Carine Vandael opent Figaro Hairclinic met haarwerk op maat

"We zoeken de meest passende oplossing om een moeilijke periode te overbruggen", vertelt Carine Vandael. (foto DM)
Redactie KW

Carine Vandael (56) opent zaterdag Figaro Hairclinic waar ze met een gepast haarwerk vrouwen en mannen helpt die last hebben van totale of gedeeltelijke kaalheid veroorzaakt door Alopecia, chemo, radiotherapie, medicatie of andere aandoeningen.

Enkele jaren geleden werd Carine Vandael (56) in haar kapsalon geconfronteerd met een klant die door chemo haar haar verloor. Het greep Carine zo aan dat ze jarenlang wekelijks bijstudeerde. “Een klant die een chemobehandeling volgde, zei me: Carine, mijn haar moet eraf. Daar sta je dan. Ik was daar niet op voorzien. Ik had geen pruik, geen hoedje…. Ik vond het verschrikkelijk en voelde me machteloos. Dat wilde ik niet meer meemaken”, aldus Carine die aan het studeren sloeg.

Hoofdhuid

“In AZ Sint Lucas volgde ik een opleiding van één jaar tot kanker hair professional. Ik kreeg er een ruime bagage aan kennis mee rond oncologie en alle nevenaspecten: wat kanker is, ziektebeleving, nevenwerkingen, info rond hoofdhuid- en haarverzorging, haarwerken en alternatieven… Daarna trok ik gedurende twaalf maanden elke maandag naar Utrecht waar ik me bijschoolde in de hoofdhuidproblematiek. De laatste jaren volgde ik nog allerlei cursussen in Nederland”, aldus Carine die zaterdag, vlak naast haar kapsalon in de Kerkstraat in Heist, de Figaro Hairclinic opent.

“In het salon krijg ik mensen die ziek zijn terwijl ook Alopecia aan een opmars bezig is. Voor deze klanten blijft er een zekere drempelvrees, een bepaalde gêne. Het is niet leuk om gezien te worden als je haar uitvalt of als je door omstandigheden kaal bent. Vandaar dat ik niet aarzelde toen de woning naast mijn salon te koop kwam.”

De hairclinic wil drempelverlagend zijn. “De klanten komen hier tot rust. Aan de wastafel liggen ze volledig plat. Er is extra neksteun en ze krijgen een massage. Wij zoeken samen de meest passende oplossing om een moeilijke periode te overbruggen.”

Handgemaakt

Bij kankerpatiënten duurt het gemiddeld zes maanden vooraleer het haar terugkomt. Bij Alopecia-patiënten kan dat langer duren en leidt het soms tot een permanente situatie. “We werken met Europees haar van mensen die in kapsalons hun haardos schenken. Alle haarstukken worden op maat en met de hand gemaakt en door een specialist ingenaaid.”

Dankbaarheid

“Klanten die aan een aandoening of ziekte lijden de juiste haarlook geven en hen zien stralen, geeft ontzettend veel voldoening. Ze komen heel bedrukt binnen maar als ze buitenstappen, voelen ze zich weer helemaal vrouw of man. Dan voel je diepe dankbaarheid”, aldus Carine Vandael die ook kleurenconsulente is. (DM)

De Figaro Hairclinic werkt enkel op afspraak op woensdag of tijdens de avonduren. Een afspraak maken kan op het nummer 050 51 62 42.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier