Carine Theunynck: “Het Begijnhof geeft me een gevoel van veiligheid en geborgenheid”

In een historisch pand nabij het Minnewaterpark woont en werkt Carine Theunynck. Het is zonder twijfel een toeristische hotspot maar tegelijk biedt de stilte van het Begijnhof haar rust en geborgenheid. Carine, die 21 jaar in Kortrijk verbleef en een drukke baan had als directiesecretaresse, gooide het roer helemaal om, koos voor rust en legde zich helemaal toe op het geven van Japanse Shiatsu massages. “Bij Shiatsu streven we naar evenwicht op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak”, stelt Carine.

Carine Theunynck. © Davy Coghe

Carine Theunynck is geen Begijntje en ook geen kloosterzuster. Toch treffen we haar in een sfeervolle en luchtige woning in het eeuwenoude Begijnhof. “De tijd van de Begijntjes ligt al enige tijd achter ons”, zegt Carine. “Er wonen hier nu zusters maar ook ‘gewone’ vrouwen kunnen hier, mits het naleven van een aantal afspraken, een woning huren. Zo moet je alleenstaand zijn en er dus alleen wonen en respect hebben voor de cultuur van rust en stilte die hier heerst.”

Je accent doet ons vermoeden dat je niet geboren en getogen bent in Brugge, of hebben we het verkeerd?

Carine Theunynck: “Daarin heb je volledig gelijk. En ik ben afkomstig van Woumen, in de omgeving van Diksmuide. Een erg landelijke, rustige omgeving. Mijn vader was er zelfstandige en runde samen met zijn broers een bedrijf in metaalconstructies vooral maalmolens. Ik hield wel van die streek en houdt er nog altijd van maar daar was natuurlijk wel erg weinig werkgelegenheid. Ik studeerde Secretariaat – Talen en trok naar Kortrijk waar natuurlijk veel meer industriële activiteiten en tewerkstellingsmogelijkheden zijn. Ik werkte er meer dan 20 jaar als secretaresse in de textielsector. Dat was best wel een druk leven en ik ging wel eens graag uit ook maar op een bepaald moment voelde ik dat het tijd was om een andere richting uit te gaan met met mijn leven.”

En op dat moment kwam Shiatsu in je leven?

“Inderdaad, ik had me al eens laten masseren en stond versteld van de heilzame werking ervan. Niet alleen fysiek trouwens. Ik voelde me precies een lichter mens na zo’n massage. Dus door de eigen positieve ervaringen in het verleden en de wens om mijn leven een nieuwe en zinvollere wending te geven, begon ik 22 jaar geleden een Shiatsu-opleiding van de Du Mai School – centrum voor energetische levenskunst – in Hamme. Het Du Mai Centrum geeft op educatief en therapeutisch vlak een nieuwe, krachtige mogelijkheid om vanuit een energetische, fysieke gezondheid ook emotioneel, sociaal, mentaal en spiritueel te groeien. Na een Shiatsubehandeling voel je je lichter, evenwichtiger en geniet je van een gevoel van rust. Het lichaam functioneert soepeler en je voelt je als herboren. Dikwijls slaapt je ook dieper en rustiger. Symptomen zoals stijfheid, hoofdpijn, luiheid, traagheid en rugpijn kunnen er zelfs door verdwijnen. Ik heb er mij steeds verder in verdiept en er dus mijn beroep van gemaakt. Sinds 15 jaar kan ik het uitoefenen hier in deze mooie Brugse omgeving.”

Kun je uitleggen hoe Shiatsu precies werkt?

“Het Japanse woord Shiatsu betekent ‘vingerdruk’: je oefent druk uit op bepaalde punten en meridianen, ook wel energiebanen genoemd, met de vingers, vooral met de duim, handpalm, elleboog en soms ook met de knie om de natuurlijke inwendige lichaamsenergie te stimuleren en door het energienetwerk (meridianen) te verspreiden. Die energiebanen of meridianen waarop wordt gedrukt staan allemaal in connectie met bepaalde ingewanden en organen. Zo spreken we bijvoorbeeld van de hartmeridiaan en de niermeridiaan.”

“In België bleef men lange tijd afkerig van Shiatsu”

“Shiatsu werd in het begin van de 20ste eeuw ontwikkeld door Tamai Tempaku, die de nieuwe, Westerse anatomie en fysiologie integreerde in de bestaande, oudere Chinese & Japanse massagevormen. In 1964 werd door de Japanse regering, Shiatsu officieel erkend als therapie. In een Shiatsu behandeling komt het erop neer de harmonie binnen het lichaam te bewerkstelligen en een optimale relatie met de buitenwereld te onderhouden. Shiatsu heeft alle voordelen van een aanrakingsmethode. Er wordt als het ware een reis doorheen je lichaam gemaakt.”

In het Oosters denken, spelen de vijf filosofische elementen hout, vuur, aarde, metaal, water een belangrijke rol. Die vijf elementen komen overeen met de organen lever, hart, milt, longen en nieren en met de spijsverteringsorganen galblaas, dunne darm, maag, dikke darm en blaas. Zo staat het begrip lever niet alleen voor alle leverfuncties, maar omvat het ook emoties die klachten kunnen veroorzaken zoals woede, frustraties, irritatie…”

Uit welk soort mensen bestaat je cliënteel zo ongeveer? Wie laat er zich bij jou masseren?

“Dat zijn voornamelijk mensen die actief zijn in het bedrijfsleven. Ze willen nek- en rugpijnen, vaak ook het gevolg van spanningen en stress laten wegwerken. Mijn jongste klant is 18 jaar en mijn oudste is er 93. De verdeling is 60 procent mannen en 40 procent vrouwen. Ik trek trouwens ook naar bedrijven om ter plaatse te masseren. In de Japanse bedrijven zijn bedrijfsmassages al lang ingeburgerd en ook in Nederland begint dit door te breken. In België bleef men hier lange tijd nogal afkerig tegenover maar de trend is aan het keren.”

“Ik geniet van het rustige, stille leven hier in het Begijnhof. Wist je dat de poorten hier ‘s nachts dicht getrokken worden?”

“Massage als vorm van stresspreventie begint door te sijpelen in onze bedrijven. Deze massage neemt slechts een 20-tal minuten per persoon in beslag. Precies genoeg om het lichaam te dynamiseren, te ontspannen en afstand te laten nemen van dingen die het aanvankelijk overweldigen. Vooral beeldscherm- en deskwerkers ondervinden en appreciëren de positieve effecten wanneer ze regelmatig deze massage ontvangen. De behandeling gebeurt op een ergonomische stoel die het lichaam in complete ontspanning dwingt. Ik kneed de kronkels uit stramme ruggen, de knobbels uit stijve nekken en drijft de spanningen uit het lichaam om op die manier de energie terug op te wekken.”

Omvat Shiatsu ook een bepaalde levensstijl? En wat betekent het voor jou persoonlijk?

“Shiatsu is zeker meer dan een puur lichamelijke behandeling. Er wordt gestreefd naar een evenwicht op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Naast het aspect massage, wordt evenzeer aandacht besteedt aan een natuurlijke en evenwichtige voeding, een juiste ademhaling. Ikzelf besteedt ook veel belang aan een gezonde voeding en eet vooral veel groenten. Eigenlijk leef ik zo goed als vegetarisch. Ik let ook goed op een goed evenwicht tussen spanning en ontspanning. Ik probeer de nodige tijd te nemen voor mezelf, ga mezelf niet meer voorbij hollen.”

Carine Theunynck.
Carine Theunynck.© Davy Coghe

“Wellicht ben ik in zekere zin wat overgevoelig en daardoor lees ik quasi geen kranten meer en ik volg ook het nieuws op radio of televisie nauwelijks. Ik denk echt niet dat je er gelukkiger of een meer waardevol mens door wordt als je alle mogelijke actualiteiten constant opvolgt. Het lijkt me niet nodig om dagelijks geconfronteerd worden met gruwel en miserie. Ik ben dus wat onthecht gaan leven. Ik geniet van het rustige, stille leven hier in het Begijnhof. Wist je dat de poorten hier ‘s nachts dicht getrokken worden? Het geeft me een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Ik geniet er nu ook heel erg van om wandelingen te maken met de hond die ik onlangs adopteerde uit het hondenasiel van het Blauwe Kruis. Dora heet ze, een Engelse Cocker. Samen met vrienden hondenliefhebbers ga ik er dan vaak me wandelen in de hondenweide in Sijsele.”

Wonen en werken in Brugge, wat betekent het voor jou?

“Brugge is een prachtige stad en het is leuk om hier actief te mogen zijn. Ook in Kortrijk woonde ik wel graag en ik ben nog altijd zot van mijn geboortestreek, Woumen, maar Brugge is toch iets speciaals. Ik geniet enorm van de historische middeleeuwse gebouwen en in het bijzonder hou ik van de rust die kloosters en begijnhoven uitstralen. Wat me wel soms stoort is dat het aantal toeristen precies maar blijft toenemen. Ik ben zelfs eens gevallen met de fiets door een toerist die plots voor me sprong en brak daarbij mijn elleboog. Ik zat er enorm mee in dat ik nooit meer goed zou kunnen masseren maar gelukkig is alles goed gekomen!” (PDV)

Eten en drinken

“Als jazz-liefhebber ga ik erg graag naar de jazz- en bluesclub 27b Flat in de Katelijnestraat. De muziek is er helemaal naar mijn smaak, met ook veel live-concertjes, en het is er gewoon altijd leuk om er iets te drinken of kleins te eten. De zaak is ook heel mooi, smaakvol ingericht. Ook in Gauthierz Brasserie langs de Westmeers kom ik graag over de vloer; een rustig en sfeervol cafeetje met een sympathieke uitbater. Om iets fijner te gaan eten trek ik graag naar Japans restaurant Tanuki. De lunch is erg smakelijk en bovendien ook betaalbaar. Du Phare aan de Dampoort kan me ook meestal wel bekoren.”

Mooiste plekje

“Het Begijnhof in Brugge vind ik echt fantastisch. Ook nog in Kortrijk destijds heb ik de mogelijkheid bekeken te wonen aan of in een klooster maar dat bleek daar veel te duur. In Brugge was het wel mogelijk. Ook Groeninge hier in Brugge is prachtig. Je kunt er blijven naartoe gaan en blijven rondkijken en nieuwe torentjes of andere zichten ontdekken. Los van Brugge ga ik nog altijd graag naar mijn geboortestreek, Woumen. Mijn moeder woont er nog en een van mijn broers is er ‘blijven plakken’… Er is daar een prachtig natuurgebied, de Blanckaert met name. Het is er heerlijk wandelen en herinneringen uit mijn jeugd komen er terug. Maar om er nu echt te wonen en te werken… dat is minder evident.”

Reizen

“Ik heb altijd erg graag gereisd, soms in functie van het werk zoals naar Azië om me verder te verfijnen in de Shiatsu maar ook gewoon voor het plezier. Ik heb twee favoriete reisbestemmingen en ze zijn heel erg uiteenlopend. Enerzijds het Afrikaanse land Namibië. Ik hou enorm van zowel de grootsheid als de rust in dat land. En van de vriendelijkheid van de mensen, van de warme sfeer. Daarnaast ben ik verzot op New York en dat is eigenlijk net net het tegenovergestelde qua bestemming. Het is ‘the city that never sleeps’, met enorm veel volk op een relatief kleine oppervlakte. Er is geen enkele stad die zo bruist: kunst, cultuur, gastronomie, nightlife… Je vindt het er allemaal en altijd in de overtreffende trap!” (PDV)

De tips van Carine

Eten en drinken

“Als jazz-liefhebber ga ik erg graag naar de jazz- en bluesclub 27b Flat in de Katelijnestraat. De muziek is er helemaal naar mijn smaak, met ook veel live-concertjes, en het is er gewoon altijd leuk om er iets te drinken of kleins te eten. De zaak is ook heel mooi, smaakvol ingericht. Ook in Gauthierz Brasserie langs de Westmeers kom ik graag over de vloer; een rustig en sfeervol cafeetje met een sympathieke uitbater. Om iets fijner te gaan eten trek ik graag naar Japans restaurant Tanuki. De lunch is erg smakelijk en bovendien ook betaalbaar. Du Phare aan de Dampoort kan me ook meestal wel bekoren.”

Mooiste plekje

“Het Begijnhof in Brugge vind ik echt fantastisch. Ook nog in Kortrijk destijds heb ik de mogelijkheid bekeken te wonen aan of in een klooster maar dat bleek daar veel te duur. In Brugge was het wel mogelijk. Ook Groeninge hier in Brugge is prachtig. Je kunt er blijven naartoe gaan en blijven rondkijken en nieuwe torentjes of andere zichten ontdekken. Los van Brugge ga ik nog altijd graag naar mijn geboortestreek, Woumen. Mijn moeder woont er nog en een van mijn broers is er ‘blijven plakken’… Er is daar een prachtig natuurgebied, de Blanckaert met name. Het is er heerlijk wandelen en herinneringen uit mijn jeugd komen er terug. Maar om er nu echt te wonen en te werken… dat is minder evident.”

Reizen

“Ik heb altijd erg graag gereisd, soms in functie van het werk zoals naar Azië om me verder te verfijnen in de Shiatsu maar ook gewoon voor het plezier. Ik heb twee favoriete reisbestemmingen en ze zijn heel erg uiteenlopend. Enerzijds het Afrikaanse land Namibië. Ik hou enorm van zowel de grootsheid als de rust in dat land. En van de vriendelijkheid van de mensen, van de warme sfeer. Daarnaast ben ik verzot op New York en dat is eigenlijk net net het tegenovergestelde qua bestemming. Het is ‘the city that never sleeps’, met enorm veel volk op een relatief kleine oppervlakte. Er is geen enkele stad die zo bruist: kunst, cultuur, gastronomie, nightlife… Je vindt het er allemaal en altijd in de overtreffende trap!” (PDV)

De tips van Carine

Eten en drinken

“Als jazz-liefhebber ga ik erg graag naar de jazz- en bluesclub 27b Flat in de Katelijnestraat. De muziek is er helemaal naar mijn smaak, met ook veel live-concertjes, en het is er gewoon altijd leuk om er iets te drinken of kleins te eten. De zaak is ook heel mooi, smaakvol ingericht. Ook in Gauthierz Brasserie langs de Westmeers kom ik graag over de vloer; een rustig en sfeervol cafeetje met een sympathieke uitbater. Om iets fijner te gaan eten trek ik graag naar Japans restaurant Tanuki. De lunch is erg smakelijk en bovendien ook betaalbaar. Du Phare aan de Dampoort kan me ook meestal wel bekoren.”

Mooiste plekje

“Het Begijnhof in Brugge vind ik echt fantastisch. Ook nog in Kortrijk destijds heb ik de mogelijkheid bekeken te wonen aan of in een klooster maar dat bleek daar veel te duur. In Brugge was het wel mogelijk. Ook Groeninge hier in Brugge is prachtig. Je kunt er blijven naartoe gaan en blijven rondkijken en nieuwe torentjes of andere zichten ontdekken. Los van Brugge ga ik nog altijd graag naar mijn geboortestreek, Woumen. Mijn moeder woont er nog en een van mijn broers is er ‘blijven plakken’… Er is daar een prachtig natuurgebied, de Blanckaert met name. Het is er heerlijk wandelen en herinneringen uit mijn jeugd komen er terug. Maar om er nu echt te wonen en te werken… dat is minder evident.”

Reizen

“Ik heb altijd erg graag gereisd, soms in functie van het werk zoals naar Azië om me verder te verfijnen in de Shiatsu maar ook gewoon voor het plezier. Ik heb twee favoriete reisbestemmingen en ze zijn heel erg uiteenlopend. Enerzijds het Afrikaanse land Namibië. Ik hou enorm van zowel de grootsheid als de rust in dat land. En van de vriendelijkheid van de mensen, van de warme sfeer. Daarnaast ben ik verzot op New York en dat is eigenlijk net net het tegenovergestelde qua bestemming. Het is ‘the city that never sleeps’, met enorm veel volk op een relatief kleine oppervlakte. Er is geen enkele stad die zo bruist: kunst, cultuur, gastronomie, nightlife… Je vindt het er allemaal en altijd in de overtreffende trap!” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.