Cannabiswinkel in Brugge moet tijdelijk de deuren sluiten

De uitbater heeft er alle vertrouwen in dat alles weer snel in orde zal zijn. © PDV
Redactie KW

Amper een maand na de opening moet de cannabiswinkel ‘Veni Vici’ de deuren tijdelijk sluiten. Het FAVV ontdekte dat de zaakvoerder niet over de nodige registraties beschikte.

Eind februari opende ‘Veni Vici’ de deuren in de drukke Noordzandstraat in Brugge. Dat gebeurde niet zonder de nodige aandacht, want het ging om een zogenaamde “cannabiswinkel“. De uitbater klopte zich bij de opening op de borst met alle nodige attesten in orde te zijn. Maar dat blijkt zo’n drie weken later niet helemaal te kloppen. Een controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de FOD Volksgezondheid en de lokale politie van Brugge bracht dat afgelopen woensdag aan het licht. “Verscheidene producten werden in beslag genomen voor nadere controle”, zegt Frank Demeester, procureur bij het Brugse parket. “Omdat de uitbating niet voldeed aan de geldende reglementering werd de winkel door de bevoegde diensten gesloten.”

De opening Brugse cannabiswinkel was niet bepaald een primeur. Onder andere Gent, Kortrijk, Roeselare en Brussel hadden er al eentje. De producten die er worden verkocht bevatten allemaal in meer of mindere mate cannabis. Vent Vici verkocht cannabisbloemen, balsems, olie en cosmetica-producten. Die bevatten allemaal cannabidiol (CBD), een belangrijk onderdeel van de cannabisplant. Maar in tegenstelling tot THC zou dat niet voor psychoses zorgen en zou het niet verslavend zijn. Daardoor gaat het dus om een legale verkoop.

Signaal geven

Maar de winkels in kwestie moeten wel met de nodige registraties in orde zijn. En daar wrong het schoentje in Brugge. De zaakvoerder kon die niet voorleggen, waardoor het FAVV – in samenspraak met het Brugse parket – besliste om de handelszaak verplicht te sluiten. “We willen hiermee een signaal geven“, zegt procureur Frank Demeester. “Dergelijke zaken worden wel degelijk heel erg strikt en nauwgezet opgevolgd.”

En daar is ook burgemeester Dirk De Fauw (CD&V) – die onmiddellijk na de opening al een strikte opvolging aankondigde – zeer tevreden over. “Zeker omdat de winkel ook in de omgeving van een school gelegen is, vond ik dat belangrijk. Bovendien meldde de politie mij al dat er verschillende personen gesignaleerd werden met een strafregister voor drugsfeiten. Al heeft de sluiting op zich daar nu niet meteen mee te maken”, aldus de burgemeester.

Hoe lang de cannabiswinkel in Brugge gesloten zal blijven is nog niet duidelijk. Ook de uitbater zelf kan dat niet zeggen. Die had de sluiting zelf liever geen ruchtbaarheid gegeven en kan enkel het volgende kwijt: “Ik heb er alle vertrouwen in dat we alles snel in orde zullen krijgen.

(TLE)