Cartoonist Marec: “Vrouwen zijn geen heiligen”

© Benny Proot
Redactie KW

De droomvrouw van cartoonist Marc, beter bekend als Marec, De Cloedt heeft geen perfecte maten, maar wel ‘vrouwelijke rondingen’. Ze is zelfbewust op een geraffineerde manier. Ze denkt verder dan haar neus lang is, en durft haar grenzen verleggen. “Maar verder is ze niks minder, maar ook niks meer dan een man”, vindt hij.

Met een moeder en twee zussen vlakbij, waren vrouwen Marc altijd al vertrouwd. “Maar als er één vrouw is, die mij als jonge gast erg beïnvloed heeft, is het mijn meter geweest, de jongste zus van mijn moeder. Ze had zelf geen kinderen en stimuleerde mij enorm omdat ze vond dat ik tekentalent had. Ze gaf me elke maand een kunstboek, ik leerde daar enorm veel uit. Ze zei altijd dat ze me ooit zou meenemen naar Parijs, maar daar is het jammer genoeg nooit van gekomen. En toen ik naar de academie wilde, heeft zij mijn ouders overtuigd om me dat te laten doen, wat in die tijd allesbehalve vanzelfsprekend was.”

Marc en Martine

Hij voelde zich anders dan de anderen, “ik wilde mijn eigenheid niet opgeven, ik was geen haantje, ik was wél grappig…” En net die eigenschappen spraken zijn vrouw 37 jaar geleden aan. Dat ze een koppel werden, is vooral aan haar initiatief te danken – “denk ik toch” – maar hij is er haar nog altijd dankbaar voor: “Ze is dé vrouw voor mij, ja. Martine begeleidt me in mijn denken, dat vind ik heel fijn. Ik heb zo iemand nodig, een klankbord. Ik praat over alles met haar, ze dient me van repliek, ze is de eerste die mijn werk ziet en beoordeelt…”

“Ik vind haar ook een heel mooie en aantrekkelijke vrouw. Toen al, maar nu ook, en ik zal dat altijd blijven vinden. Dat ze een dagje ouder wordt, vindt ze zelf niet gemakkelijk om te aanvaarden, maar voor mij verandert het werkelijk niks.”

“Schoonheid staat voor mij sowieso niet gelijk aan perfectie. Perfecte maten doen me niks. Ik hou wel van vrouwelijke rondingen, maar dun of dik of… Of ik een vrouw al of niet aantrekkelijk vind, heeft veel meer met uitstraling te maken. Met de manier ook waarop een vrouw in het leven staat: met lef hebben, zelfbewust zijn, maar dan wel op een geraffineerde manier.”

(NB)

Het volledige artikel lees je in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier