Carnaval in Torhout kan dit jaar twee keizers baren

Op de vorenste rij de kandidaat-prinsen en -keizers met van links naar rechts - enkel de mannen - Jurgen Vincke, Dirk Couwelier, Marc Martens en Ronny Boussauw. Twee heren willen keizer worden: Dirk en Ronny. © foto JS
Johan Sabbe

Mocht carnaval een vrouw zijn, dan kan ze dit jaar van een vierling bevallen: twee keizers en twee prinsen op één dag. Dirk Couwelier mikt, na zijn twee zeges als prins, op de stedelijke keizerstitel en Ronny Boussauw doet hetzelfde bij de derde leeftijd. Dirk neemt het op tegen Jurgen Vincke en Ronny tegen Marc Martens. De verkiezing heeft op zaterdag 23 februari plaats in zaal De Mast: vanaf 13.30 uur voor de derde leeftijd en vanaf 19.30 uur voor de stadstitel.

De toegang tot het verkiezingsbal in de namiddag (voor de senioren) is gratis, maar ‘s avonds dient er 2 euro betaald te worden. In die prijs is er evenwel een gratis consumptie inbegrepen. De toegangskaarten zijn onder andere bij de kandidaten verkrijgbaar.

Jettie wil keizer worden

Al twee jaar na elkaar is Dirk Couwelier van de Orde van de Sparrestee, alias Jettie, met een overtuigende meerderheid de Torhoutse prins carnaval geworden. Weinigen die bijgevolg denken dat hij op 23 februari naast de keizerstitel zal grijpen. Temeer hij ook massaal gesteund wordt door voetbalclub KM Torhout. Zijn uitdager is Jurgen Vincke van de Orde van de Bourgondiërs. Als Jettie keizer wordt en Jurgen behaalt minimum 200 stemmen, is laatstgenoemde automatisch prins.

De 54-jarige regerende prins Dirk Couwelier is getrouwd met Nancy Sintubin (48), heeft een dochter Jana (29) en voorts een stiefzoon Kenneth Hamers (24) en ook een stiefdochter Sharon Hamers (21). Hij woont in de Esdoornstraat en werkt als metaalarbeider in de radiatorenfabriek Superia in Zedelgem. Naast carnaval heeft hij een passie voor voetbal. Hij is actief bij de jeugdploegen van KM Torhout en supportert voor zowel KM als Club Brugge. Zijn prinses carnaval heet Tania Lust, straks misschien de nieuwe keizerin.

De man die het tegen Jettie opneemt, is Jurgen Vincke uit Kortemark. Hij wordt in maart 46 jaar en is lid van de Orde van de Bourgondiërs. Hij werkt als heftruckchauffeur bij het afvalverwerkingsbedrijf Renewi en is met die firma actief op het domein van landbouwmachinefabrikant CNH in Zedelgem. In zijn vrije tijd viert hij vanzelfsprekend graag carnaval, maar houdt tevens van darts spelen. Hij is getrouwd met Annick Vansteelandt. Ze hebben een dochter Amber (11).

Ronny mikt op dubbel

Bij de derde leeftijd treedt Ronny Boussauw (68) uit de Rozenstraat voor de derde keer op rij aan. Hij is lid van de Orde van de Bourgondiërs. De voorbije twee jaar behaalde hij na een sportieve strijd met Gaby Tanghe uit Eernegem telkens de prinsentitel en wil nu maar al te graag keizer worden. Daar is vooral zijn vrouw Lena Verduijn (bijna 66) op gebrand. Zij wil het kroontje van keizerin in huis halen. Een nieuwe tweestrijd met de sympathieke Gaby Tanghe zal het helaas niet worden, want de man is vorig jaar gestorven. Dit keer moet Ronny het opnemen tegen Marc Martens (bijna 58) van de Orde van de Feestridders uit Wijnendale. Marc woont in de Oostendestraat en werkt in de meubelfabriek Meubar in Aartrijke. In 2014 en 2015 was hij de stedelijke prins, maar in 2016 greep hij naast de keizerstitel. Nu waagt hij zijn kans bij de senioren. Mocht hij het niet halen, dan kan hij – door de eventuele keizerstitel van Ronny – toch prins worden.

Opvallend: in 1998, intussen 21 jaar geleden, werd Ronny Boussauw tot de stedelijke keizer carnaval gekroond. Hij kan dus de dubbel pakken en nu ook keizer bij de derde leeftijd worden. Maar daarvoor zal hij uiteraard Marc moeten verslaan. “Met vier titels op het spel zal de spanning te snijden zijn”, aldus uittredende schepen van Feestelijkheden Annick Vanderspurt.

Ook kindercarnaval

De carnavalsnamiddag voor de kinderen is op woensdag 27 februari van 14 tot 16 uur in zaal Club de B voorzien. De toegang is gratis en er wordt voor een wervelende show gezorgd. De carnavalsstoet heeft op zondag 10 maart om 14.30 uur plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier