Catering Verkindere houdt vloot van 60 wagens op stal: “Misschien zelfs tot na de zomer”

Guy Verkindere staat er net als zijn hele wagenpark werkloos bij. (foto Frank) © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Catering Verkindere is een naam als een klok, maar op de koer in de Lodewijk de Raetlaan in Kachtem staan de worstenkramen en tapwagens er werkloos bij. “We kunnen onmiddellijk weer aan de slag, al beseffen we dat we dat wellicht als laatste zullen kunnen”, poneert zaakvoerder Guy Verkindere. “Want een event zonder publiek, daar hebben wij niks aan natuurlijk.”

De roots van Catering Verkindere liggen in Rumbeke. Stichter Jozef Verkindere trok in juni 1957 met zijn friettent naar een motorcrosswedstrijd aan Sterrebos, ruim 60 jaar later is het bedrijf op de industriezone in Kachtem gevestigd. De verhuizing dateert al van 1987, dus 30 jaar na de officiële opstart. Jozefs drie zonen Guido, Freddy (+2019) en Jackie (+2006) stapten in het bedrijf. Zoon Guido doet nu nog wat de pr, kleinzoon Guy de zoon van Jackie is nu de zaakvoerder. Het bedrijf focust zich op West- en Oost-Vlaanderen, maar is bijvoorbeeld ook op Rock Werchter present. Elke West-Vlaming die een hamburger kan smaken, heeft er ongetwijfeld al eentje van Catering Verkindere achter de kiezen gestopt.

Matchen Club Brugge

Catering Verkindere leeft van de events en die zijn nog voor onbepaalde tijd verboden. Het personeel zit werkloos thuis en zaakvoerder Guy Verkindere getroostte zich voor ons de moeite om naar het bedrijf in de Lodewijk de Raetlaan in Kachtem te komen. “Ik kom iedere dag wel eens poolshoogte nemen en verder doe ik momenteel grote wandelingen met onze hond”, laat hij even in zijn kaarten kijken. Hij woont samen met zijn partner Sandra Van Tieghem, die ook bij catering Verkindere actief is, haar zoontje Noé (13) en zijn kinderen Laura (17) en Scott (16) wat verderop in Kachtem. “Eens het gras afrijden, dat lukt ook nog, maar dat kan je niet iedere dag. En mijn ma, die al dementerend is, mag ik niet bezoeken in het rusthuis in Kachtem. Ze begrijpt het ook niet. Het zijn geen makkelijke tijden.”

De wagens hadden ook niet nieuwe belettering gekregen:
De wagens hadden ook niet nieuwe belettering gekregen: “We waren klaar voor een topzomer.”© Frank Meurisse

Maar Guy Verkindere beseft dat zijn zaak tegen een stootje kan. “We zijn een gezond bedrijf. De gebouwen waarin we huizen zijn onze eigendom, huur hoeven we dus niet te betalen. En na al die jaren bouw je wel een buffer op. Maar leuk is anders natuurlijk. We zitten eigenlijk gewoon te wachten om te herbeginnen. Als we het sein kregen, zijn we de volgende dag bij wijze van spreken weer aan de slag. Maar wanneer dat zal zijn? Ik verwacht zeker niet voor juni. En wat zal er dan mogen? Wij hebben enkel baat bij events met publiek, liefst veel publiek. Een wedstrijd van Club Brugge achter gesloten deuren, daar kunnen wij niks doen.”

200 medewerkers

Club Brugge is een van de uithangborden van Catering Verkindere. Al meer dan een halve eeuw smullen de Club-fans van de worsten van Verkindere. “In totaal hebben we vijf profclubs waar we bij de thuiswedstrijden aanwezig zijn. Club en Cercle Brugge, KV Oostende, SV Zulte Waregem en Moeskroen. Voor een thuiswedstrijd van Club hebben we wel tot 140 mensen nodig om alles draaiende te houden. We mogen nu al een kruis maken over de play-offs. Voor ons zijn dat, samen met de Champions League, natuurlijk de matchen van het jaar. Er is veel beleving, de mensen zijn dan echt in hun nopjes. Voor ons zijn dat topdagen.”

“Ook voor onze losse medewerkers komt dit financieel hard aan”

Maar de play-offs komen er niet. “Ik ben aan het kijken om mijn wagens die daar gestationeerd blijven straks weg te halen van Jan Breydel. Want het ziet er niet naar uit dat er nog veel gevoetbald zal worden, toch niet met publiek. En de nieuwe competitie, daar zal het ook afwachten worden.”

Guy Verkindere torst een leeg vat, maar veel pintjes zullen er de komende niet getapt worden.
Guy Verkindere torst een leeg vat, maar veel pintjes zullen er de komende niet getapt worden.© Frank Meurisse

“We werken hier met zeven mensen, waarbij twee bedienden. Vorige week hebben we hier nog wat schilder- en opknapwerken uitgevoerd, maar sinds deze week zit iedereen thuis. Voor de rest hebben we een poule van een kleine 200 mensen, die als jobstudent of in het statuut van flexi-job, bij ons aan de slag zijn. Het is dus nooit hun hoofdberoep, maar geloof me dat dit voor die mensen ook hard aankomt. Sommigen doen het zelfs als koppel en rekenen hun verdienste bij ons mee in hun maandloon. Als ze dan in hun gewone job ook nog technisch werkloos moeten toezien…”

Frietjes voor rusthuizen

Enkele rusthuizen uit de buurt konden nog genieten van de frietjes die Catering Verkindere nog in stock had. “Die zijn voorgebakken, maar wel vers. We konden er die mensen een plezier mee doen. Want het ziet er niet naar uit dat we de eerste weken al ergens onze wagens kunnen neerpoten. Week per week zien we hier evenementen sneuvelen. Dat is zuur natuurlijk, maar je moet je er bij neerleggen. Wat ons eerste event zal zijn? Dat weet ik niet. Mocht alles goed verlopen dan is de Rally van Ieper (25-27 juni, red.) misschien een mogelijkheid, maar dan moeten al die buitenlandse deelnemers nog komen.”

“Rock Werchter met een internationaal publiek? Ik denk niet dat dat zal mogen”

Ondertussen staat de vloot – van pitawagens, over frietkramen tot tapwagens – op de koer en in de hangaar in de Lodewijk de Raetlaan er mistroostig bij. “We hadden onze wagens ook van nieuwe belettering voorzien, we waren klaar voor een topzomer. Onze tapwagens waren al gereserveerd door Inbev voor de grote EK-dorpen in Brugge, Oostende en Waregem, maar dat EK werd eerder al geannuleerd. Ieder jaar zijn we ook tijdens Rock Werchter present. We staan niet op de weide, maar langs de straat. Daarvoor hebben we een overeenkomst met de gemeente Rotselaar. Maar of een event met zo’n internationaal getint publiek zal mogen plaatsvinden? Ik denk het niet.”

Ondertussen volgt Guy Verkindere zoals elke Belg dagelijks de updates van de evolutie van de pandemie in ons land. “Corona is over heel de wereld verspreid. Ik heb vertrouwen in onze medische sector, ik zie dat wel goed komen. Maar reizen naar het buitenland, dat zal er wel een tijdje niet inzitten. Die grote events, sportwedstrijden en festivalletjes waar wij van leven, die zullen we nog een tijd niet toegestaan worden. Misschien wel tot na de zomer en dan zitten we toch al snel aan bijna een half jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier