Carine Vercaemst: “Ik voel me een echte Kooigemnaar, geen Kortrijkzaan”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Carine, die zich een Kooigemnaar voelt en geen Kortrijkzaan.

Carine Vercaemst (Lentewijk 23) is van origine van Kooigem. Toen ze trouwde, verhuisde ze naar Bellegem, maar ze ging terug naar Kooigem, omdat ze haar dorp miste. “We zitten hier aan de staart van Kortrijk,” zegt ze. En voegt er meteen aan toe dat ze zich eigenlijk geen Kortrijkzaan voelt. “Ik voel me een echte Kooigemnaar, geen Kortrijkzaan. Iedereen in Kooigem kent iedereen,” zegt ze.

Ze zwaait ook naar iedereen. En ze gaat ook iedere maand naar ‘Kooigem Leeft’. Al is er veel leven verdwenen. “Er zijn hier winkels meer. Maar er is nu wel een markt. We hebben niet veel in Kooigem, maar we zijn toch blij dat we iets hebben.”

Carine houdt van haar man, al zou ze misschien nog meer van hem houden, mocht hij even graag willen reizen als zij. Want ze droomt ervan om eens een reis met een cruiseboot te maken. Carine is al 40 jaar samen met haar man en ze denkt er niet aan om hem in te ruilen voor een exemplaar dat wel graag reist. “Ik denk niet dat ik me kan verbeteren,” zegt ze.