Caritas biedt met ‘Applaus voor de zorg’ lekkers van Chocolaterie Dumon

Jelle Descamps van de Chocolaterie Dumon met een paashaas met mondmaskertje en de boodschap 'Hou vol'. © foto JS
Johan Sabbe

Caritas West-Vlaanderen lanceert in samenwerking met de Torhoutse Chocolaterie Dumon en 16 zorgvoorzieningen de paasactie ‘Applaus voor de zorg’. In totaal 3.253 paaseieren – telkens met een boodschap in verstopt – worden komende week als verrassing aan vele honderden zorgverstrekkers cadeau gedaan.

Torhoutenaar Pieter Billiet, ook gemeenteraadslid in zijn stad, is directeur van Caritas West-Vlaanderen. Hij kwam op het leuke idee om de personeelsleden van zorgvoorzieningen met chocolade te bedanken voor de gigantische inzet in tijden van corona. Wat als een kleine actie van start ging, is uitgegroeid tot een breed gedragen West-Vlaams project. Liefst 16 zorgvoorzieningen uit de provincie nemen eraan deel. Het betreft woonzorgcentra, psychiatrische verzorgingstehuizen en instellingen voor mensen met een beperking.

Boodschap op een kaartje verstopt in een paasei

De zorgverleners zullen een paasei met de heerlijke chocolade van Dumon krijgen. Maar niet zomaar een ei, want er zit een boodschap in verscholen. Een kaartje met een bedankingstekst voor de blijvende inspanningen door de zorgverstrekkers.

“Zo kunnen we hen met een klein maar lekker gebaar een hart onder de riem steken”, zegt Pieter Billiet. “We hadden nooit verwacht dat we ruim 3.250 paaseieren zouden moeten bestellen. We hebben met Caritas West-Vlaanderen het karwei op ons genomen om de kaartjes te lamineren of in plastic te wikkelen, wat noodzakelijk is voor de voedselhygiëne. De zorgvoorzieningen konden boodschappen kiezen uit onze suggesties of ons zelf een tekstje doorsturen. De inspiratie en de creativiteit waren groot, maar de inhoud van de boodschappen willen we niet vooraf verklappen. De paaseieren worden door de zorgvoorzieningen gefinancierd.”

Drie werknemers keren terug uit tijdelijke werkloosheid

Voor zaakvoerder Jelle Descamps van Chocolaterie Dumon was de opdracht van Caritas welgekomen in deze moeilijke tijden. Het atelier en de winkel aan de Aartrijkestraat in Torhout zijn weliswaar open, maar zelfs met Pasen voor de deur kent de productie een serieuze terugval. Voedingswinkels mogen openblijven, maar Dumon diende zijn vestigingen in Brugge noodgedwongen te sluiten vanwege geen klanten. Het toerisme is er als gevolg van de coronacrisis momenteel dood.

“In totaal nam deze opdracht een kleine week in beslag en konden we drie van onze medewerkers uit de tijdelijke werkloosheid terughalen”, aldus Jelle. “Het hele proces was namelijk arbeidsintensief. We dienden de kaartjes met de boodschap in de chocolade-eieren te leggen en de twee helften vervolgens weer samen te smelten. Sowieso is dit initiatief van Caritas West-Vlaanderen prachtig om allen te bedanken die zich in deze loodzware periode uit de naad werken voor de medemens.”

Paashazen in chocolade met een mondmaskertje

De Chocolaterie Dumon heeft trouwens ook zelf een origineel project bedacht. “We maken momenteel paashazen in chocolade met een eetbaar mondmaskertje en de tekst Hou vol“, glimlacht Jelle. “Om de mensen dankzij onze chocolade wat extra moed te geven. Voor alle duidelijkheid: de winkel in Torhout blijft gewoon open en we hopen dat iedereen tijdig zijn paasbestellingen plaatst. Uiteraard respecteren we zowel in het atelier als in de verkoopsruimte strikte regels inzake hygiëne en afstand houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier