In Vlaanderen plegen elke dag 3 mensen zelfmoord. Meer dan 70 procent zijn mannen. En elke dag doen 28 mensen een poging. Zelfdoding is, samen met verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Een poging tot zelfdoding is de belangrijkste risicofactor voor een zelfdoding. Sociale steun en sociaal contact verkleinen het risico op een poging tot zelfdoding. Erover praten werkt beschermend.

Hulp helpt

Zelfmoord is nog altijd een heel moeilijk onderwerp om over te praten. Het taboe is nog altijd groot en veel mensen schamen zich om erover te beginnen. België is in West Europa de koploper wat suïcide betreft. Nochtans: hulp helpt en iedereen kan helpen. Ook jijzelf. Als je iemand kent die denkt aan zelfdoding, of aangeeft het niet meer te zien zitten, dan mag je ernaar vragen. Je maakt het niet erger, je maakt het bespreekbaar en dat helpt. Op de website van de Zelfmoordlijn 1830 vind je tips over hoe je dit kan aanpakken. Ook de JAC's (Jongeren Advies Centra) en onthaalpunten van de CAW's bieden gratis advies, informatie en hulp.

10/09 Werelddag Suïcidepreventie /HULP HELPT

10 september is sinds 2003 wereldwijd uitgeroepen tot ‘World Suicide Prevention Day’ (Dag ter Voorkoming van Zelfdoding). Overal ter wereld wordt op die dag extra aandacht gevraagd voor het voorkomen van zelfdoding. CAW Noord-West-Vlaanderen komt dit jaar naar buiten met een campagnefilm om zelfdoding beter bespreekbaar te maken. De boodschap van de campagne is om te durven spreken over zelfdoding met elkaar. In Vlaanderen plegen 3 mensen per dag zelfmoord en doen er een veelvoud daarvan een poging. Sociaal contact verkleint het risico op zelfdoding. Ken je iemand die het niet meer ziet zitten? Ernaar vragen en samen hulp zoeken kan levens redden. ________________________________________ Zelfdoding in Vlaanderen In Vlaanderen plegen elke dag 3 mensen zelfmoord. Meer dan 70% zijn mannen. En elke dag doen 28 mensen een poging. Zelfdoding is, samen met verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Een poging tot zelfdoding is de belangrijkste risicofactor voor een zelfdoding. Sociale steun en sociaal contact verkleinen het risico op een poging tot zelfdoding. Erover praten werkt beschermend. Hulp helpt. Zelfmoord is nog altijd een heel moeilijk onderwerp om over te praten. Het taboe is nog altijd groot en veel mensen schamen zich om erover te beginnen. België is in West Europa de koploper wat suïcide betreft. Nochtans: hulp helpt en iedereen kan helpen. Ook jijzelf. Als je iemand kent die denkt aan zelfdoding, of aangeeft het niet meer te zien zitten, dan mag je ernaar vragen. Je maakt het niet erger, je maakt het bespreekbaar en dat helpt. _______Op de website van de Zelfmoordlijn 1830 vind je tips over hoe je dit kan aanpakken. Ook de JAC’s (Jongeren Advies Centra) en onthaalpunten van de CAW’s bieden gratis advies, informatie en hulp. zelfmoord1813.be caw.be jac.be

Geplaatst door CAW Noord West-Vlaanderen op Maandag 9 september 2019
In Vlaanderen plegen elke dag 3 mensen zelfmoord. Meer dan 70 procent zijn mannen. En elke dag doen 28 mensen een poging. Zelfdoding is, samen met verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. Een poging tot zelfdoding is de belangrijkste risicofactor voor een zelfdoding. Sociale steun en sociaal contact verkleinen het risico op een poging tot zelfdoding. Erover praten werkt beschermend. Zelfmoord is nog altijd een heel moeilijk onderwerp om over te praten. Het taboe is nog altijd groot en veel mensen schamen zich om erover te beginnen. België is in West Europa de koploper wat suïcide betreft. Nochtans: hulp helpt en iedereen kan helpen. Ook jijzelf. Als je iemand kent die denkt aan zelfdoding, of aangeeft het niet meer te zien zitten, dan mag je ernaar vragen. Je maakt het niet erger, je maakt het bespreekbaar en dat helpt. Op de website van de Zelfmoordlijn 1830 vind je tips over hoe je dit kan aanpakken. Ook de JAC's (Jongeren Advies Centra) en onthaalpunten van de CAW's bieden gratis advies, informatie en hulp.