Carrousel in kerstsfeer zorgt voor veel bekijks in Beitem

Rositta Dooms voor de caroussel met draaiende kerstmannen. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Rositta Dooms voor de caroussel met draaiende kerstmannen. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

In de Landmansstraat in Beitem was het vorige week een komen en gaan van schoolkinderen die een kijkje kwamen nemen bij het huisnummer 10. Filip Lammers heeft het huis helemaal met kerstlichtjes en attributen getooid en dat allemaal om zijn vrouw Rositta Dooms te plezieren.

Urenlang zit Rositta Dooms elke dag in de veranda van de woning. Een immense kerstboom is er mee opgetuigd door de kleinkinderen. De kinderen en kleinkinderen hangen er ook geportretteerd op een kerstbal. Maar buiten is het nog grootser aangepakt. De heer des huizes heeft op een groot talud een carrousel geïnstalleerd en de verlichte kerstmannen draaien er in het rond.

De man met de handige vingers is Filip Lammers die bij Keukens Vervan aan de slag is. “Hij doet dit louter en alleen voor mij. Weet je, hij is zelf eigenlijk geen echte fan van het kerstgebeuren. Ik wel uiteraard en dat al van kindsbeen af. Ik kom uit Deerlijk en ben de jongste in een gezin van 16 kinderen. De helft van mijn broers en zussen zijn al overleden”, zegt de 61-jarige Rositta.

Zwaar werkongeval

Hoewel de familie Dooms het niet erg breed had, was het met Kerstmis altijd groot feest. “Het was gezellig en mijn moeder maakt zelf de cadeautjes. Je kan dat niet vergelijken met de tijd van nu, maar het was ondanks alles een prachtige periode.”

“Mijn man is geen kerstfan, maar dit doet hij voor mij”

Rositta woont ondertussen 15 jaar in Beitem met haar man Filip. “In de ouderlijke woning. Mijn schoonmoeder die 78 jaar is, woont hiernaast in een nieuwbouw. Ik had altijd gehoopt haar te kunnen helpen, maar het is eerder omgekeerd”, doet Rositta het verhaal. “In 1984 was ik het slachtoffer van een werkongeval. Ik werkte als bobijnopzetster en ik kwam tussen een losgeslagen kar met bobijnen en een machine terecht. Ik werd als het ware geplet. Twee maanden lang lag ik verlamd aan het ziekenhuisgebed gekluisterd, daarna volgde een lange revalidatie.”

Collectie breidt uit

Omdat Rositta vorig jaar opnieuw geopereerd moest worden, werd eind 2019 geen grote kerstversiering opgedist. Maar dit jaar is dit opnieuw het geval. “We zijn er eigenlijk al maanden mee bezig. Alles moet weer tevoorschijn getoverd worden. We krijgen daarbij gelukkig wat hulp. Zelf heb ik twee dochters, de ene heeft twee zonen, de andere twee dochters. Mijn oudste kleindochter is al 20 en komt ook een handje toesteken. Maar ik heb ook een tijdlang voor Wendy Plysier, zeg maar mijn aangenomen dochter, gezorgd. Haar dochtertjes Yanina (8) en Davinia (7) komen hier vaak bij mij, ik ben er ook meter van. Zij zitten hier in Beitem op school. En ze helpen met plezier om bijvoorbeeld de kerstboom te ‘pinten’.”

“Ik krijg ook heel wat hulp van de kleinkinderen”

Elk jaar breidt de kerstcollectie van Rositta wel wat uit. “Van Euroshop of Floralux brengen we vaak iets mee, of we zien eens iets op een rommelmarkt. Ik leef er eigenlijk een heel jaar naar toe. Door al de operaties die ik moest ondergaan, is dit wat me recht houdt. Ik ben mijn man ook dankbaar dat hij dit voor mij doet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten