CD&V-politica willen meer vrouwen in Kortrijks bestuur

Vrouw en Maatschappij voerde eventjes actie. © JVGK
Redactie KW

Maandagavond voerde Vrouw & Maatschappij actie net voor de gemeenteraad van Kortrijk. De organisatie van CD&V wil meer vrouwen in het schepencollege.

Op 8 maart viert de wereld Internationale Vrouwendag. Vrouw & Maatschappij, de organisatie die de CD&V-politica groepeert, kaart op die dag de ondervertegenwoordiging van vrouwen in verschillende sectoren van de maatschappij aan.

“Dit jaar is een verkiezingsjaar en hebben de vrouwen sinds 70 jaar stemrecht”, aldus voorzitter Christine Depuydt. “We stellen vast dat vrouwen nog steeds overal ondervertegenwoordigd zijn. Geleidelijk raken er meer vrouwen verkozen. In de gemeenteraden bezetten zij iets meer dan een derde van de zitjes.”

Burgermoeder

“Maar in de verschillende uitvoerende (lokale) politieke besluitvormingsorganen is het nog slechter gesteld. Zo is slechts 15,9 procent van alle burgemeesters een vrouw, en in de centrumsteden is dat slechts 7,6 procent.”

Kortrijk zit ook voor de gemeenteraadsleden ongeveer op het gemiddelde. “Mat wat schepen betreft is het niet goed: twee vrouwelijke schepenen op een college van 9 personen. En een vrouwelijke burgemeester – een burgermoeder – is er nog nooit geweest.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier