? Er zijn heel wat jongeren die ergens afspreken om even te praten, te chillen, muziek te beluisteren met hun vrienden en vriendinnen. Moet dit altijd negatief zijn? Zijn dit allemaal vandalen en boefjes? In deze tijden van digitale communicatie verwatert het sociaal contact meer en meer. Dus moeten we opletten dat we niet iedereen over dezelfde kam gaan scheren.”

Politie

“Belangrijk is om alles in het juiste perspectief te plaatsen en te luisteren naar iedereen. De personen die het goed menen, moeten we koesteren. Ze mogen niet het slachtoffer worden van die enkelingen die de boel verzieken. De laatste categorie moeten we aanpakken. Daarom heb ik verhoogde aandacht van de politie gevraagd”, zegt de burgemeester.

Een steward op Oosthove komt er waarschijnlijk niet. “Naast de financiële impact gaat het mij vooral over de praktische haalbaarheid”, aldus Youro Casier. “Het betreft hier een specifieke problematiek waar men toch een aantal opleidingen voor moet volgen om dit te kunnen aanpakken. Er zijn een aantal competenties nodig. Zoals assertiviteit, empathie, kennis van de wetgeving. Om dit door een jobstudent te laten uitvoeren, is niet zo evident. Zonder degelijke opleiding is dit zelfs niet verantwoord.”

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier