https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Carine Coigné, de Warmste Vrouw van Kortrijk, gaat met pensioen

Carine Coigné aan haar bureau, dat ze komende donderdag leeg moet maken. Op de achtergrond haar rechterhand Virginie Lambrecht.© AN
Carine Coigné aan haar bureau, dat ze komende donderdag leeg moet maken. Op de achtergrond haar rechterhand Virginie Lambrecht.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Komende donderdag gaat Carine Coigné (60), de vrouw die Kortrijk leerde hoe je een feestje moet bouwen, na 42 jaar met pensioen. Een beetje in mineur, want ze had toch zo graag nog een keer Alcatraz, de Warmste Week of de 6 Uren van Kortrijk georganiseerd. “Toch kijk ik ernaar uit. Er is meer in het leven dan werken”, vertelt ze.

Carine Coigné raakte bij de Kortrijkzanen eind vorig jaar vooral bekend als de Warmste Vrouw van de stad. Zij en haar team van de stadsmarketing hadden immers zeven maanden aan een stuk alles gegeven om van de eerste Warmste Week in Kortrijk een succes te maken. En daar slaagden ze in, met glans. Daar zaten de 42 jaar ervaring van Carine zonder twijfel voor iets tussen. In 1978 startte ze als bibliothecaresse bij de stad. Maar de laatste 23 jaar werd er in Kortrijk geen feest georganiseerd waar zij niet iets in de pap te brokken had. “Dat was best pittig”, geeft ze toe. “Want een evenement organiseren, wil ook zeggen betrokken zijn en ter plaatse alles opvolgen. Ik ben dus in geen jaren meer op mijn gemak naar een festiviteit in Kortrijk geweest. (lacht) Voor de Sinksenfeesten bijvoorbeeld ben je dan echt wel drie dagen non-stop bezig.”

De beste herinneringen houdt Carine over aan de ‘warme’ evenementen. “De Warmste Week natuurlijk, dat moet echt wel een van de hoogtepunten van mijn carrière geweest zijn. Maar ook die keer dat we de Grote Markt vol kaarsjes zetten, zal mij altijd bijblijven. Bevergem (een fictiereeks op Canvas, red.) vond ik ook fantastisch om te doen, Villa Vanthilt ook, het afscheid van Jan Hautekiet…”

Toch is het nu genoeg geweest. “Natuurlijk ga ik mijn job missen. Maar er is meer in het leven dan werken. Na 42 jaar is het tijd voor iets anders.

Laatste grote project

Ik heb twee kinderen, twee pluskinderen en zes kleinkinderen en ik kijk er enorm naar uit om hen eens goed vast te pakken zodra dat weer mag.”

Van het zogenaamde ‘zwart gat’ heeft Carine geen schrik. Als Warmste Vrouw doet ze haar naam alle eer aan door ook voor haar ouders te zorgen. “Vrijdag is bij ons winkeldag, mijn mama moet ook naar de dokter en mijn vader naar de oogarts. Tijd om een traantje weg te pinken zal ik dus niet hebben”, glimlacht ze. Dat haar laatste grote project niet haar afscheidsfeest is, vindt ze wel wat jammer. “Ik had het mij anders voorgesteld, maar het is nu zo. Hopelijk kunnen we in de zomer toch nog eens samenkomen om het glas te heffen”, besluit ze.

Vincent Van Quickenborne

Minister van Justitie

“Carine is Kortrijks beste ambassadeur in jaren. Ze was echt en ik wik mijn woorden een van de fijnste medewerkers om mee samen te werken. Dag en nacht bereikbaar, nooit iets laten liggen, steeds in de weer. Ongelooflijk welke events ze naar Kortrijk heeft gehaald. En telkens opnieuw waren die organisatoren -nationaal en internationaal onder de indruk van het professionalisme en de passie waarmee ze de zaken aanpakte. Telkens positief en constructief. De bekroning was de Warmste Week. Dat al die StuBru-medewerkers onze stad zo in de armen sloten, was in de eerste plaats aan Carine te danken. Als Kortrijk straks de beste stad van Vlaanderen wordt, dan is dat mee haar verdienste.”

Gauthier Renard

marketing coördinator Stad Kortrijk

“Carine en ik zitten al vier jaar in hetzelfde team. Ik heb haar ondertussen leren kennen als een enthousiaste dame, die altijd klaar is voor iets nieuw. Ze gaat dan misschien wel met pensioen, maar ze is nog heel jong van geest. In ons team komen wel eens gedurfde ideeën naar boven. (lacht) En dat rebelse, buiten de lijntjes durven kleuren, zie ik vaak in Carine terug. Toen we voorstelden om mensen naar de Warmste Week te vervoeren met een boot bijvoorbeeld, zag ze dat helemaal zitten. Ze doet haar werk met hart en ziel en zal hier ongetwijfeld gemist worden. Ondanks de huidige, moeilijke situatie is er dan ook geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om haar te laten gaan zonder een mooi afscheid.”

Stefaan De Clerck

oud-burgemeester van Kortrijk

“Ik heb als burgemeester indertijd vaak en nauw met Carine samengewerkt. Ik heb haar altijd ervaren als iemand die ongelofelijk loyaal, constructief en productief is. Ze weet van aanpakken en klaagt of zaagt niet. ‘Hop vooruit’, was het motto. Ze heeft hele mooie dingen gerealiseerd en ze wist daar ook steeds iedereen enthousiast voor te maken. Dat was een van haar grote sterktes, fenomenaal om te zien. Ook op persoonlijk vlak heb ik haar goed leren kennen en het is gewoon een crème van een madam. Ik houd een warm gevoel over aan onze samenwerking.”

Piet Defever

oud-collega

“Ondertussen ben ik zelf ook met pensioen, maar op 13 juni 1978 zijn Carine en ik op dezelfde dag begonnen met werken in de Kortrijkse bibliotheek. We hebben samen heel wat boeken geklasseerd, dat was nog met steekkaartjes, een titanenwerk. Toen in 1986 een nieuw filiaal van de bib opende op de Lange Munte, hebben wij dat samen op punt gezet. Daar hou ik nog altijd goede herinneringen aan over. We ontvingen er scholen en organiseerden vertelnamiddagen. Ik leerde Carine kennen als een uitbundige, joviale, ambitieuze madam die weet wat ze wil. Met haar samenwerken was een plezier.”

Griet Goossens

webmaster van Stad Kortrijk

“In juli 2008 ben ik als jong meisje gestart bij Stad Kortrijk. Op mijn eerste dag was er meteen al een grote vergadering en daar was ik niet helemaal gerust in. (lacht) Gelukkig kreeg ik toen Carine als meter toegewezen. Zij heeft mij op sleeptouw genomen en dat is iets wat mij de rest van mijn leven zal bijblijven. Carine is voor heel veel mensen een steun en toeverlaat geweest. Ze weet ook alles wat er te weten valt over onze werking. Bij twijfel trekken we steeds naar haar kantoor. Al is ze daar niet altijd te vinden. Stilzitten is niet haar ding. (lacht) Je kan haar dan ook vaak rond zien wandelen met haar gsm in de hand, druk aan het organiseren.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten