Carrefour maakt afdelingen ontoegankelijk: “Mogen alleen essentiële producten verkopen”

© JVM
Redactie KW

Een opvallend zicht in de hypermarkten van Carrefour deze morgen. Zij mogen namelijk geen kledij, speelgoed, elektronica… meer verkopen. En dat vraagt een hele organisatie. Hele afdelingen zijn dan ook afgesloten met linten, palletten en goederen. “We zijn in orde, maar het heeft heel wat werk gekost”, klinkt het.

Supermarkten mogen enkel nog essentiële producten verkopen. Die maatregel kwam er om geen oneerlijke concurrentie met winkels die speelgoed, kleding, elektronica en andere zaken verkopen tegen te gaan. Dat betekent meteen ook dat de hypermarkten van Carrefour een groot deel van hun gamma niet meer in de winkels te koop mogen aanbieden. En dat zorgt voor een behoorlijke reorganisatie. “Het was allemaal behoorlijk kort dag, ja”, zegt woordvoerster Syrin Stambouli. “Maar onze medewerkers hebben een behoorlijk tandje bij gestoken. En dat terwijl ze eigenlijk al heel wat werk hadden.”

Wie nu bijvoorbeeld in de Carrefour Hypermarkt in het B-park in Brugge rondloopt, kan heel wat gangen niet in. Een groot deel van de winkel is afgesloten. Met palletten, plastic linten, gestapelde producten en andere inventieve oplossingen. Overal hangt ook een bord waarmee de keten zich wil verontschuldigen voor het ongemak. “Alle niet-essentiële producten mogen niet bereikbaar zijn”, zegt de woordvoerster. “Het gaat om speelgoed, kledij, een deel van onze cultuurafdeling en de elektronica. Al gelden her en der wel wat uitzonderingen.”

Veel werk

Carrefour overwoog even om alle producten die niet verkocht mochten worden te laten ophalen. Maar om dat praktisch te regelen was geen tijd meer. “We hebben met al onze winkels gecommuniceerd. Dus die doen het allemaal op zowat dezelfde manier. Het was een hele klus om alles klaar te krijgen. Maar we mogen nu wel zeggen dat we helemaal in orde zijn.”

De woordvoerster wil bovendien wel nog meegeven dat de producten die in de winkel niet te koop zijn wellicht wel op de webshop te vinden zijn. “Normaal bieden we daar geen non-food op aan”, zegt ze. “Maar door de huidige omstandigheden zal dat wel gebeuren. Niet alle producten zullen beschikbaar zijn, maar we proberen wel om de meeste zaken er ook op te plaatsen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier