Captatie- en recreatieverbod door blauwalgen in kanaal Gent-Oostende ter hoogte van Brugge

Wie in contact komt met blauwalgen, loopt risico op maagklachten, geïrriteerde huid en koorts. © gf
Redactie KW

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde in het kanaal Gent-Oostende op Brugs grondgebied de aanwezigheid van blauwalgen vast. Daarom geldt er vanaf donderdag 4 augustus een tijdelijk captatieverbod voor besproeiing van voedingsgewassen en veedrenking en beperkte recreatieve activiteit.

“Het is tijdelijk verboden om water te capteren uit het kanaal Gent-Oostende op Brugs grondgebied”, zegt waarnemend burgemeester Mathijs Goderis. “Daarnaast geldt er ook een verbod voor bepaalde recreatieve activiteiten op het water. Het gaat om zwemmen, waterpolo, triatlon, duiken, waterskiën, tubing, wakeboarden, jetskiën, windsurfen, waadpak- en/of bellyboat-vissen, drijvend springkasteel, hindernissenparcours, speel- en beluchtingsfontein.”

Het is belangrijk om volgende voorzorgsmaatregelen te treffen:

• Contact met water en huid vermijden;

• Bij contact met het water mag dit nooit worden ingeslikt;

• De zone waar zich een drijflaag met blauwwieren bevindt, dient absoluut te worden vermeden;

• Na contact met water moet men grondig douchen;

• Indien gezondheidsklachten optreden binnen de 24 uur na contact met water wordt best de huisarts geraadpleegd. Volgende klachten kunnen optreden: geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts, pijnlijke keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Deze klachten beginnen binnen de 12 uur na contact met besmet water en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf;

• Indien dode vissen en/of watervogels aangetroffen worden, moet men het stadsbestuur verwittigen;

• Huisdieren mogen het water niet betreden.

Het verbod blijft van kracht tot de drijflaag is verdwenen uit de volledige zone en de concentratie aan gifstoffen voldoende laag is. Het verbod kan enkel worden opgeheven met een nieuw besluit van de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.