Carlos Lanckriet uit Ruiselede organiseert fietsbedevaart naar Oostakker

Voortrekker en organisator van de fietsbedevaart naar Oostakker Carlos Lanckriet is nu zowat acht jaar actief bij Okra, waar hij de fietstochten op maandag voor zijn rekening neemt. Op zaterdag 26 mei staat de fietsbedevaart op de agenda. Vorig jaar reden 200 fietsers mee, voor Carlos een hele karwei om alles in goede banen te leiden.

Als fervente fietser en ervaren organisator leidt Carlos Lanckriet de fietsbedevaart naar Oostakker in goede banen. © Foto RV

Carlos Lanckriet zit niet om een stunt verlegen. Organiseren zit hem in het bloed. Zo pakte hij vorig jaar met een imposante primeur voor het molendorp uit: een geitenkeuring annex wedstrijd was een schot in de roos, in die mate dat er op kermiszondag 19 augustus een tweede editie op dezelfde locatie, het graspleintje nabij de Aalterstraat, komt.

Zover is het nog niet. Eerst staat de fietsbedevaart naar Oostakker op de agenda. Carlos Lanckriet is inmiddels acht jaar actief bij Okra en verantwoordelijk voor de fietstrips op maandag. Elke maandagmorgen legt hij met de wagen nog eens het traject van die dag af. “Veiligheid en een vlot verloop zonder obstakels vind ik heel belangrijk. Ik stippel de fietstocht uit en zorg voor een stopplaats”, legt Carlos uit.

Traditie

“De fietsbedevaart naar Oostakker behoorde tot het Kanegemse gebeuren”, aldus Carlos. “Toentertijd reden wel 200 fietsers mee. Zij werden in de zone Gent door de politie veilig doorheen het stadscentrum tot aan het bedevaartsoord geloodst. Toen de organisatie niet langer op de politiediensten een beroep kon doen, zag het ernaar uit dat dit mooie evenement zou verdwijnen. Heel wat mensen waren ontgoocheld en wilden die traditie behouden. Na veel over en weer gepraat namen wij de fakkel over. Dat moet nu de zevende editie onder mijn begeleiding en organisatie worden. De fietsbedevaart staat altijd op de laatste zaterdag van de Mariamaand gepland, nu is het toevallig in het kermisweekend, op zaterdag 26 mei.”

“De spirituele bedenking laat ik nooit los. Dat ik nagenoeg altijd een paternoster in mijn broekzak heb, is het beste bewijs”

“Mijn bezieling is tweeledig: het sportieve aspect maar evenzeer de initiële insteek, de devote verering van Maria. Die spirituele bedenking laat ik nooit los. Dat ik nagenoeg altijd een paternoster in mijn broekzak heb, is het beste bewijs”, bekent Carlos. “Het succes van dit initiatief valt of staat met het weer. Ik herinner me geen afgelastingen wegens te extreem en mensonwaardig guur, koud of winderig weer. De vorige editie was van een ander kaliber. Toen moesten we fietsen onder een gloeiende zon, met temperaturen van om en bij de 32 graden! Onwezenlijk. We waren stikkapot. Die uitzonderlijke situatie was moordend en liever niet voor herhaling vatbaar.”

Twee keer 35 km

“We starten om 7.30 uur en iedereen wordt vooraf in café De Nieuwe Muide op een koffie en een druppel getrakteerd, voor de energieke boost en de optimale sfeer van bij de start”, legt Carlos de praktische zaken uit. “De afstand bedraagt twee keer 35 km. Adriën zorgt zoals gewoonlijk bij de Okra-fietstochten voor de bezemwagen. Vorig jaar trotseerden 40 enthousiaste fietsers de verzengende hitte. Het ontbijt staat klaar om 9.45 uur, daarna doen we in groep de ommegang bij de grot en is er ruimte en tijd voor gebed en het aankopen en aansteken van de kaarsen. De terugkeer vatten we aan om 12 uur stipt.”

Eieren naar Clara

“Ten laatste op donderdag 24 mei rijd ik nog eens het traject om me te realiseren of er in extremis geen wegomleggingen of andere obstakels zijn. Ik laat niets aan het toeval over. De missie moet tot in de puntjes volgens mijn scenario verlopen. De fietsers zijn ook verzekerd. De symbolische eieren voor mooi fietsweer en een veilige organisatie breng ik tijdig naar de heilige Clara. Uiteraard zijn er vele e-bikes, maar ik rij altijd op kop en hou met het tempo van iedereen rekening. Niemand hoeft zich te forceren”, besluit Carlos.

Info en inschrijven: Carlos Lanckriet, 0478 13 65 36.

(RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.