CD&V is niet gelukkig met sluiting bib in Oostnieuwkerke

© (foto JCR)
Redactie KW

De uitleenpost Oostnieuwkerke van de bibliotheek gaat dicht en wordt vervangen door een bibliotheekpunt in woonzorgcentrum De Oever. Oppositiepartij CD&V is niet gelukkig met die keuze en vraagt om de uitleenpost alsnog open te houden.

“In 2017 werd de opening van het uitleenpunt aangepast van de dinsdag naar de woensdagnamiddag”, legt schepen van Vrije Tijd Gwendolyn Vandermeersch (Open VLD) uit, “Uit cijfers uit 2017 en 2018 blijkt echter dat dit niet geresulteerd heeft in een stijging van het aantal gebruikers.”

Het aantal uitleningen gaat volgens de schepen overigens al jaren in dalende lijn. “In 2012 waren er jaarlijks nog 8.250 ontleningen”, weet Gwendolyn Vandermeersch. “Vorig jaar waren dat er nog 2.044. Daarom hebben we beslist om de uitleenpost in Oostnieuwkerke in de Roeselarestraat te sluiten en opteren we voor een bibliotheekpunt in woonzorgcentrum De Oever.”

“In de cafetaria van het rusthuis wordt een knusse zithoek ingericht waar rekken geplaatst worden met kranten, tijdschriften, strips, boeken en prentenboeken. Het bibpunt is onbemand. De boeken in de cafetaria kunnen dan ook niet zomaar uitgeleend worden. De boeken moeten eerst gereserveerd worden en kunnen dan pas meegenomen worden. Er kunnen ook boeken uit de Stadense hoofdbib gereserveerd worden. Die kunnen nadien in het bibpunt in het rusthuis opgehaald worden.”

Ontmoetingsfunctie

“Bedoeling van het bibpunt in De Oever is om een uitwisseling tussen jong en oud te bekomen en om de ontmoetingsfunctie te stimuleren. De aanwezige kranten, tijdschriften en boeken kunnen immers door zowel bezoekers als bewoners in de cafetaria gelezen worden.”

CD&V pleit voor het behoud van de uitleenpost Oostnieuwkerke. “We pleiten voor het voortbestaan van de uitleenpost om drie redenen”, stelt fractieleider Ludwig Willaert, “Ten eerste is het een stuk cultuur als iemand de bib bezoekt. De geïnteresseerde lezer neemt een boek, leest de achterflap of bekijkt de kaft om te zien of het boek hem al dan niet bekoort. Met dit nieuwe voorstel valt het genot een boek te kiezen weg en wordt het allemaal zo anoniem.”

“Ten tweede zijn er nog altijd ouders die hun kinderen alleen naar de bib sturen om iets te kiezen. Ook de lagere school bezoekt de bib per klas nog steeds effectief. Hen inleiden in het lezen en hen goesting doen krijgen in een boek valt weg. Wat zal hen nog bekoren in het leggen van hun boeken in de box in het bibpunt?”

We kunnen niet ontkennen dat het belevingsconcept van Arhus nefast is voor Oostnieuwkerke

“Ten derde zijn er de kosten. U wil besparen, maar een persoon die de box zal ophalen en de reserveringen zal behandelen kost ook tijd en geld. Hoeveel zal daar overigens mee uitgespaard worden in vergelijking met de bibliothecaris die nu twee of drie uur per week in de uitleenpost werkt?”

“In jullie voorstel lees ik dat jullie het niet erg vinden dat het bibbezoek geheroriënteerd is of wordt naar Roeselare. Dat verbaast ons. Het zou beter geweest zijn het bezoek aan de plaatselijke bib meer te promoten en te stimuleren.”

Volgens schepen Vandermeersch zijn er te weinig uitleningen om de uitleenpost in stand te houden. “Soms komen er in een periode van 3 uur maar twee of drie mensen”, verduidelijkt de schepen. “Naar de school worden regelmatig boekenkoffers gebracht en gewisseld. De bib is overigens niet helemaal weg. Het bibpunt in De Oever is een verrijking voor zowel het woonzorgcentrum als zijn bewoners.”

Dienstverlening op maat

“We bieden met het bibpunt een andere vorm van dienstverlening aan”, stelt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). “Naar het onderwijs toe bieden we een dienstverlening op maat aan. We doen dit niet om kosten te besparen. We blijven immers ook investeren. Overigens kunnen we niet ontkennen dat het hele belevingsconcept van Arhus in Roeselare sowieso nefast is voor Oostnieuwkerke en een heel belangrijke impact heeft op de cijfers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier