Cato Vanden Berghe wordt 21 in 2021:“Vrienden zijn erg belangrijk”

Cato Vanden Berghe© GF
Cato Vanden Berghe© GF
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Cato Vanden Berghe is geboren op 10 juli 2000 in het warme nest van huisarts Ans Driesens en advocaat Frank Vanden Berghe. Samen met haar zussen Claudie (22) en Astrid (17) en jongere broer Alexander (15) woont ze nog thuis. Al vinden we haar in de week vooral in Leuven terug, waar ze tandheelkunde studeert. In het weekend staat Cato paraat als leidster in de KSA en van een caféavond geniet ze des te meer. Maar door corona werden het vooral avondjes op de bank: “Tijdens de lockdown heb ik toch een Netflix-abonnement aangeschaft en de serie Unorthodox volledig gebinged .”

Heb je nog andere hobby’s ontdekt in de lockdown?

Cato: “Als ik niet ging wandelen met vriendinnen, tekende of naaide ik. Ik heb ook het gezelschapsspel Rummikub herontdekt. De rest van mijn tijd gaat naar school. Dit semester vonden de praktijklessen nog plaats, waardoor ik in de week vaak in Leuven was. Daar sprak ik af met Hannah, mijn knuffelcontact, om te koken en samen te studeren.”

Kan je een dag zonder smartphone?

“Ja, perfect. Ik ben niet zo actief op sociale media. Het is wel leuk om eens op Instagram te scrollen en ideetjes op te doen om bijvoorbeeld gerechtjes uit te proberen. Ik gebruik het eerder als ik mij verveel of als ik een berichtje krijg natuurlijk.”

Hoe denk je over de generatiekloof en vind je je ouders ouderwets?

“Ik denk dat dat iets is van alle tijden. Soms is het goed om daar eens bij stil te staan en om te praten met die andere generatie. Het kan heel leerzaam zijn en hoeft niet als iets negatiefs beschouwd te worden. Soms kunnen mijn ouders wel lastig doen over uitgaan of met je gsm bezig zijn, maar daarom vind ik ze zeker niet ouderwets.”

Welke goede doelen liggen je na aan het hart?

“Ik heb nog nooit rechtstreeks een goed doel gesteund, maar ben wel al een paar keer naar het buitenland geweest om vrijwilligerswerk te doen met Bouworde. Zo heb ik in Sri Lanka de lokale bevolking geholpen door hun huizen op te knappen. Ik vind het leuk om zo mijn steentje bij te dragen en het zijn natuurlijk ook mooie reizen waar je iets meepikt van de cultuur en de prachtige natuur.”

Waar ben je het meest aan gehecht?

“Aan goede vriendschappen en mooie herinneringen maken. Vrienden zijn zó belangrijk in mijn leven, dat besefte ik maar al te goed in de lockdown. Ik kan niet wachten om terug af te spreken, want dat mis ik echt.”

Wat staat er bovenaan je bucketlist?

“In de krant komen (lacht) . Ik zou graag leren vliegen met een vliegtuig. Het lijkt me fantastisch om dat te kunnen.” (KV)