Carmen uit Ingelmunster herstelt van lymfeklierkanker en verkoopt sleutelhangers voor KOTK

Carmen Lahaye met haar man Sven Jamoul en zoontje Maxim. (foto Fodi)
Redactie KW

In december 2019 werd er bij Carmen Lahaye lymfeklierkanker, type Hodgkin vastgesteld. Onlangs kreeg ze het goede nieuws dat de kanker verdwenen is, maar het herstel duurt nog meerdere maanden. Uit dank verkoopt Carmen voor Kom op tegen Kanker sleutelhangers, met een eigen boodschap. In november hoopt ze een ferme cheque te mogen afgeven aan Kom op tegen Kanker.

Carmen Lahaye (33) woont al twaalf jaar in de Doelstraat, dichtbij de Hazekapel. Zes jaar geleden kwam Sven Jamoul (35) uit Sint-Truiden erbij wonen. Ze zijn getrouwd en de trotse ouders van Maxim (2). Carmen werkt bij Forum Jobs in Tielt, Sven bij Alpro in Wevelgem.

In mei 2019 kreeg Carmen pijn aan haar schouder, borststreek en in de bovenrug. “Mijn zoontje Maxim was toen één jaar jong. Ik dacht dat het kwam van mijn zoontje op te tillen en te dragen. Ik heb ook een bureaujob. Ik dacht ook dat het kon komen door mijn zithouding of door te lang aan de pc te zitten”, vertelt Carmen. “Ik schonk er dus niet direct veel aandacht aan.”

“Na meerdere maanden was die pijn niet meer draaglijk. Ik kon er ook niet meer van slapen. Er zat eveneens een zwelling op mijn borstbeen. Dat was niet meer normaal. Mijn huisarts zei dat we verdere onderzoeken moesten laten uitvoeren. In december 2019 stelden de specialisten in het AZ Delta in Roeselare vast dat ik lymfeklierkanker, type Hodgkin had. Dat was even slikken…”.

Chemo sloeg direct aan

Carmen kreeg zes maanden chemotherapie. “Mijn laatste chemo dateert van 9 juni. Recent moest ik terug onder de PET-scanner. Onlangs kregen we het goede nieuws dat ik in remissie ben. De kanker is dus volledig verdwenen”, glundert Carmen. “De kanker kan nog binnen de twee jaar terug keren, maar de kans is maar 5 %. De chemo sloeg direct aan. Ik had dus toch nog een geluk in mijn ongeluk. Er waren nog veel andere therapieën mogelijk, maar ik had het geluk dat de chemo direct zijn werk deed.”

“Of ik te lang heb gewacht? Tussen mei en december zitten er inderdaad meerdere maanden. De hematoloog bevestigde dat iedere dokter zou denken aan een ontsteking van het borstbeen of de schouder en niet dat het zo ernstig zou zijn. Ik heb nooit gedacht: waarom ik en niet een ander. Mijn man dacht daar wel aan. Ik had twee zware weken in december tot ik de definitieve diagnose wist en daarna heb ik de knop omgedraaid. We moesten erdoor en we gingen ervoor. Begin september begin ik aan de verdere revalidatie. Ten vroegste begin januari 2021 kan ik terug aan het werk in Tielt.”

Carmen is dankbaar voor alle steun die ze kreeg. “De coronaperiode was een heel zware periode. Ik zat in preventieve quarantaine, samen met mijn zoontje. Ik mocht niet buiten op doktersbevel. Heel wat mensen kwamen spontaan een bemoedigend kaartje in de brievenbus steken of er stond iets aan de voordeur. Ik ben daar zo dankbaar voor”, benadrukt Carmen, die haar diagnose kreeg in december 2019, precies tijdens de Warmste Week.

“Ik zag mensen op tv praten over iets dat ze zelf hadden meegemaakt. We gingen ook naar Studio Kontrabas op het Marktplein kijken en bemerkten hoeveel mensen iets deden voor goede doelen, zonder dat ze zelf ermee werden geconfronteerd. Toen wist ik al wat mijn doel was voor 2020: genezen én met een grote cheque op het podium staan in december 2020.”

“We moesten erdoor en we gingen ervoor”

“Helaas valt de Warmste Week op de manier zoals we die de voorbije jaren kenden, door corona in water. De kern van de solidariteitsweek ligt dit jaar niet meer op het inzamelen van geld, maar vooral op het rechtstreeks helpen van anderen.”

Hoofdstuk afsluiten

“Toch ben ik met een eigen actie begonnen. Sinds april verkoop ik sleutelhangers, die ik van een speciale boodschap voorzie. Er zit een kaartje bij met mijn levenservaring en ik verwijs ook naar mijn blog ‘Mijn weg tegen de kleine reus’ die terug te vinden is op Facebook. Eén sleutelhanger kost 8 euro, je krijgt er twee voor 15 euro. In november – vroeger dan normaal wil ik een mooie cheque kunnen overhandigen aan Kom op tegen Kanker. Of ik dat jaarlijks zal doen? Ik denk het niet. Er kruipt veel tijd in en mijn man wil ook dat we dat moeilijke hoofdstuk eind 2020 kunnen afsluiten. Maar daarna gaan we zeker andere projecten van Kom op tegen Kanker steunen.”

Je kan een sleutelhanger kopen bij Carmen Lahaye in de Doelstraat 108. Reserveren kan via carmen.lahaye@telenet.be. Ook af te halen bij Kapsalon Leentje, frituur Mennehoek, ‘t Linnenmand, pedicure Kathy, pedicure Caroline Lakiere (Emelgem), café Ondank (Izegem), brandstoffen Vandromme (Vlamertinge) en café De Platse (Proven).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier