Carnaval zal er volgend jaar helemaal anders uitzien in Maldegem

Dit jaar was er op 11 november om 11 uur, bij de start van het nieuw carnavalsseizoen, geen drink bij de Raad van Elf van d’Euzdre Veuze in Maldegem. Carnaval in Maldegem zal er in 2021 anders uitzien dan de vorige jaren. De raad wil er toch voor zorgen dat het carnavalsvuur in Maldegem brandend blijft om het in 2022 opnieuw te kunnen opflakkeren.

Volgend jaar geen massa volk langs de weg. De carnavalsstoet wordt uitgesteld tot 2022. (foto LV)

“Wij hadden voor onszelf al uitgemaakt dat er tijdens carnaval in Maldegem 2021 geen festiviteiten zouden georganiseerd worden waarop veel publiek wordt verwacht. De 55ste editie van onze avondstoet en de andere stoeten zullen (hopelijk) naar 2022 verhuizen. Ook het kidscarnaval op zaterdagnamiddag en onze kroegentocht verdwijnen voor een jaar in de koelkast”, aldus Kris Wille namens de Raad van Elf.

Alternatieven

Omdat Maldegem in het Meetjesland de gemeente is met de langste en grootste carnavalstraditie wil de Orde van d’ Euzdre Veuze tijdens het carnavalsweekend van 2021 met een aantal alternatieven uitpakken. “Een bezoek aan de woonzorgcentra, zoals we gewoon zijn, zal er niet inzitten. Wij zullen er wel voor zorgen dat de bewoners van Het Warmhof en Tilia tijdens hun carnavalsfeest hun traditioneel geschenk en de nodige animatie krijgen. Omdat ook de stoeten van de scholen op vrijdagnamiddag niet zullen mogen doorgaan, willen wij met de scholen overleggen of zij op hun eigen schoolsite alternatieve carnavalsactiviteiten kunnen organiseren. Wij willen hen daarbij graag helpen en ondersteunen. Met de plaatselijke jeugdbewegingen,die er al jaren voor zorgen dat onze namiddagstoet bijzonder kleurrijk is, willen wij overleggen om in 2021 in de schoot van hun beweging tijdens het carnavalsweekend iets ludieks te organiseren. De jeugdbewegingen die op ons voorstel ingaan, kunnen op onze steun rekenen”, vevolgt Kris Wille.

“Onze 55ste carnavalsstoet verdwijnt voor een jaar in de koelkast”

Dat d’Euzdre Veuze Maldegem jaarlijks een bruisend carnavalsweekend kan aanbieden, heeft voor een groot deel te maken met de financiële en logistieke steun die het krijgt van de gemeente en de plaatselijke handelszaken. De gemeente heeft al beslist dat alle organisaties in 2020 en 2021 hun subsidies zullen ontvangen zonder dat zij, in tegenstelling met de vorige jaren, hun activiteiten moeten bewijzen.

Handelszaken

“Omdat veel handelszaken door de coronacrisis voor de tweede maal hun zaak moeten sluiten, hebben wij besloten om dit jaar geen financiële steun te vragen aan de handelszaken. De gele pancartes die aangeven dat de handelszaken carnaval steunen, zullen binnenkort wel in de etalages verschijnen. Op die pancartes kondigen wij het carnavalsweekend aan en doen wij dit jaar ook een oproep naar de bevolking om waar het kan bij de plaatselijke handelszaken de inkopen te doen”, besluit Kris Wille.

brandend houden

Met deze coronaveilige alternatieven hoopt de Raad van Elf van d’Euzdre Veuze dat ze het carnavalsvuur in Maldegem ook in deze moeilijke tijden brandend kan houden. Samen met de andere plaatselijke carnavalsorden houdt de orde van d’Euzdre Veuze zich klaar om in 2022 het carnavalsvuur in Maldegem weer aan te wakkeren. (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.