Het captatieverbod in het ganse IJzerbekken en de onbevaarbare waterlopen in de rest van West-Vlaanderen wordt opgeheven. In het IJzerbekken viel er de voorbije tien dagen zo'n 60 tot 90 liter regen en dat bevochtigde de bodem voldoende. Ook de IJzer haalt daarmee opnieuw het streefpeil. Een captatieverbod is daarom niet langer nodig. Sinds 10 juli mocht geen water opgepompt worden in het IJzerbekken dat zo'n 27 gemeenten in West-Vlaanderen omvat.

Het neerslagtekort is nog niet helemaal weggewerkt. Zo is het peil van de Blankaartvijver nog 35 centimeter onder het streefpeil. Dat geldt ook voor De Moeren aan de Franse grens. De waterkwaliteit is daar ook nog te slecht om water op te pompen. Ook zijn de zoutwaarden in sommige waterlopen nog veel te hoog. Daarom is het sterk aangeraden om de waterkwaliteit te laten meten door de waterloopbeheerder voor het gebruik voor gewassen en als drinkwater voor de dieren. Er kan lokaal nog een captatieverbod of recreatieverbod gelden door blauwalgen.

(BELGA)

Het captatieverbod in het ganse IJzerbekken en de onbevaarbare waterlopen in de rest van West-Vlaanderen wordt opgeheven. In het IJzerbekken viel er de voorbije tien dagen zo'n 60 tot 90 liter regen en dat bevochtigde de bodem voldoende. Ook de IJzer haalt daarmee opnieuw het streefpeil. Een captatieverbod is daarom niet langer nodig. Sinds 10 juli mocht geen water opgepompt worden in het IJzerbekken dat zo'n 27 gemeenten in West-Vlaanderen omvat. Het neerslagtekort is nog niet helemaal weggewerkt. Zo is het peil van de Blankaartvijver nog 35 centimeter onder het streefpeil. Dat geldt ook voor De Moeren aan de Franse grens. De waterkwaliteit is daar ook nog te slecht om water op te pompen. Ook zijn de zoutwaarden in sommige waterlopen nog veel te hoog. Daarom is het sterk aangeraden om de waterkwaliteit te laten meten door de waterloopbeheerder voor het gebruik voor gewassen en als drinkwater voor de dieren. Er kan lokaal nog een captatieverbod of recreatieverbod gelden door blauwalgen.(BELGA)