Carole Himpens is de nieuwe voorzitter van 11.11.11 Koekelare

Carole Himpens: van schepen naar gemeenteraadslid én voorzitter van de plaatselijke 11.11.11-afdeling. © foto BC
Bieke Cobbaert

Gemeenteraadslid Carole Himpens heeft er een nieuwe functie bij. Als voorzitter van de lokale 11.11.11-afdeling volgt ze Mie Vanderperren op. “Nu ik geen schepen meer ben, neem ik er met veel plezier deze nieuwe uitdaging bij”, zegt de kersverse voorzitter met een glimlach.

Mie Vanderperren (75) uit de Westmeetstraat kan zich zelfs niet meer herinneren wanneer ze voorzitter werd van 11.11.11. “Ik ben afkomstig van Brabant en in 1976 zijn mijn man en ik naar Koekelare verhuisd”, opent Mie. “Ik woonde hier nog niet heel lang toen ik in de krant een artikel las over hoe mager de opbrengst van de plaatselijke 11.11.11-actie was. Met een achtergrond in de ontwikkelingshulp vond ik dat echt een schande. Toen ben ik bij de vereniging gekomen. Op het moment dat Fernand Schaessens een stap terugzette als voorzitter, heb ik hem opgevolgd. Ik ben trots dat onze afdeling al jaren behoort tot de beste uit de regio. Dat komt omdat we een goede bestuursgroep hebben en kunnen rekenen op heel wat trouwe vrijwilligers.”

Zingen met de scholen

“Een van mijn mooiste herinneringen is dat alle scholen in Koekelare enkele jaren geleden samen werkten aan het 11.11.11-evenement Sing for the climate. Dat is toch iets wat niet zo evident was. De leerlingen kwamen zingen op de wekelijkse markt. De mensen waren echt onder de indruk”, vervolgt Mie. “Maar we hebben nog meer mooie dingen georganiseerd. Denk maar aan de ontwikkelingsbeurs in 2014 en ons toneelstuk met vluchtelingen in 2017.”

Enkele jaren geleden vond Mie dat het tijd was om het voorzitterschap door te geven. “Op tijd en stond moet er vernieuwing en verjonging komen in een bestuur, daarom gaf ik te kennen dat ik een opvolger wou. Toch bleef ik nog enkele jaren doordoen, maar Marc Staelens hielp mij met de administratie. Nu vond ik dat de tijd gekomen was om er echt mee te stoppen. Carole neemt de coördinatie over, Marc blijft de administratie doen.”

Carole Himpens (53) was voor de gemeenteraadsverkiezingen nog geen kandidaat om Mie op te volgen, omdat ze het te druk had als schepen. “Maar nu ik gemeenteraadslid ben, wou ik het voorzitterschap van 11.11.11 graag in handen nemen”, zegt Carole enthousiast. “Als schepen had ik de bevoegdheid ontwikkelingssamenwerking en zo leerde ik de plaatselijke 11.11.11-afdeling kennen. Maar ontwikkelingswerk ligt mij sowieso al altijd aan het hart. Samen met mijn man en onze oudste dochter Freek heb ik drie jaar door Afrika getrokken met een tot mobilhome omgebouwde bus. We gingen van dorp tot dorp en hielpen mensen aan medicijnen, speelgoed en spullen die nodig zijn in het dagelijkse leven. Daar heb ik ontzettend veel voldoening uitgehaald.”

“Armoede pakt mij enorm. Toen we een reis maakten door Zuid-Amerika was ik net jarig. We wilden mijn verjaardag vieren toen we langs enkele straatkinderen passeerden die lagen te slapen op een karton. Ik vond dat zo onrechtvaardig. Ik dacht bij mezelf: ik vier mijn verjaardag, terwijl die kinderen niets hebben. Dat is toch verschrikkelijk?! We hebben ze dan een centje toegestopt in de hoop dat ze er ‘s ochtends eten mee zouden kopen. Maar ook dicht bij huis zijn er mensen die in armoede leven en ook voor hen hebben we oog.”

Positieve acties

De kersverse voorzitter ziet uitdagingen voor de toekomst. “11.11.11 is dan wel een gevestigde waarde, er zijn de laatste jaren heel wat nieuwe initiatieven bijgekomen. Denken we maar aan De Warmste Week bijvoorbeeld. De mensen steunen verschillende initiatieven, maar kunnen of willen niet alles steunen. Wij als gevestigde waarde moeten onze weg vinden tussen al die nieuwe initiatieven. Daarom willen we uitpakken met positieve acties.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.